Monte kolač

Za sve ljubitelje kremastih kolača, danas imamo recept za monte kolač koji je s nama podijelila Irena Gavran s bloga Pregacha.

Sastojci
Biskvit
  • 4 jaja (odvojiti žumanjke i bjelanjke)
  • 6 žlica šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 50 ml mlijeka
  • 50 ml ulja
  • 80 g brašna
  • 20 g kakaa
  • ½ praška za pecivo
Bijela krema
  • 1 l mlijeka
  • 6 žlica šećera
  • 120 g gustina
  • 180 g omekšalog margarina
Čokoladna krema
  • 350 ml vrhnja za šlag
  • 200 g tamne čokolade
  • 100 g mliječne čokolade
I još
  • 100 ml mlijeka ili čokoladnog mlijeka za prelijevanje biskvita
Priprema
Biskvit

Bjelanjke umutite u snijeg pa miksajte i dalje dodajući šećere i žumanjke. Smanjite miksanje na minimum i dodajte mlijeko i ulje, a zatim i brašno pomiješano sa kakaom i praškom za pecivo. Kalup za kolač cca 30 x 40cm namastite, stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva s ventilacijom. Pecite 15 – 20 minuta pa provjerite čačkalicom. Ako je čista, izvadite ga, ako nije ostavite još koju minutu pa opet napravite test. Biskvit pustite da se ohladi pa odvojite od papira. Vratite u kalup i prelijte mlijekom ili čokoladnim mlijekom.

Bijela krema

Sedamsto mililitara mlijeka stavite sa šećerom zakuhati, a preostalih 300 ml pomiješajte sa gustinom kako bi se gustin istopio i kako biste razbili grudice. Kad je mlijeko zagrijano do vrenja, sjedinite sa mlijekom i gustinom i vratite na vatru. Ja sam kuhala uz miješanje na srednje jakoj vatri, a kad se zgusnilo još neke dvije minute. Pokrijete prozirnom folijom i ostavite kremu da se ohladi do sobne temperature.

Kad se krema ohladila, počnite miksati omekšali margarin dok ne postane kremast, pa ubacujte žlicu po žlicu kreme. Kremu istresite na biskvit i poravnajte. Stavite na hlađenje i počnite s pripremom čokolade kreme.

Čokoladna krema

Vrhnje stavite na vatru pa zagrijete skoro do vrenja (ne smije proviriti). Prelijte sitno narezanu čokoladu i ostavite minutu, a zatim dobro promiješajte da se sve sjedini i čokolada otopi. Pustite da se malo ohladi pa prelijte preko bijele kreme.

Napomena

Umjesto da pečete biskvit, možete poslagati petit kekse.

Fotografije: Pregacha

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.