Medenjaci – mirisne slastice koje nagovještavaju dolazak blagdana

Sestre Lily i Inga s bloga Feeding Art s nama su već podijelili recept za kućicu od medenjaka, a sada nam je Inga poslala i priču o razvoju ovih medenih slastica.

Medenjaci su slatki, bogato začinjeni kolačići koji se peku u različitim oblicima. U mnogim kulturama medenjaci čine stalnu ponudu za vrijeme božićnih blagdana. Karakteristično za sve medenjake je da tradicionalno sadrže puno meda, ali zato skoro ništa vode, mlijeka ili masnoće što omogućuje dugi rok trajanja tog proizvoda.

Prvi pismeni dokazi o malom, začinjenom kolaču od meda potječu jos od oko 350 godina prije Krista. Dugo vremena pekli su se u samostanima te su se u početku koristili zbog svojih ljekovitih svojstava, a ne kao slatkiši i svakodnevne namirnice kao danas. Kako vrijeme Adventa podrazumijeva rad na sebi, naročito duhovni, što uključuje i dane posta, medenjaci su bili prvi izbor kao ljekovita namirnica u tim danima. Upravo zbog toga medenjaci se i dan danas posebno povezuju s božićnim blagdanima te se upravo u tom periodu s posebnom pažnjom ukrašavaju i prodaju kako na božićnim sajmovima, tako i u dućanima i slastičarnicama.

Medenjaci u današnjem obliku prvi put su proizvedeni u Belgiji u gradu Dinantu, a zatim je recepturu preuzeo i promijenio grad Aachen. U XIV. su stoljeću postali poznati i u gradu Nürnbergu odakle i danas dolaze najkvalitetniji proizvodi.

Tipični začini koji se koriste za medenjake su anis, komorač, đumbir, kardamom, korijander, macis, muškatni oraščić, klinčić, piment i cimet. Postoje različite vrste medenjaka (po recepturi), a mogu sadržavati lješnjake, bademe, orahe ili pak biti punjeni marmeladom ili marcipanom.

Od medenjaka se za božićne blagdane prave i kućice i to ne samo u njemačkom govornom području nego i u istočnoj Europi, u Skandinaviji i engleskom govornom području. Međutim, moglo bi se reći da su Nijemci posebno posvećeni izradi kućica od medenjaka. Veliki i mali posjećuju tečajeve i uče „graditi“ svoju prvu kućicu od medenjaka.

U gotovo svakoj slastičarnici u Njemačkoj mogu se kupiti gotovi dijelovi za medene kućice, a na slatkim „graditeljima“ je da izrade i ukrase kućicu svojih snova. Možda je tomu razlog što jedna priča kaže da je ideja za izradu ovakve kućice došla upravo od braće Grimm i njihove bajke „Ivica i Marica“ koja je objavljena početkom XIX. stoljeća a u kojoj su brat i sestra u šumi tražili spas upravo u kućici od medenjaka… ima li u tome istine ili ne u svakom slučaju tradicija se ponavlja iz godine u godinu, mašti velikih i malih „arhitekata“ nema kraja…..

Fotografije: Pixabay

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.