Stare kuharice čuvaju mirise djetinjstva i vječni su izvor slatke inspiracije

Dragi čitatelji,

u vrijeme izolacijskih dana, kada nas je epidemija i opasnost od širenja nove, nepoznate bolesti svih zatvorila u kući i ograničila nam slobodu kretanja te provođenje vremena na način na koji smo bili naviknuli, mnogi su se okrenuli otkrivanju nekih novih hobija ili oživljavanju nekih starih ljubavi.

Na popisu aktivnosti koje su tijekom izolacijskih mjeseci ponovno došle u prvi plan, uz obradu vrta (za one sretnike koji ga imaju), sigurno se na samom vrhu našlo i kuhanje, ali i pripremanje slastica (trebalo je nekako potrošiti sve one zalihe kvasca i brašna).

Mnogi su tako otkrili svoj talent za pripremu najrazličitijih slastica – od dizanog preko prhkog tijesta, od krema do macaronsa, od najjednostavnijih do najkompliciranijih slastica – svašta se našlo na izolacijskom stolu.

Iako mnogi inspiraciju pronašli na Instagramu i Pinterestu, na brojnim blogovima, ali i na našem portalu (hvala vam na tomu), sigurna sam da je nemali broj onih koji su obrisali prašinu s bakinih kuharica i ponovno, nakon puno vremena zavirili na rukom ispisane stranice, odlazeći tako u jedno drugo vrijeme u kojem je kuća mirisala po svježe pečenom slatkom pecivu ili pak piti od jabuka.

I dok nas na društvenim mrežama, na blogovima, pa i na našem portalu, pripremi nekog deserta prvenestveno privuče fotografija i skladna prezentacija slastice, na stranicama koje su savršenim rukopisom ispisali oni koji su tu bili prije nas nema atraktivnih fotografija, nema savršeno postavljenih detalja niti usklađenih boja, ali ima nešto još vrednije – na tim su stranicama ispisane uspomene, na tim je stranicama slatka prošlost naših obitelji.

Pa iako su nerijetko ti recepti nedovoljno detaljno i precizno napisani, iako im često nedostaju neki ključni koraci koje možda početnici u pripremi slastica ne znaju, ono što im sigurno ne nedostaje je ljubavi i topline.

I zato im se uvijek vraćamo – iako nemaju vizualni segment toliko bitan pri izboru slastice koju ćemo pripremiti svojim najmilijima, imaju baš sve što treba za slatki dan s našim najdražima, a to je ipak najvažnije, zar ne?

Do sljedećeg puta, listajući stare kuharice, pozdravlja vas vaša

Kate 

Fotografija: Kate Bošković

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.