Mousse torta od tikve

Nastavljamo sa slatkim jesenskim ugođajem za koji su se danas pobrinule Inga i Lily Bašić s bloga Feeding art svojom mousse tortom od tikve.

Sastojci
(kalup za tortu ᴓ 26 cm i jedan visoki obruč za tortu (10 cm) ᴓ 26 cm)
Brownie
  • 250 g mousse od badema
  • 40 g tamne čokolade
  • 5 g morske soli
  • 1 mahuna vanilije
  • 300 g smeđeg šećera
  • 25 g javorovog sirupa
  • 1 zreli avokado
  • 25 ml ulja
  • 125 ml mlijeka
  • 250 g glatkog brašna
  • 7 g praška za pecivo
  • 125 g pekan oraha
Kompot od smokava
  • 4 listića želatine
  • 300 g smokava
  • 20 g šećera
  • 50 ml porto vina
Mousse od tikve
  • 10 listića želatina
  • 4 bjelanjka (M)
  • 140 g šećera
  • 560 g pirea od tikve (ja sam hokkaido tikvu ispekla, pirirala i ostavila da se ohladi, a  ima i gotovi pire koji se može kupiti)
  • 300 g slatkog vrhnja
  • po želji ružina vodica
Dekoracija
  • 200 g marcipana ili fondana (u narančastoj boji ili sami obojati)
  • 125 g marcipana ili fondana (u zelenoj boji ili sami obojati)
  • 75 g krokanta od lješnjaka
  • 1 velika žlica marmelade od marelice
Priprema
Brownie

Zagrijati pećnicu na 175°C. U jednoj posudici zagrijati mousse od badema. Dodati grubo nasjeckanu čokoladu, sol i unutrašnjost mahune vanilije. Šećer i javorov sirup umiješati i pod stalnim miješanjem 2-3 minute kuhati. Skloniti s izvora topline. Avokado kremasto pirirati i zajedno s uljem i mlijekom dodati mješavini moussa od badema i čokolade. Štapnim mikserom sve dobro sjediniti. Pomiješati brašno s praškom za pecivo te prosijati. Pjenjačom umiješati u kuhano brownie tijesto. Na dno kalupa za pečenje položiti papir za pečenje i na njega izliti tijesto. Poravnati i po njemu raspodijeliti pekan orahe. Tijesto peći ca. 20 -25 minuta. Izvaditi iz pećnice i ostaviti da se potpuno ohladi. Potom ga položiti u jedan visoki obruč za tortu (ca. 10 cm visine, ᴓ 26 cm).

Kompot od smokava

Želatinu natopiti u hladnoj vodi. Smokve oprati, oguliti i nasjeći na kockice. Pomiješati sa šećerom i vinom te zagrijati. Želatinu ocijediti i umiješati u smokve. Ostaviti da se potpuno ohladi i počne lagano želirati te raspodijeliti po pečenom tijestu i to više po sredini da se izvana ne vidi.

Mousse od tikve

Želatinu natopiti u hladnoj vodi. Bjelanjke uz postepeno dodavanje šećera izmiksati u čvrsti snijeg. Pažljivo pjenjačom umiješati u pire od tikve. Želatinu ocijediti i otopiti na pari. Slatko vrhnje izmiksati, 2-3 velike žlice vrhnja umiješati u želatinu da se dobro sjedini te sve zajedno umiješati u pire od tikvica. Ostatak slatkog vrhnja pjenjačom također pažljivo umiješati u pire od tikve. Po želji aromatizirati ružinom vodicom. Izliti na brownie tijesto i kompot od smokava, poravnati i ostaviti najmanje 4-5 sati ili preko noći u hladnjaku da želira. Tortu izvaditi iz obruča i prije serviranja dekorirati.

Dekoracija

Rub od torte tj. samo rub od brownie tijesta tanko premazati marmeladom od marelice i ukrasiti krokantom od lješnjaka. Za one kreativne, od marcipana ili fondana izraditi male tikve i listiće i njima ukrasiti tortu.

Inače svatko neka dekorira individualno po želji, samo puslicama od tučenog slatkog vrhnja, svježim narezanim smokvama, ostatkom krokanta, nekim drugim orašastim plodovima i sl.

Fotografije: Feeding Art

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.