Kuglof koji spaja omiljenu kombinaciju okusa

Kuglof nam je jedna od omiljenih slastica – brzo je gotov i ukras je na svakom stolu, a kad je s ovom kombinacijom čokolade i naranče koju nam je donijela Irena Gavran s bloga Pregacha.

Sastojci
Kuglof
  • 4 jaja (M)
  • 200 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 2 žličice ekstrakta od vanilije
  • 200 ml ulja
  • 200 ml soka od naranče
  • naribana kora 2 naranče
  • 300 g glatkog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 100 g čokoladnih kapljica ili sitno sjeckane tamne čokolade
Glazura
  • 100 g tamne čokolade
  • 2 žlice ulja
Priprema
Kuglof

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva, a kalup za kuglof dobro namastite i pobrašnite. Jaja razdvojite. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg. Žumanjke sa šećerom, vanilin šećerom i ekstraktom miksajte na jakoj brzini par minuta, dok ne posvijetle i ne udvostruče volumen. Smanjite brzinu, pa lagano ulijevajte ulje. Dodajte sok i koru naranče i kratko sjednite mikserom.

U prosijano brašno s praškom za pecivo dodajte čokoladne komadiće i promiješajte kako bi čokolada bila prekrivena brašnom (navodno pomože da čokolada ne padne na dno, ali kod mene su bili dosta veliki komadi pa je dosta čokolade palo na dno, odnosno na vrh kuglofa) i sjednite špatulom, lagano. Zatim umiješajte i bjelanjke, lagano, dok se smjesa fino ne izmiješa.

Pecite oko 45 minuta (slobodno napravite test čačkalicom) i ostavite da se hladi bar pola sata prije nego krenete s okretanjem kuglofa. Po želji možete posuti nekom glazurom, šećerom u prahu ili poslužiti uz šlag.

Glazura

Ja sam otopila čokoladu s uljem na pari, pa prelila preko kolača.

Fotografije: Pregacha

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.