• Oglašavanje
  • O nama
  • Kontakt

Slatkopedija

  • NOVOSTI
  • Recepti
    • Slatki recepti
      • Recept dana
    • Zdrave slastice
  • Slatke tajne
  • Magazin
    • Vaše priče
    • Život sa slasticama
    • Zvjezdane priče
  • Slatka baština
    • Naše slastice
    • Svjetske slastice
  • Iz naše redakcije
    • Recept tjedna
    • Riječ urednice
Naslovnica» Slatki recepti» Recept dana»Kućica od medenjaka

Kućica od medenjaka

Slatkopedija 15 pro 2018 Recept dana Leave a comment

Prošle smo vam godine donijeli zanimljivu priču o medenjacima i tradiciji izrade kućice od medenjaka koja je osobito prisutna u Njemačkoj, a danas vam donosimo recept za kućicu od medenjaka koji smo pronašli na blogu Just Cake the Cupcake kod naše Tihane Koprek.

Sastojci
Medenjaci
  • 500 g glatkog brašna
  • 150 g šećera
  • 2 jaja
  • 150 g maslaca
  • 100 g tekućeg meda
  • 1 paketić vanilin šećera
  • malo soli
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 žličica sode bikarbone
  • miks za kolače – po želji (cimet, đumbir, muškatni oraščić, klinčić)
Royal icing
  • 500 g šećera u prahu
  • 3 bjelanjka
Priprema
Medenjaci

Pomiješajte sve suhe sastojke. Rastopite maslac i dodajte u to jaja, šećer i med. Spojite suhe i mokre sastojke te umijesite tijesto. Omotajte plastičnom folijom i stavite u hladnjak na oko 30 minuta. Isprintajte predložak i izrežite sve stranice. Trebat će vam dvije za stranice, dvije za prednji i zadnji dio kuće i dvije za krov. Ukoliko želite možete izrezati i template za dimnjak, ja sam ga izostavila. Na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte tijesto i režite po predlošcima. Kad ste sve izrezali, staviti u zamrzivač da se tijesto zamrzne. Upalite pećnicu na 180 stupnjeva. Pecite oko 10 minuta i pustite da se ohladi na limu za pečenje. Pustite da se hladi preko noći da se “stvrdne” pa da možete početi s konstrukcijom.

Royal icing

U mikser stavite šećer u prahu i bjelanjke. Miksajte na najnižoj brzini dok se malo ne spoje pa na najjačoj brzini oko 7-10 minuta dok ne postane sjajno ljepljivo. Tada je savršeno za lijepljenje medenjaka.

Konstrukcija kućice

Ja sam radila ukupno 3 dana, ali samo zato jer sam cijeli dan bila na poslu pa sam mogla samo navečer.

Prvo ukrasite sve stranice. Ja sam radila tako da sam stavila royal icing u vrećicu za ukrašavanje i prvo odrezala malu rupicu i ukrasila krov, pa onda stranice. Pustila sam preko noći da se royal icing posuši. Tako mi je bilo lakše kasnije složiti cijelu kućicu.

Idealno bi bilo da se radi dva dana. Kako možete vidjeti u videu s bloga gdje sam uzela predložak lijepite prvo jednu prednju pa jednu sa strane, i podložite nečim kao npr. visokom časom. Nakon toga krenete na drugu stranu i zadnju stranu kućice. Tako ostavite preko noći da se stranice posuše.

Sljedeći dan lijepite krov. To radite tako da kad stavite krov na konstrukciju podložite s nečim da krov stoji i zalijepi se. Isto ostavite preko noći da se suši.

Zadnji dan je došlo vrijeme za uljepšavanje. Ostatkom royal icinga premažite sve spojeve da izgleda kao da je napadao snijeg.

Imate potpunu slobodu oko ukrašavanja. Što se tiče prezentacije, možete staviti na tanjur ili neku podlogu. Ja sam stavila na veći tanjur, unutra male lampice na baterije i smjestila ju ispod bora. Vi možete kao ukras na božićnom stolu.

Okolo sam stavila nekoliko malih borova, i cimet koji sam zavezala vrpcom da izgleda kao debla.

Sve sam posipala šećerom u prahu da izgleda kao da je snijeg napadao.

Fotografije: Just Cake the Cupcake

[print_link]

blog božićni recepti just cake the cupcake kućica od medenjaka medenjaci recept dana slatki recept tihana koprek 2018-12-15
Tags blog božićni recepti just cake the cupcake kućica od medenjaka medenjaci recept dana slatki recept tihana koprek

Autori

napisala : Slatkopedija
Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.
Prethodni članak :

Dobre vijesti za obrtnike – mogu neoporezivo isplatiti nagradu i za sebe osobno

Sljedeći članak :

Još jedna tradicionalna Freetulada na šibenskom adventu

Povezani članci

Ana Raguž s nama dijeli recept za odličnu tortu s marelicama

Ana Raguž s nama dijeli recept za odličnu tortu s marelicama

Slatkopedija 07 ruj 2023
Savršen zalogaj za sve ljubitelje kave: kavena torta s bloga Pregacha savršena je za razbuđivanje i vraćanje u rutinu

Savršen zalogaj za sve ljubitelje kave: kavena torta s bloga Pregacha savršena je za razbuđivanje i vraćanje u rutinu

Slatkopedija 31 kol 2023
Odličan izbor za doručak ili večeru: pripremite i vi buhtle s višnjama

Odličan izbor za doručak ili večeru: pripremite i vi buhtle s višnjama

Slatkopedija 31 lis 2022

Odgovori

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar.

Oglašavanje
O nama
Kontakt

Pretraži

Oglas

Oglas

Pratite nas na Facebooku

Find us on Facebook

Slatkopedija

  • Impressum
  • Iz medija
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti

Najstariji hrvatski novinarski portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo od 2017. donosi sve najnovije vijesti, priče i izvještaje vezane za najslađu industriju.

© Copyright Slatkopedija 2023, sva prava pridržana!