Natalija Milodanović: „Imam dojam da je blogerska scena u Hrvatskoj puno jača od one u Srbiji“

Blog Mystic Cakes autorice Natalija Milodanović nedavno je proslavio drugi rođendan, a mi smo tom prilikom s njegovom autoricom razgovarali o raznim slatkim temama.

Natalija Milodanović je prije dvije godine pokrenula bloga nazvan Mystic Cakes, čim je htjela blogu dati prizvuk tajanstvenosti i nečeg mističnog. Njezini, „mistični“ kolač brzo su pronašli put do srca brojnih čitatelja diljem Srbije, ali i šire, koji s nestrpljenjem dočekuju svaki njezin novi, vizualno uvijek vrlo atraktivan, recept.

Iako se njezina ljubav prema pripremi slastica pojavila relativno kasno, tek nakon završenog fakulteta, njezina sklonost savršenstvu u svemu što radi, odmah je izašla na vidjelo pa i svoje objave nastoji uvijek dovesti do savršenstva.

O tomu kako je krenula njezina „mistična“ priča s blogom, što joj je najvažnije pri izradi slastica te kako ocjenjuje hrvatsku, a kako srbijansku blogersku scenu, otkrila je u razgovoru za naš portal.

Koliko dugo već postoji blog Mystic cakes i kako to da ste odlučili zaploviti blogerskim vodama?

Blog postoji točno dvije godine. Poslije višegodišnjeg staža na Coolinarici, rekla bih da je blog bio logični slijed događaja. Najprije je to bila želja da stvorim svoj osobni online kutak gdje ću moći objediniti sve svoje recepte i lako pronaći bilo koji, u svakom trenutku, ni ne sluteći da će to čitati još netko osim mene.

Također mi je bilo potrebno nešto što mi omogućava da se kreativno izrazim. Vođenje bloga učinilo mi se idealnim. Toliko je kreativnih aktivnosti iza jednog food bloga – počevši od osmišljavanja i pripreme recepta, preko fotografiranja i obrade fotografija pa do pisanja i objave blog posta. Kada si zaljubljenik u internet i spojiš to sa strašću prema izradi i fotografiranju slastica, nastane blog. Vrlo jednostavno. Danas mogu slobodno reći da mi je to jedna od najboljih donesenih odluka.

Naziv vašeg bloga je na engleskom jeziku što bi moglo nekoga navesti na pomisao da će i sadržaj biti na engleskom, no on je ipak u cijelosti pisan na srpskom jeziku. Kako to da ste se odlučili za engleski naziv bloga i zašto baš Mystic cakes?

Ni jedna varijanta naziva na srpskom jeziku nije mi zvučala dovoljno dobro pa sam odlučila da je bolje da naziv bude na engleskom. Htjela sam također ostaviti prostora i za mogućnost da blog bude dvojezičan ako se jednog dana odlučim na tako nešto. Međutim, prevođenje recepata na engleski jezik zahtjeva dosta vremena tako da zasad još nije zaživjela ta ideja.

A zašto baš Mystic Cakes? Pa, željela sam naziv koji kratko i jasno upućuje na sadržaj bloga, a budući da sam naglasak stavila pretežno na kolače, moralo je biti „cakes“ u nazivu. A ideja za pridjev „mystic“ potekla je iz želje da naziv bloga na neki način opisuje i moju osobnost. I onda se sjetih kako sam još u mlađim danima na većini foruma na internetu imala nadimak – mystic girl pa pomislih, što se ne bi blog zvao Mystic Cakes? Svidio mi se taj neki intrigantni prizvuk ovog naziva jer vas tjera da se zapitate: „A kakvi su to mistični kolači? Kakav to tajni sastojak kriju?“ Osim toga, učinilo mi se logičnim da „mistična djevojka“ pravi „mistične kolače“. (smijeh)

Koliko ste zadovoljni interakcijom s čitateljima – postavljaju li vam čitatelji pitanja, šalju li vam fotografije svojih slastica napravljenih po vašim receptima, daju li vam prijedloge i savjete za neke promjene na blogu?

