Pinch of Amour – blog kojim nam Kristina Šaško dokazuje da ništa nije nemoguće

Kristina Šaško novo je hrvatsko blogersko lice koja je u blogu Pinch of Amour pronašla utjehu i motivaciju za najvažniju životnu borbu – onu za svoje zdravlje.

Pinch of Amour još je jedan hrvatski blog koji nalikuje svim ostalim gastro blogovima – ispunjen je odličnim receptima, divnim fotografijama i toplim pričama. Njegova autorica Kristina Šaško još je jedna hrvatska blogerica koja po mnogočemu nalikuje svim ostalim gastro blogericama – voli pripremati slastice, voli otkrivati nove recepte, voli fotografirati svoje uratke i dijeliti svoja znanja i savjete s drugima. No, ima nešto što Kristinu i njezin blog razlikuje od drugih blogova.

Naime, Kristina je  u ovoj svoj slatkoj blogerskoj priči pronašla utjehu, snagu i motivaciju za najvažniju životnu borbu – onu za zdravlje. Kako sama kaže, trebala je doći u tešku životnu situaciju da bi pokrenula svoj blog. Tako je Pinch of Amour postao njezina mentalna terapija tijekom borbe s tumorom limfnih čvorova.

Njezina pozitivna energija, ljubav prema životu i pripremi slastica primjećuje se u svakom njezinom receptu, u svakoj njezinoj fotografiji. Sretni smo i ponosni što je Kristina postala nova suradnica našeg portala i što ćete njezine recepte uskoro moći čitati na Slatkopediji.

U razgovoru za naš portal otkrila nam je više o razlozima pokretanja bloga, omiljenoj namirnici za izradu slastica te o tomu koji će se kolači naći na njezinom stolu za Božić.

Nedavno ste pokrenuli blog Pinch of Amour. Vaši blogerski počeci po mnogočemu su drugačiji od drugih jer je vama blog postao svojevrsni ispušni ventil u najvažnijoj životnoj borbi. Možete li nam nešto više reći o tomu? Kako to da ste baš slastice odabrali kao određenu razbibrigu u teškom životnom periodu?

Od malena gajim ljubav prema pripremi slasticama. Kako sam odrastala ljubav prema slasticama samo je rasla, a budući da imam puno prijatelja koji obožavaju slatko, svaki vikend imamo druženje gdje ja nešto pripremim, a oni isprobavaju. Većinu kolača uvijek podijelim s obitelji i prijateljima pa sam tako često i dobivala komentare kako bih trebala pokrenuti neki blog gdje ću podijeli recepte, ali ja bih uvijek smislila neko opravdanje zašto još nije vrijeme za to.

Zanimljivo je kako te tek neke teške životne situacije potaknu da se ohrabriš i upustiš u realizaciju svojih ideja. Ja sam prvo morala dobiti tumor da bih shvatila da je život sada te da ne treba odgađati svoje želje. Kad sam početkom ovog ljeta otkrila da imam tumor limfnih čvorova bila sam u šoku – ne računaš baš da ćeš s nepunih 30 godina voditi bitku za život. Nakon prvotnog šoka shvatila sam da imam dvije opcije – biti pozitivna ili sažalijevati se i plakati. Odlučila sam da me bolest neće pobijediti i zato je kod mene samo pozitiva. Kako sam krenula s kemoterapijama, na početku mi je bilo dosta loše, dani su mi jako sporo prolazili i nisam znala gdje bih sa sobom. Trebao mi je neki hobi koji će mi odvratiti misli od bolesti. Kako sam kolače pekla i dalje unatoč svojoj bolesti, prijatelji su me potaknuli da krenem u realizaciju bloga. Počela sam tipkati recepte, pripremati blog, a dani su  odjednom počeli ići puno brže. Ja sam se počela osjećati puno bolje jer zapravo ne stignem misliti na bolest i boli li me nešto. Iako ih baš trenutno i ne smijem jesti, ja cijelo vrijeme govorim da će mene kolači izliječiti.

Kada ste otkrili svoju ljubav prema slasticama i je li se ljubav stvorila sama od sebe ili vas je netko „zarazio“ ljubavlju prema pripremi slastica?

Sjećam se kako sam listala mamine kuharice i čitala recepte čim sam naučila čitati. Nakon što sam u nižim razredima osnovne škole sama ispekla doboš tortu to je bilo to. Od tog trenutka ja sam zadužena za pripremu torti i kolača u našoj obitelji. Kako svi u obitelji obožavamo slatko, a mama baš i nije imala vremena da priprema slastice, rekla bih da me je “viša sila” natjerala da ih ja krenem raditi. Ispostavilo se da mi to baš dobro ide – barem tako kažu ovi koji se druže sa mnom (smijeh).

Koliko vremena prosječno posvećujete izradi slastica i pripremi objave za blog? Je li to još uvijek neki sporedni hobi u vašem životu ili pak on oduzima sve više i više vašeg vremena?

Kako sam sad na bolovanju, cijeli moj dan vrti se oko slastica – ili razmišljam što ću spremati ili ih pripremam ili radim pripremu za blog. Meni je trenutačno to glavna preokupacija i jako se dobro zabavljam. Obično mi za pripremu jednog posta treba minimalno jedan dan, a ponekad se otegne i na dva, ovisno o tome koliko energije imam.

