Najavljen porast iznosa stipendija za obrazovanje u deficitarnim zanimanjima

Planira se operacija temeljem koje će se stipendije za učenike koji se obrazuju u deficitarnim zanimanjima, a u koje među ostalim spadaju i slastičari, pomoćni slastičari i pekare, povećati s 9 000 kuna na čak 18 000 kuna.

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta u suradnji s resornim Ministarstvom rada i mirovinskoga sustava priprema novu Operaciju temeljem koje će se provoditi projekt „Stipendiranje učenika u deficitarnim zanimanjima“,  koja će obuhvatiti školske godine 2019./2020., 2020./2021. i 2021./2022., a sukladno kojoj se planira značajno povećanje učeničkih stipendija.

Navedena se operacija odnosi na učenike srednjih škola koji se obrazuju u deficitarnim zanimanjima u sustavu vezanih obrta po jedinstvenom modelu obrazovanja, u koje spadaju i slastičari, pomoćni slastičari te pekari.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta, Darko Horvat, sudjelovao je krajem rujna na jubilarnom 10. izdanju konferencije „Dan velikih planova“, koja okuplja ključna imena poduzetničkog i ekonomskog svijeta te se predstavljajući ekonomsku politiku za 2019. godinu ministar osvrnuo na planiranu Operaciju, najavivši: „U zajedničkim promišljanjima i nastojanjima našeg ministarstva s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, želja nam je da na prostoru Hrvatske, što je prije moguće, zaživi ‘austrijski’ model, u kojem se upisne kvote definiraju temeljem tržišta rada. Također, u raspisanom natječaju koji će izaći za mjesec dana, usuglašenom s Ministarstvom financija, povećat će se stipendije za srednje strukovno obrazovanje s 9 na 18 tisuća kuna“.

Napomenimo još kako iz Ministarstva navode da ovogodišnji projekt „Stipendiranje učenika u deficitarnim zanimanjima“ provode sukladno odobrenoj Operaciji „Poticanje obrazovanja za vezane obrte temeljene na sustavu naukovanja“ koja se odnosi na školske godine 2016./2017., 2017./2018. i 2018/2019 i temeljem koje su osigurane učeničke stipendije u visini od 9.000,00 kuna.

Fotografija: Pixabay

Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.