Nakon dugo vremena na naš portal stiže recept Kristine Šaško s bloga Pinch of Amour i to za lješnjak trokute.
Sastojci
Prhko tijesto
- 300 g glatkog brašna
- 100 g šećera najbolje šećer u prahu
- 150 g margarina ili maslaca maslac je svakako bolja varijanta
- 2 vanillin šećera
- 1 prašak za pecivo
- 1 jaje
Nadjev
- 5 žlica mlijeka
- 100 g maslaca
- 70 g šećera
- 180 g mljevenih lješnjaka
- 120 g sjeckanih lješnjaka
Premaz
- 6-7 žlica pekmeza (ja sam koristila od marelica)
Čokoladna glazura (za vrhove)
- 100 g tamne čokolade
- 1 žlica ulja
Priprema
Prhko tijesto
Umijesiti tijesto od svih sastojaka. Ovo je moj provjereni recept za prhko tijesto i stvarno vas ne bi trebao izdati. Nakon što ste umijesili tijesto zamotajte ga u prozirnu foliju i stavite na sat vremena u hladnjak.
Dok se tijesto hladi pripremite nadjev od lješnjaka.
Nadjev
Mlijeko, maslac i šećer stavite u posudu i zagrijavajte dok se maslac ne otopi. Ono će nam služiti za povezivanje mljevenih i sjeckanih lješnjaka u smjesu.
Pomiješajte lješnjake s otopljenim maslacem, mlijekom i šećerom.
Razvaljajte tijesto tako da vam odgovara dimenzija lima u kojem ćete peći kolač. Ja sam koristila duguljasti pekač, dimenzija 40 x 25 cm.
Tijesto pomoću valjka prebacite u lim kojeg ste prethodno premazali maslacem. Premažite tijesto sa nekoliko žlica pekmeza. Ja baš nisam štedjela pa sam stavila možda i više od 7 žlica. Najbitnije je da pekmez ipak ne bude u predebelom sloju.
Na to stavite pripremljeni nadjev od lješnjaka. Ravnomjerno ga razmažite odnosno rasporedite po cijelom tijestu. Možda vam se neće dati razmazivati pa tapkajte žlicom kako bi svugdje bilo ravnomjerno.
Kolač stavite peći 180 stupnjeva 20 minuta. Pritom se nemojte strogo držati tih 20 minuta. Ja sam produžila pečenje za skoro 10 minuta jer sam htjela da nadjev poprimi lijepu zlatnu boju, a samim time, bolje zapečeni nadjev spriječiti će lomljenje vrhova trokuta kasnije.
Rezanje i umakanje u čokoladu
Pečeni kolač ohladite i izrežite na trokute. Pritom vam savjetujem da cijeli kolač prvo obrežete sa strane, ne mora puno, samo da maknete onaj dio koji se zbog pekmeza sigurno zalijepio za lim i koji neće lijepo izgledati na kraju. Onda izrežete kolač na kocke i svaku kocku na pola kako biste dobili trokutiće.
Čokoladu otopite na pari i dodajte žlicu ulja kako bi bila malo više tekuća.
Trokute vadite iz lima jedan po jedan i dva vrha umočite u čokoladu. Meni je bilo teško umakati ih u čokoladu bez da se vrhovi ne odlome pa sam vrhove prelijevala čokoladom. Uzela bih trokut u ruku pa prelila pomoću žlice čokoladom jedan vrh, a potom drugi. Trokute stavite na rešetku da se ocijedi čokolada i pustite na barem sat vremena da se stvrdne u hladnjaku.
Fotografija: Pinch of Amour