Sudeći prema nazivu vašeg bloga, prstohvat ljubavi glavni je sastojak vaših kolača. No, imate li neke omiljene namirnice koje osobito često koristite u pripremi slastica?

Uvijek svima govorim da je ljubav glavni sastojak svakog jela pa tako i slastica. Toliko puta sam se uvjerila da ako nešto radiš bez volje rezultat neće biti tako dobar kao kad daš malo sebe u sve to. Slastice uvijek pripremam za nekog i uvijek postoji neka namjera iza svakog kolača, pa je ljubav neizostavan sastojak. A kada bih trebala izdvojiti namirnice koje često koristim u pripremi onda je to čokolada i još čokolade.

A imate li neku namirnicu koju volite izbjegavati?

Prije svega vodim se onime što ja volim pa tako sam i s receptima vrlo subjektivna. Na primjer osobno ne volim rogač pa teško da ćete kod mene naći kolače s tim sastojkom.

Kakve kolače najradije pripremate – jesu li to neki tradicionalni ili pak moderni, neki koji su dugo u obitelji ili oni koje ste otkrili na internetu?

Radim sve! Volim tradicionalne stvari, a posebno sam sretna kad uspješno rekreiram neki bakin recept i kad mi nešto ispadne baš onako kako i njoj. Također volim pratiti i trendove pa stalno isprobavam neke nove stvari. Puno istražujem po internetu, a trenutačno me drži faza tradicionalnih stranih slastica pa istražujem čime se to tradicionalno slade Skandinavci, Danci, Talijani…

Vaš blog još je jedan u nizu blogova na našoj sceni. Što je ono što bi čitatelje moglo privući vašem blogu, po čemu je različit od drugih?

Moj blog je prije svega realističan – kad zeznem to podijelim na blogu da se zna (smijeh). Po mojim postovima shvatiti ćete da sam vrlo nespretna, da se meni stalno dešavaju neke glupe situacije u kuhinji i da se zapravo možete jako dobro nasmijati. Neke čitatelje će možda privući recepti koji nisu komplicirani, koji se lako pripremaju i za koje trebate puno truda da ih upropastite. Svaka slastica koju pripremam ima određenu namjenu i osobu kojoj je namijenjena, odnosno postoji razlog zašto je radim. I u svakom receptu bitan sastojak je prstohvat ljubavi, kad radiš nešto za drage ljude lako dodaš i dva. Ima tu i sadržaja za mušku ekipu, tako da i njih malo uposlimo.

Moj blog je moja mentalna terapija, a cilj mi je da ohrabrim sve koji me prate da ništa nije neizvedivo i da ne treba odustati od svojih ideja. Posebno mi je bitno da motiviram sve one koji se nalaze u sličnoj situaciji da nikad ne odustanu, da budu pozitivni i da vjeruju. Ako moja priča inspirira barem jednog čitatelja, moj cilj je ispunjen.

Kakve su dosad reakcije čitatelja na vaše objave? Jesu li reakcije ispunile vaša očekivanja? Imate li neku posebno lijepu anegdotu?

Reakcije su me oduševile i zapravo dale vjetar u leđa. Sad zamislite situaciju u kojoj vi ležite u krevetu, ne možete ništa, a onda dobijete poruku od nepoznate osobe koja je pripremila nešto po vašem receptu i javlja vam da se oduševila. Takve poruke me dodatno motiviraju i upravo zbog ovakvih trenutaka lakše guram kroz one „loše“ dane. Kad sam prije mjesec dana objavila da je blog live nisam ni sanjala da će me pratiti neznanci i računala sam da će moje objave čitati samo obitelj (i to samo zato jer mora (smijeh)).

Pratite li inače našu blogersku scenu, imate li neke uzore među kolegama blogerima?

Pratim neke poznate blogere, ali nedavno sam imala priliku upoznati nekoliko mladih gastro nada i te cure su me oduševile. Mislim da hrvatska gastro scena ima jako puno potencijala. Od poznatih blogera pratim blogove Like chocolate, Domaćica, Tasty business i sl.

Uskoro će se vaš recepti moći pronaći i na našem portalu. Možete li nam najaviti što točno naši čitatelji mogu očekivati, kakve nam recepte pripremate?

Pripremam vam sve i svašta i jako sam uzbuđena što će vaši čitatelji moći dati sud o mojim receptima. Naći će se tu red kremastih kolača, malo dizanog tijesta (bez toga nema nedjelje kod mene) i naravno malo torti za posebne prilike. Nadam se da vas neću razočarati.

I za kraj, stižu nam Božić i nova, 2019. godina i svi imamo neke omiljene božićne slastice. Bez kojih slastica vi ne možete?

Jaooo, teško pitanje. Budući da volim puno toga, izdvojiti ću onda top 3, neke možda baš i nisu skroz božićne, ali ja ih radim svaki Božić pa ih zato doživljavam blagdanskima. To su vanilin kiflice s orasima jer me vraćaju u djetinjstvo, trokuti kojih bih mogla pojesti na tone te Schwarzwald torta koja sadrži moju omiljenu kombinaciju odnosno višnje i čokoladu.

I za kraj želim svim vašim čitateljima sretan Božić i uspješnu 2019. godinu uz poruku „za sreću je potrebno tako malo…“ – pecite kolače, dijelite ih s najdražima i volite se.

Fotografije: Pinch of Amour

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.