Omiljena slastica s bogatim punjenjem: Natalija Milodanović donosi detaljne upute za pripremu savršenih palačinka

Ponovno smo zavirili na našu dragu adresu – blog Mystic cakes autorice Natalije Milodanović na kojemu smo ovaj put pronašli recept za palačinke s kremom od vanilije.

Sastojci
(za 10 – 12 palačinki)
Tijesto
  • 2 veća jaja
  • prstohvat soli
  • 2 vanilin šećera
  • naribana korica limuna
  • 200 ml mlijeka
  • 200 ml mineralne vode (ili obične)
  • 200 g oštrog brašna
Krema od vanilije
  • 4 jaja
  • 600 ml mlijeka
  • 80 g oštrog brašna
  • 80 g šećera
  • 2 burbon vanilin šećera
  • 40 g maslaca
I još (za dekoraciju)
  • kriške banane
  • listići badema
  • čokoladni preljev
Priprema
Tijesto

Razbijte cijela jaja u plastičnu posudu, dodajte sol i vanilin šećer pa mikserom pjenasto izmutite, barem 5 minuta, dok se smjesa ne zapjeni i malo naraste.

Dodajte naribanu koricu limuna, mlijeko, mineralnu vodu i brašno pa sjedinite mikserom na najmanjoj brzini u jednoličnu glatku smjesu.

Ostavite da odstoji oko pola sata, taman dok pripremate kremu.

Krema od vanilije

Odvojite bjelanjke od žumanjaka. U posudu sa žumanjcima dodajte malo mlijeka (nekih 200 ml) i brašno pa pjenjačom dobro izmiješajte tako da ne bude grudica.

Ostatak mlijeka ulijte u lonac, ubacite polovinu šećera (40 g), vanilin šećer i maslac pa stavite na vatru i zagrijavajte skoro do vrenja.

U vrelo mlijeko ulijte smjesu sa žumanjcima ulijevajući u tankom mlazu i sve vrijeme miješajući pjenjačom i kuhajte na srednjoj vatri dok se ne zgusne, kao kad kuhate puding. Skinite s vatre i ostavite sa strane.

U posudu s bjelancima dodajte prstohvat soli i preostalu količinu šećera (40 g) i mikserom umutite u čvrst snijeg dok se sav šećer ne otopi.

Odmah u toplu kremu od žumanjaka umiješajte snijeg od bjelanjaka u dva navrata. Dakle, dodajte prvo polovicu pa pjenjačom sjedinite, a onda dodajte i ostatak snijega i sve lijepo izmiješajte, ali pazite da ne izlomite baš sav snijeg. Krema treba biti prozračna i lagana. Ostavite je sa strane do upotrebe.

Pečenje palačinka

Smjesu za palačinke koja je odstajala dobro promiješajte kutlačom.

Uzmite tavu za palačinke. Pripremite i špatulu za prevrtanje. Na tavu kapnite nekoliko kapi ulja i razmažite pomoću silikonske četkice.

Nauljenu tavu zagrijte na srednjoj vatri. Ja pečem palačinke na dvojci. Kada se tava zagrijala, brzim pokretom ruke razlijte malo više od polovine kutlače smjese po tavi i stavite na vatru.

Pecite oko minutu na jednoj strani, odnosno dok ne vidite da se krajevi palačinke počinju odvajati od tave. Potom pomoću špatule odvojite palačinku i brzim pokretom preokrenite na drugu stranu i pecite još malo, ali ovog puta kraće. Bit će dovoljno oko 10-20 sekundi jer se palačinke ne smiju prepeći jer će biti suhe i žilave.

Vrijeme pečenja naravno ovisi o jačini vatre, kao i o vašoj tavi pa je najbolje da se prilagodite prema tomu, ali ja pečem ovako. Kao što rekoh, ne smiju se prepeći, ali isto tako ne smiju ostati ni sirove.

Poslije svake ispečene palačinke stavite nekoliko kapi ulja na tavu i pecite dok ne potrošite svu smjesu za palačinke. Trudite se da budu lijpe tanke i jednake.

Kada ste gotovi s pečenjem, možete servirati palačinke. Premažite ih s kremom od vanilije i dekorirajte po želji. Ja sam ih prelila kupovnim čokoladnim preljevom, posula pečenim listićima badema i poslužila uz kriške banane.

Napomena

Ako vam se slučajno učini da se smjesa zgusnula više nego što bi trebalo, dodajte još vrlo malo mineralne vode. O veličini jaja koje ste koristili ovisit će koliko će biti potrebno dodavati vode.  Zato je bolje da birate veća.

Budući da je prije svake palačinke potrebno kapnuti nekoliko kapi ulja na tavu, ja odmah ulijem malo ulja u jedan mali lončić i držim ga na uključenoj ploči (od 0 do 3 na jačini 0,5), kako bi ulje bilo mlako, a ne potpuno hladno kad ga kapnete u tavu, što će skratiti vrijeme čekanja da se zagrije prije pečenja svake palačinke.

Fotografije: Mystic cakes

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.