Kućica od medenjaka

Vratile su nam se Lily i Inga s bloga Feeding Art i to na najbolji mogući način – receptom za kućicu od medenjaka koja svakom domu daje posebno blagdansko ozračje.

Sastojci
Tijesto
  • 735 g glatkog brašna
  • 4 g sode bikarbone
  • 8 g đumbira u prahu
  • 170 g maslaca
  • 40 g vode
  • 355 g smeđeg šećera
  • 240 g meda
  • 100 g jaja (2 kom. veličine M)
Glazura od škrobnog brašna
  • 15 g šećera
  • 5 g škrobnog brašna
  • 125 g vode
Snijeg od bjelanjaka
  • 60 g bjelanjka
  • oko 250 g šećera u prahu
Priprema

Brašno, sodu bikarbonu i đumbir u prahu staviti u posudu za miješanje. Med, šećer i jaja zagrijati pod stalnim miješanjem do 40°C. Ako su ostali jos neotopljeni komadići šečera kratko blenderom otopiti te usuti u posudu s mješavinom brašna. Sve to zajedno mikserom (nastavci za dizano i prhko tijesto) umijesiti i postepeno dodati omekšani maslac. Kad je tijesto postalo glatko izvaditi iz posude i na radnoj plohi s malo brašna još jednom premjesiti. Tijesto podijeliti u komade, umotati u foliju i ostaviti u hladnjaku najmanje sat vremena.

Bočne strane i prozor

Najbolje je da se tijesto napravi dan prije te prije nego se počne obrađivati ostaviti na sobnoj temperaturi oko 1/2 sata.

Podloga

Razviti tijesto debljine oko 4 mm, pripremiti od papira ili kartona šablone za kućicu po želji te izrezati od tijesta dijelove kućice.

Prednji i stražnji dio kućice

Peći na 180°C cca 15-17 minuta. Još vruće dijelove kućice premazati glazurom od škrobnog brašna (širokim kistom ili četkicom).

Vrata i prozor kućice

Ostaviti dijelove kućice da se dobro ohlade prije nego se počne s ljepljenjem i dekoriranjem. Dijelovi se mogu lijepiti ili otopljenom čokoladom ili izrađenim bjelanjcima koji se koriste i za dekoraciju.

Krov kućice
Glazura od škrobnog brašna

Za glazuru sve sastojke pomiješati i samo kratko u loncu prokuhati. Tako vruće koristiti za premazivanje tijesta.

Snijeg od bjelanjaka

Sastojke pjenasto izmiksati te dodati toliko šećera u prahu dok smjesa ne postane čvrsta da se kućica može slastičarskom vrećicom i okruglim nastavkom lijepo dekorirati.

Fotografije: Feeding Art

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.