Hladnjak nije najbolji izbor: evo kako i gdje skladištiti čokoladu

Mnoge osobe muči pitanje kako i gdje skladištiti čokoladu, posebice u ljetnim mjesecima kada su temperature u stanu visoke. Odgovore na ova pitanja donosimo u tekstu u nastavku.

Stiglo je ljeto, a s njime i visoke temperature. Mnogi misle kako zbog toga čokoladu moraju skladištiti u hladnjaku, no upravo je to sasvim pogrešan način.

Idealni uvjeti za skladištenje čokolade su suho i tamno mjesto, temperature između 10 i 20°C te relativne vlažnosti od 60 do 68 %. Ukoliko temperatura zraka u prostoru u kojem se skladišti prelazi 28°C, tada ju je potrebno skladištiti u hladnjaku. Budući da kakao maslac apsorbira mirise i okuse prije spremanja u hladnjak, čokoladu je potrebno spremiti u hermetički zatvorenu kutiju.

Osim apsorpcije mirisa i okusa, nedostatak skladištenja čokolade u hladnjaku jest i taj što se uslijed izlaganja čokolade toplom zraku, nakon čuvanja u hladnjaku, pojavljuje bijeli trag na čokoladi. Razlog nastanka tog premaza jest kondenzacija toplog zraka na površini čokolade koja uzrokuje otapanje površinskih šećera. Kako bi se to izbjeglo potrebno je čokoladu nakon vađenja iz hladnjaka ostaviti neko vrijeme na sobnoj temperaturi u hermetički zatvorenoj posudi kako ne bi došlo do nagle promjene temperature i neželjenih posljedica.

Luke Owen Smith, stručnjak za čokoladu te vlasnik The Chocolate Bara iz Novog Zelanda jednom je prilikom napomenuo kako čokoladu nikad ne bi trebalo držati u hladnjaku, čak ni ljeti kada su vrtoglavo visoke temperature jer jako niske temperature mogu utjecati na okus i gustoću čokolade, isto kao i jako visoke temperature. Belinda Stuart-Moonlight, stručnjakinja za sigurnost hrane, navodi kada je ipak bolje čokoladu skladištiti u hladnjaku:  „Postoji jedna iznimka: čokolada s kremastim punjenjem vjerojatno će biti izložena većem riziku od kvarenja te joj je potrebno hlađenje.“, prenosi Daily Mail.

Fotografija: Pexels

Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.