Limena kutija otkrila zaboravljenu slatku povijest Čakovca

Zahvaljujući jednoj limenoj kutiji, u čakovečkom Muzeju otkrili su da je u XX. stoljeću ovaj grad imao svoju tvornicu kandita i čokolade.

U Čakovcu je, na imanju gospodina Petra Horvata iz Cirkovljanja, poznatog zaljubljenika u starine, u impozantnoj zbirci etnografskih predmeta pronađen jedan, naoko sasvim običan kuhinjski predmet.

No detaljnijim pregledom artefakta uočeno je da je na naličju cilindrične kutije s poklopcem, stoji, sad već jedva vidljiv, vrlo vrijedan natpis: „Čakovečka tvornica kandita i čokolade, Heinrich& Pogany“. Pronalaskom ovog  predmeta može se rekonstruirati djelić prave lokalne povijesti.

Naime, u XX. stoljeću u Čakovcu se nalazila tvornica čokolade pod nazivom Tvornica kandita i čokolade Heinrich & Pogany koja je s radom započela 1921., a u kojoj su se proizvodili bomboni te božićne i uskršnje čokoladne figurice. Pod ovim je imenom tvornica radila sve do 1936., do smrti Alfreda Heinricha, a nakon toga tvornica nastavlja s radom, no sa skraćenim imenom: „Tvornica kandita i čokolade“.

U to su vrijeme u Zagrebu djelovale dvije tvornice za proizvodnju kandita i čokolada, Union i Kraš, koje su se ujedinile u proizvodnji i distribuciji poznatog bombona 505 s crtom. Ovaj je bombon pakiran u metalnu kutiju koja je izgledom najsličnija ovoj pronađenoj u Čakovcu.

Uvidom u katalog tvrtke Union može se zaključiti kako pronađena kutija spada u razdoblje oko 1935. godine. Čini se kako je pronalazak ove kutije Čakovčanima otkrio kako je nekada u njihovom gradu postojala slatka tvornica. 

Više o ovom otkriću pročitajte na službenim mrežnim stranicama Muzeja.

Fotografije: Muzej Međimurja Čakovec

Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.