Prezadovoljna sam zaista. Gotovo svakodnevno me obasipaju pohvalama i riječima podrške, pozitivnim dojmovima isprobanih recepata, kao i fotografijama svoje izvedbe. Bude ponekad i pitanja vezano za recepte, ali rjeđe jer se trudim svaki recept maksimalno detaljno objasniti tako da nema nikakvih nejasnoća. Upravo to mi je jedan od najčešće upućivanih komplimenata, kako su svi moji recepti toliko precizni i bez greške da ih i apsolutni početnici u kuhinji mogu napraviti bez problema.

Kada se pojavila vaša ljubav prema pripremi slastica i sjećate li se možda koja je bila prva slastica koju ste pripremili?

Iskreno, ne mogu se baš pohvaliti svojim ranim počecima u pripremi slastica jer sam u kuhinju ozbiljnije kročila tek po završetku studija, kada mi se odjednom ukazalo slobodnog vremena na pretek. Do tada sam imala samo ljubav prema degustaciji slastica koje je pripremala moja mama, ali ne i prema njihovoj pripremi (smijeh).

Ipak, bilo je nekoliko mojih prvih pokušaja u pripremi slastica, još u osnovnoj školi. Ako se ne varam, prvi kolač koji sam pripremila potpuno sama bila je čuvena Mađarica. Mama koja je inače vrhunska kuharica, ali isto tako i oštri kritičar, nije imala zamjerki i bila je ponosna na mene.

Od početaka do danas prošlo je sigurno dosta vremena i iza vas je dosta pripremljenih slastica. Imate li, u moru slatkih recepata, neki koji je vama osobito drag?

Da, toliko je slastica koje sam do sada već pripremila da se mnogih i ne sjećam. Kao posebno drag, izdvojila bih čuvene francuske macaronse jer je opće poznato da su oni jedan od najkompliciranijih deserata na svijetu, a meni su savršeno ispali već iz prve, na što sam posebno ponosna.

Svi koji samostalno pripremamo slastice, nerijetko radimo i neke pogreške. Imate li vi možda neku anegdotu iz svoje kuhinje vezano za slasticu koja vam možda baš i nije uspjela onako kako je trebala?

Uh, promašaja je bilo dosta i događaju se i dan danas. Doduše, mnogo rjeđe nego u početku jer ipak iskustvo i praksa čine svoje. Bilo je tu svega: prerijetkih filova za tortu, neuspješnih pokušaja kuhanja filova od jaja na pari, neuspjelih biskvita koji su previše splasnuli nakon vađenja iz pećnice, pa previše naraslih biskvita na čijoj površini su se formirala brda i planine (ali doslovno) pa je bilo potrebno odsjeći pola biskvita ne bih li ga poravnala i uspjela nekako nafilovati tortu. Ono što je najbitnije je da se uvijek sve pojelo i to sa slašću jer sve te greške ticale su se pretežno estetike dok je ukus uvijek bio na mjestu… barem se nitko nije bunio. (smijeh)

Vaše su slastice vizualno uvijek jako privlačne i uredne. Koliko vremena posvećujete tom završnom izgledu, dekoraciji i odakle crpite inspiraciju za to?

Velika sam perfekcionistica tako da posvećujem dosta vremena. Kod mene sve mora biti pod konac, zbog čega nerijetko režem kolače skalpelom i uz pomoć ravnala. Možda ovo nekome zvuči previše „ekstremno“ i nepotrebno, ali volim da osim savršenog okusa kolači budu na razini i u vizualnom smislu. Pa još ako uspijem uhvatiti dobro svjetlo i napraviti dobru fotografiju – mojoj sreći nikad kraja.

Za inspiraciju su tu mnogi strani, ali i domaći blogovi koje pratim i društvene mreže, prije svega Pinterest i Instagram. Obožavam gledati sve te predivne fotografije slastica i upijati ideje, trudeći se pritom da ne kopiram nikoga već da stvorim svoj neki stil.

Na što osobito pazite kada radite kolače odnosno što smatrate najvažnijim za uspješnu izradu slastica?

