Dobre vijesti za obrtnike – mogu neoporezivo isplatiti nagradu i za sebe osobno

Kako su izvijestili iz Porezne uprave, nagrade koje poslodavac može isplatiti radniku, mogu isplatiti i obrtnici sebi osobno.

Na službenim internetskim stranicama Porezne uprave objavljena je Obavijest o neoporezivoj isplati nagrade za radne rezultate i druge oblike dodatnog nagrađivanja radnika. Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o porezu na dohodak stupio je na snagu 1. prosinca 2018., a prema njemu se, od spomenutog datuma, ne plaća porez na dohodak na isplaćene nagrade za radne rezultate i druge oblike dodatnog nagrađivanja radnika u iznosu do 5.000,00 kuna godišnje. Prema postojećim odredbama nagrade za radne rezultate i druge oblike dodatnog nagrađivanja sebi mogu isplatiti i osobe koje obavljaju samostalne djelatnosti, uz uvjet da se isplata isplati na račun, a da se pri isplati primjenjuje načelo blagajne.

U priopćenju Hrvatske obrtničke komore stoji da „iz Hrvatske obrtničke komore pozdravljaju ovakvo tumačenje, jer smatraju važnim postići da obrtnici budu prepoznati kao oni koji zbog svog iznimnog doprinosa gospodarstvu trebaju biti nagrađeni, a ne zakinuti.“

Izvor: Hrvatska obrtnička komora

Fotografija: Pixabay

Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.