Pastéis de Nata

Košarice od lisnatog tijesta punjene ukusnom kremom – to bi bio najkraći opis ove poznate portugalske slastice čiji su recept s nama podijelile Inga i Lily Bašić s bloga Feeding Art.

Sastojci
(za jedan lim za muffine od 12 komada)
  • 320 ml mlijeka
  • 260 ml slatkog vrhnja
  • 80 g šećera
  • malo cimeta
  • 1 mahuna vanilije
  • korica jednog bio-limuna + 1 velika žlica soka od limuna
  • 4 velike žlice brašna
  • 3 žumanjka
I još
  • 1 pakiranje lisnatog tijesta (270 g)
  • šećer u prahu (za posipanje)
  • ribizli (za dekoraciju)
  • maslac (za premazivanje lima za pečenje)
Priprema

Pomiješati mlijeko sa slatkim vrhnjem, šećerom, cimetom, unutrašnjosti mahune vanilije, koricom od limuna i sokom. Odvojiti malo tekućine i pomiješati s brašnom. Mješavinu mlijeka i slatkog vrhnja prokuhati sa začinima. Dodati mješavinu s brašnom i kuhati oko 1 minutu miješajući pjenjačom. Skloniti posudu s grijače ploče i umiješati jedan po jedan žumanjak.

Zagrijati pećnicu na 220°C. Svaku košaricu od muffin pleha dobro premazati maslacem. Od lisnatog tijesta, okruglim obručem ( ᴓ 9cm ) izrezati 12 krugova. Krugove od lisnatog tijesta položiti u košarice oko 1 cm ispod ruba košarice. Vilicom izbosti dno od tijesta. Izliti puding masu u košarice tako da masa bude nešto iznad ruba tijesta. Tortice peći oko 12 minuta. Ostaviti da se ohlade. Po želji posuti šećerom u prahu i ukrasiti ribizlama.

Fotografija: Feeding Art

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.