Helena Jakoliš: „Odlučila sam iskoristiti najteže trenutke života za pisanje nove knjige“

U iscrpnom razgovoru za naš portal Helena Jakoliš nam je ispričala sve o svojoj novoj knjizi koja uskoro stiže na naše tržište te se prisjetila svojih blogerskih početaka.

Helena Jakoliš u ranim je dvadesetim godinama dobila nekoliko vrlo teških i životno ugrožavajućih dijagnoza. Ono što bi mnoge obeshrabrilo i natjeralo na očaj, Helenu je inspiriralo i dalo joj snagu za borbu za bolje sutra. I to ne samo za njezino bolje sutra, već za bolje sutra svih onih koji se nađu u istoj ili sličnoj situaciji u kojoj se ona našla.

Potpuna promjena životnog stila, otkrivanje novih recepata i okusa, učenje o zdravijem načinu prehrane i korištenju zdravih namirnica Heleni je bio poticaj da svoje novostečeno znanje podijeli s drugima. Ona je morala sama otkriti sve tajne, ali zato oni ne moraju jer se Helena pobrinula da sve svoje znanje prenese drugima. Tako je njezin blog Zdravo i slasno bez glutena zaživio i privukao veliki broj čitatelja očaranih onim što im ova mlada i hrabra žena ima ponuditi. Nakon bloga, slijedila je prva kuharica Zdravo i slasno bez glutena, a sada i druga Zdravo i slasno bez glutena II – sve bolesti počinju u crijevima. U međuvremenu, Helena održava i radionice i na sve načine nastoji educirati javnost o važnosti zdrave prehrane, koja uz to što je zdrava, može i mora biti jako ukusna.

Nama je u velikom intervju ispričala svoju priču i osvrnula se na to kakvo je stanje u Hrvatskoj kad su u pitanju zdrave slastice.  

Uskoro iz tiska izlazi vaša nova kuharica Zdravo i slasno bez glutena II, čija je pretprodaja upravo u tijeku. Koliki je zasad interes za vašu novu knjigu?

Kada je prije 2000 godina drevni otac medicine Hipokrat rekao da sve bolesti započinju u crijevima, rijetko je tko shvatio ozbiljnost i jačinu te poruke. Njegova mudrost  godinama je klizila kroz naše prste i zahvaljujući mnogim aspektima modernog načina života, toksičnom okruženju, stresu, pesticidima, lijekovima, hormonima i kemikalijama te prehrani bogatoj rafiniranim ugljikohidratima, šećerima i prerađenim namirnicama doprinijeli smo narušavanju crijevne flore i doveli do kaskade brojnih zdravstvenih problema. Zadnjih nekoliko godina živimo u jednoj od najvećih zdravstvenih epidemija svih vremena gdje bilježimo sve veći porast upalnih i autoimunih bolesti, no nažalost i karcinoma. Jedemo puno više prerađene hrane, slabije se krećemo, manje spavamo, patimo od nedostatka sna i nedostatka hranjivih nutrijenata. Sve više istraživanja pokazuje da naš probavni sustav igra veliku ulogu u prevenciji i poboljšanju zdravlja. Samim time, kao što i kaže podnaslov moje knjige „Sve bolesti započinju u crijevima“  ljudi polako počinju shvaćati ulogu crijeva u oporavku od bolesti i simptoma.  Upravo to shvaćanje uloge, pokazuje i veliki interes za moju novu knjigu i priručnik o zdravlju.

Možete li nam malo detaljnije predstaviti ovo izdanje? Iz kratkog opisa jasno je da se radi o nečem puno opširnijem od kuharice.

U ovoj inspirativnoj knjizi „Sve bolesti započinju u crijevima“, darujem svoje znanje i najvažnije – osobno i životno iskustvo. Ovo je i priručnik koji pruža obilje praktičnih naputaka, kako promijeniti život na bolje i svojim jednostavnim i istovremeno moćnim savjetima pokazuje nam put kako da iscijelimo ili očuvamo te svaki dan uživamo u optimalnom zdravlju. Ona je ujedno i autobiografija koja nadahnjuje svakog čitatelja bio on bolestan ili zdrav da se za zdravlje treba izboriti, i kada nam je najteže da ne treba gubiti nadu u izlječenje, već ustrajno, hranom i promijenjenim načinom života pomoći okrepljenju tijela, uma i duha. No, ono što je toliko inovativno u ovoj knjizi jest činjenica da vam ona pomaže i pokazuje kako da znanstvena otkrića, informacije i mnoštvo, za običnog, medicinski neobrazovanog, čitatelja, nerazumljivih spoznaja provedete u praksu i to korak po korak. Knjiga Zdravo i slasno bez glutena II – „Sve bolesti započinju u crijevima“ je puno više i opširnije od same kuharice. Po prvi puta imamo priliku saznati mnoštvo novih i starih činjenica o dugo podcjenjivanom organu.