Najvažnije je da budete maksimalno koncentrirani na ono što radite, da ne žurite, da se pridržavate recepta i mislim da je uspjeh zagarantiran. Ako i ne uspije iz prve, bitno je ne odustati i pokušati ponovo. Za sve je potrebna vježba. Također, ako za nešto nemate volje u određenom trenutku, bolje da to odgodite za neki drugi put jer ćete samo zbrzati i nešto će sigurno poći naopako. Govorim iz iskustva. (smijeh) I tu zapravo dolazimo do svima dobro poznate poante: ako nešto ne radiš s uživanjem, to će se negativno odraziti i na krajnji rezultat.

Pratite li blogersku scenu u Srbiji i imate li možda nekog od kolega kojem se osobito divite?

Pratim naravno jer mislim da je međusobna podrška veoma bitna. Glupo mi je izdvajati ikoga jer su mi mnogi blogovi dragi, ali evo spomenut ću recimo blog Moje Grne. Kod Gage nema što nema kad vam nedostaje inspiracije.

Još jedan vrlo kvalitetan blog je Provereni recepti čija autorica je Maja Babić. Fascinira me njen studiozni pristup receptima, gdje je sve razrađeno do najsitnijih detalja. I sama sam perfecionist, a recepte priznajem samo ako su napisani sve točno u gram pa se takvom pristupu posebno divim.

A kad je u pitanju hrvatska blogerska scena – kako ocjenjujete naše blogere i imate li možda nekog uzora među hrvatskim blogerima?

Imam dojam da je vaša blogerska scena dosta jača od naše. Osim što imate više blogera, primijetila sam da je i publika nekako upućenija u sam pojam bloga i da više cijeni rad blogera nego što je to slučaj kod nas u Srbiji. Ovdje sve to još nije toliko zaživelo, ljudi općenito još uvijek više pribjegavaju čuvanju recepata zapisanih na nekakvim papirićima umjesto u elektronskoj formi, a pri spomenu riječi blog mnogi ostaju zbunjeni. Ovo je bar moj neki dojam. Voljela bih da se to promijeni u skorijoj budućnosti jer ipak mnogo je uloženog truda, vremena i ljubavi u jedan blog i bilo bi lijepo da se to i cijeni.

Izdvojila bih s vaše scene recimo blog Od slatkoga slađe. Njegova autorica Mirjana me redovno oduševljava svojim predivnim fotografijama. Još neki odlični blogovi su Natašine slastice, Like Chocolate, Cukar… A kao posebno drage kolegice moram spomenuti Vlatku s bloga Nešto slatko i Gracijelu s bloga Slatki začin jer su one bile među mojim prvim vjernim pratiteljima kada sam tek pokrenula blog.

S obzirom na to da po struci niste slastičarka, imate li možda u planu jednom se posvetiti i tom aspektu, steći neko formalno obrazovanje iz područja slastičarstva?

Za sad nemam u planu tako nešto. Slastičarstvo doživljavam samo kao hobi. Čim to prijeđe u profesiju, stvara se pritisak koji ubija kreativnost i sigurna sam da tad više ne bih uživala u svemu tome u istoj mjeri. A inače, danas je vrlo lako usavršavati se i putem interneta: nema tutorijala koji ne možete naći na Youtubeu ili ga skinuti preko Torrenta. Bitna je samo volja i želja za učenjem novih stvari, a meni toga ne manjka. Posebno me zanima stjecanje novih znanja iz područja fotografije kako bi slike mojih slastica bile još bolje i ljepše.

I za kraj, što još možemo očekivati od vas – pripremate li nam neke novosti na blogu? Koji su vaš daljnji planovi?

Planova imam milijun, ali nisam sigurna kad bi moglo doći do njihove realizacije, zato radije ne bih ništa otkrivala za sada – taman da opravdam naziv bloga i ostavim vas malkice u neizvjesnosti (smijeh). Sve u svemu, želja mi je postepeno podizati blog na još višu razinu i dalje pružati čitateljima kvalitetan sadržaj zbog obostranog zadovoljstva – i mog i njihovog.

Fotografije: Mystic Cakes

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.