• Oglašavanje
  • O nama
  • Kontakt

Slatkopedija

  • NOVOSTI
  • Recepti
    • Slatki recepti
      • Recept dana
    • Zdrave slastice
  • Slatke tajne
  • Magazin
    • Vaše priče
    • Život sa slasticama
    • Zvjezdane priče
  • Slatka baština
    • Naše slastice
    • Svjetske slastice
  • Iz naše redakcije
    • Recept tjedna
    • Riječ urednice
Naslovnica» Slatke tajne»Najčešće pogreške koje činimo prilikom izrade slastica

Najčešće pogreške koje činimo prilikom izrade slastica

Mirjana Bošković Smrekar 07 lis 2018 Slatke tajne Leave a comment

Danas vam donosimo prvi dio kratkog pregleda najčešćih grešaka koje radimo prilikom izrade slastica.

Često se pitamo zašto nam je neka naizgled jednostavna slastica propala u izradi, ili zašto nije ispala jednako dobra kao osobi koja nam je dala recept, a slijedili smo ga u potpunosti. Evo nekih od najčešćih pogrešaka koje radimo prilikom izrade slastica, a koje utječu na njezin finalni izgled.

Letimično čitanje recepta

Kako bi se izbjegli problemi i preskakanje koraka prilikom izrade slastica prije početka izrade potrebno je temeljito pročitati recept kako bi unaprijed znali koji vas koraci očekuju, a zatim i tijekom izrade svako malo pogledati koja je faza izrade na redu.

Neprecizno mjerenje sastojaka

Kako bi se izbjegli problemi u pečenju, ali i neobični okusi slastica potrebno je držati se točno definiranih mjera za sastojke koji se koriste.

Upotreba hladnih sastojaka

Preporuka je da se prilikom izrade slastica koriste sastojci koji su neko vrijeme bili na sobnoj temperaturi kako bi se svi lijepo sjedinili pri izradi, osim ako u receptu nije izričito navedeno da se koriste hladni sastojci, kao primjerice kod prhkog tijesta.

Zamjena ili dodavanje sastojaka

Ukoliko niste ekspert u kuhinji bolje ne pokušavajte ovo jer biste mogli uništiti slasticu.

Istekao rok prašku za pecivo

Korištenjem starog praška za pecivo neće se postići tražena visina slastice pa je efekt isti kao da ga se uopće nije ni upotrijebilo.

Alat potreban za izradu slastice nije spreman

Ponekad sekunde puno znače u izradi slastica pa kako ne bi trošili vrijeme na naknadnu pripremu lima za pečenje ili potragu ključnog alata za izradu smjese, prije samog početka pripremite sve što ćete koristiti prilikom izrade slastice tako da bude na dohvat ruke.

Pribor za izradu meringue je prljav

Prilikom izrade meringue izrazito je važno da su nožice električne miješalice te posuda u kojoj se izrađuje apsolutno čisti jer i najmanja čestica prljavštine može izazvati propadanje meringue.

Prekratko miješanje maslaca i šećera

Ukoliko se prestane miješati maslac i šećer čim se sjedine u kompaktnu smjesu, granule šećera neće se potpuno razgraditi. Kako bi se izbjeglo krckanje šećernih granula pod zubima potrebno je sastojke miješati električnom miješalicom na srednjoj brzini, ili ručno sve dok smjesa ne promijeni boju, a granule se skroz ne istope.

Neprosijavanje praškastih komponenti

Ukoliko je tako navedeno u receptu, praškaste komponente poput brašna, kakaa ili praška za pecivo potrebno je prije dodavanja u smjesu prosijati. Na taj se način izbjegava stvaranje grudica pa se ovog pravila dobro pridržavati čak i kada nije striktno navedeno.

Nedovoljno skupljanje smjese sa stjenka posude

Često nam na stjenkama posude u kojoj smo pripremali smjesu, ostane dio za koji mislimo da je nepotrebno skupljati, no upravo tih nekoliko grama tijesta može značajno utjecati na gotovu slasticu.

Fotografije: Pixabay

greške u pečenju pribor sastojci savjeti slatke tajne 2018-10-07
Tags greške u pečenju pribor sastojci savjeti slatke tajne

Autori

napisala : Mirjana Bošković Smrekar
Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.
Prethodni članak :

Najavljen porast iznosa stipendija za obrazovanje u deficitarnim zanimanjima

Sljedeći članak :

Londoneri

Povezani članci

Evo kako pripremiti savršeno prhko tijesto: Lorena Mihelčić nam otkriva male trikove uspješne pripreme

Evo kako pripremiti savršeno prhko tijesto: Lorena Mihelčić nam otkriva male trikove uspješne pripreme

Slatkopedija 20 ruj 2023
Izbor noža za rezanje je bitan: evo koji bi vam mogao osigurati savršen komad torte

Izbor noža za rezanje je bitan: evo koji bi vam mogao osigurati savršen komad torte

Mirjana Bošković Smrekar 03 ruj 2023
Sigurnost na prvom mjestu: preko ljeta je osobito važno biti oprezan s hranom

Sigurnost na prvom mjestu: preko ljeta je osobito važno biti oprezan s hranom

Mirjana Bošković Smrekar 25 srp 2023

Odgovori

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar.

Oglašavanje
O nama
Kontakt

Pretraži

Oglas

Oglas

Pratite nas na Facebooku

Find us on Facebook

Slatkopedija

  • Impressum
  • Iz medija
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti

Najstariji hrvatski novinarski portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo od 2017. donosi sve najnovije vijesti, priče i izvještaje vezane za najslađu industriju.

© Copyright Slatkopedija 2023, sva prava pridržana!