Kolač s jagodama i kivijem

Stiže nam proljeće, a s njim i laganiji deserti poput ovog kolača s jagodama i kivijem koji je s nama podijelila Ana Prša.

Sastojci
Biskvit
  • 4 bjelanjka
  • prstohvat soli
  • 4 žumanjka
  • 200 ml šećera
  • 100 ml mlijeka
  • 100 ml ulja
  • 400 ml glatkog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 vrećica limun šećera ili naribana korica pola limuna
Krema
  • 500 ml mlijeka
  • 2 pudinga od vanilije
  • 4 žlice šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 125 g maslaca
  • 125 g mascarponea
I još
  • 200 g jagoda
  • 3-4 kivija
  • šećer u prahu za posipanje
Priprema
Biskvit

Upalite pećnicu na 170°C. U jednoj posudi istucite bjelanjke s prstohvati soli u snijeg.

U drugoj posudi istucite žumanjke sa šećerom, dodajte mlijeko i ulje i lagano izmiješajte.

Zatim dodajte prosijano brašno s praškom za pecivo i limun šećer pa izmiksajte da dobijete glatku smjesu.

U smjesu zatim dodajte snijeg i lagano ga umiješajte. Smjesu izlijte u kalup (ja koristim 20 X 32 cm) koji ste obložili papirom za pečenje. Stavite peći cca 20 minuta. Pečeni biskvit izvadite i ohladite pa prerežite na tri dijela.

Krema

Izmiješajte mlijeko, puding i šećere pa stavite kuhati neprestano miješajući dok ne zakipi. Smanjite vatru pa kuhajte još minutu.

Prebacite kremu u drugu posudu, pokrijte prozirnom folijom i pustite da se krema ohladi.

U ohlađenu kremu (puding) umiješajte maslac i mascarpone.

Slaganje

Kremu podijelite na dva dijela.

Na prvi biskvit stavite pola kreme, pa premažite, na to rasporedite jagode koje ste narezali na ploške. Poklopite drugim biskvitom. Premažite ga ostatkom kreme i na njega posložite kivi koji ste također narezali na ploške. Poklopite zadnjim biskvitom i pospite šećerom u prahu.   

Fotografije: Ana Prša

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.