Mousse torta od lješnjaka

Pred nama su dugi dani izolacije i stoga nam je potrebna povećana doza slatkog – danas je izbor pao na mousse tortu od lješnjaka čiji smo recept pronašli na blogu Gurmanka autorice Lidije Osmak.

Sastojci
(za tortu promjera 24 cm)
Dacquoise biskvit
  • 85 g tostiranih lješnjaka
  • 135 g bjelanjaka
  • 100 g šećera
  • prstohvat soli
  • 30 g brašna
Praline pasta I
  • 100 g šećera
  • 30 ml vode
  • prstohvat soli
  • 150 g tostiranih lješnjaka
Praline pasta II
  • 100 g šećera
  • 30 ml vode
  • prstohvat soli
  • 100 g tostiranih lješnjaka
Žele krema od lješnjaka
  • 5 g želatine
  • 2 žlice hladne vode
  • 200 ml mlijeka
  • 250 g praline paste (količina koju dobijete od praline paste 1)
Mousse krema od lješnjaka
  • 5 g želatine
  • 2 žlice hladne vode
  • 400 ml slatkog vrhnja
  • 80 ml mlijeka
  • praline pasta II
Ganache od čokolade
  • 200 ml slatkog vrhnja
  • 170 g čokolade
Priprema
Dacquoise biskvit

Krupno sameljite tostirane lješnjake.

Mikserom izradite čvrsti snijeg od bjelanjaka i šećera.

Na kraju rukom lagano umiješajte brašno i mljevene lješnjake te dobivenu smjesu izlijte u kalup za torte veličine 24 cm.

Biskvit pecite na 200°C nekih 15 minuta dok ne dobije lijepu boju te ga ostavite da se ohladi.

Praline pasta I i II

Obje paste radite tako da prvo od navedenih sastojaka napravite karamel u koji umiješajte tostirane lješnjake i brzo ih istresite na papir za pečenje te ostavite da se stisnu i ohlade.

Kada se smjesa ohladi natrgajte je na komadiće i blendajte toliko dugo dok ne dobijete ljepljivu mekanu praline pastu koju ćete kasnije koristiti za izradu krema.

Žele krema od lješnjaka

Želatinu namočite u dvije žlice hladne vode i ostavite da nabubri.

Za to vrijeme ugrijte mlijeko i dodajte mu želatinu da se otopi.

Praline pastu pomiješajte s vrućim mlijekom i miješajte dok se smjesa lijepo ne poveže.

Dobivenu smjesu izlijte u kalup promjera 24 cm koji ste prethodno obložili prozirnom folijom i stavite u zamrzivač da se stisne.

Mousse krema od lješnjaka

Želatinu pomiješajte s dvije žlice hladne vode i ostavite da nabubri.

Mikserom izradite slatko vrhnje u šlag koji ne mora biti jako čvrst.

Ugrijte mlijeko i dodajte mu želatinu te miješajte dok se ne otopi.

Na kraju dodajte praline pastu i miješajte dok se smjesa lijepo ne poveže.

Dobivenu smjesu špatulom lagano umiješajte u šlag.

Slaganje

Biskvit stavite na ukrasni pladanj i obložite prstenom za torte.

Preko biskvita izlijte malo mousse kreme te na nju stavite sloj žele kreme.

Sloj želea premažite s ostatkom mousse kreme i ostavite da se dobro ohladi i stisne u hladnjaku.

Tortu ukrasite po želji, a ja sam ovaj put odabrala čokoladni ganache i ukrase od karamela.

Ganache sam napravila tako da sam pomiješala slatko vrhnje i čokoladu, otopila te prelila preko ohlađene torte.

Fotografija: Gurmanka

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.