Stiže nam proljeće, a s njim i laganiji deserti poput ovog kolača s jagodama i kivijem koji je s nama podijelila Ana Prša.
Sastojci
Biskvit
- 4 bjelanjka
- prstohvat soli
- 4 žumanjka
- 200 ml šećera
- 100 ml mlijeka
- 100 ml ulja
- 400 ml glatkog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 1 vrećica limun šećera ili naribana korica pola limuna
Krema
- 500 ml mlijeka
- 2 pudinga od vanilije
- 4 žlice šećera
- 1 vanilin šećer
- 125 g maslaca
- 125 g mascarponea
I još
- 200 g jagoda
- 3-4 kivija
- šećer u prahu za posipanje
Priprema
Biskvit
Upalite pećnicu na 170°C. U jednoj posudi istucite bjelanjke s prstohvati soli u snijeg.
U drugoj posudi istucite žumanjke sa šećerom, dodajte mlijeko i ulje i lagano izmiješajte.
Zatim dodajte prosijano brašno s praškom za pecivo i limun šećer pa izmiksajte da dobijete glatku smjesu.
U smjesu zatim dodajte snijeg i lagano ga umiješajte. Smjesu izlijte u kalup (ja koristim 20 X 32 cm) koji ste obložili papirom za pečenje. Stavite peći cca 20 minuta. Pečeni biskvit izvadite i ohladite pa prerežite na tri dijela.
Krema
Izmiješajte mlijeko, puding i šećere pa stavite kuhati neprestano miješajući dok ne zakipi. Smanjite vatru pa kuhajte još minutu.
Prebacite kremu u drugu posudu, pokrijte prozirnom folijom i pustite da se krema ohladi.
U ohlađenu kremu (puding) umiješajte maslac i mascarpone.
Slaganje
Kremu podijelite na dva dijela.
Na prvi biskvit stavite pola kreme, pa premažite, na to rasporedite jagode koje ste narezali na ploške. Poklopite drugim biskvitom. Premažite ga ostatkom kreme i na njega posložite kivi koji ste također narezali na ploške. Poklopite zadnjim biskvitom i pospite šećerom u prahu.
Fotografije: Ana Prša