Koliko ste dugo radili na ovoj kuharici i koliki ste broj suradnika okupili tijekom rada na njoj?

Kada sam prije četiri godine napisala svoju prvu knjigu nisam ni mogla zamisliti da će me život nanijeti na novi put. Iako su brojni čitatelji tražili nastavak te knjige, zbog mojih mnogobrojnih obaveza nikako se nisam mogla odlučiti na pisanje druge knjige. No, prije dvije godine u moj je život ušao limfedem – još jedna teška dijagnoza kao posljedica neprepoznate autoimune bolesti. Na moju obitelj i mene ostavio je ogroman i bolan pečat te mi je vrtoglavo okrenuo život za 360 stupnjeva. I tada, kada sam konačno otkrila uzrok zašto se osjećam grozno i zašto mi nitko u medicini ne može pomoći, suočila sam se s najtežom bitkom ikad. Naime, oboljeli od limfedema u Hrvatskoj ne primaju adekvatnu zdravstvenu skrb. Hrvatska nema specijalista čije je primarno područje djelovanje limfedem, Hrvatska nema referentni centar za limfu, nema stručnjaka koji bi predlagali izmjene i procedure tretmana, odnosno terapija, zbog čega pacijenti koji boluju od ove neizlječive bolesti ne primaju adekvatnu fizikalnu dekongestivnu terapiju i ne odobrava im se odlazak u inozemstvo s obzirom na to da je bolest neizlječiva. Terapija se provodi jako loše, nije na razini svjetskih postavljenih standarda i mnogi oboljeli moraju sami plaćati ručne drenaže, individualne kompresivne čarape, zavoje i losione. Za intenzivnih mjesec dana terapija, osoba oboljela od limfedema mora izdvojiti od 3.000 pa čak do 8.000 kuna. Kada sam uvidjela koliko patnju proživljavaju oboljeli od limfedema, ali i oboljeli od autoimunih bolesti, odlučila sam iskoristiti najteže trenutke života za pisanje nove knjige i  učenje o dugo podcjenjivanom organu – crijevima. Željela sam da ljudi konačno dobiju slobodu od kronične boli, umora i probavnih smetnji. Posvetila sam se holističkom načinu života, promatrajući korjenske uzroke problema, a ne samo simptome. Kroz svoje dugogodišnje iskustvo shvatila sam da ne postoji niti jedna čarobna pilula na vlastitom putu iscjeljivanja koji nije samo fizički proces, već je dubok emocionalni i duhovni proces. To je proces koji se ne događa preko noći, on započinje iznutra i ako niste spremni potražiti prave uzroke neravnoteže, nikada nećete doživjeti potpuno izlječenje ili remisiju. Kroz napredna istraživanja educirala sam se na području mikrobioma, propusnosti crijeva, Candide, Sibo-a, teških metala, toksina i parazita. Smanjila sam emocionalno toksične odnose u svome živote, promijenila sam prehranu, naučila sam voljeti svoje tijelo, usredotočila sam se na uklanjanje toksina, detoksikaciju uma i tijela kako bi postigla optimalno zdravlje. Spoznala sam da je ljepota zdravlja unutarnji posao i imajući to na umu okupila sam brojne suradnike iz područja medicine – doktoricu integrativne medicine, pedijatricu, dermatologicu, limfologa, fizioterapeutkinju, inženjera radiologije, medicinsku sestru i udrugu za celiakiju te smo obradili najvažnije teme za sve čitatelje.

Koliki je postotak vaše nove knjige posvećen slasticama i kakvi se sve slatki recepti mogu naći u njoj?

Dok je cijela prva knjiga posvećena slasticama, u drugoj knjizi imamo mješavinu slanih i slatkih jela baziranih isključivo na prirodnim, izvornim i nutritivnim namirnicama. Svi moji recepti su bez glutena, riže, kukuruza, jaja, mlijeka i rafiniranih šećera, a čitatelji imaju prilike isprobati fine i osvježavajuće sirove torte, energetske pločice, pudinge, umake, keksiće i nama omiljene poslastice iz djetinjstva poput princess krafnica.

Ova knjiga na neki je način nastavak vaše prve kuharice Zdravo i slasno. Ta je kuharica izazvala veliki interes javnosti. Koliko je prošlo od objave vaše prve kuharice i postoje li neke sličnosti između vaše dvije kuharice? A koje su najveće razlike?

Od objave moje prve knjige prošlo je 4 godine i ona je stvarno kuharica koja je izazvala široki interes javnosti. Brojne pohvale sam dobila za svoje recepte i autobiografiju i dan danas ih dobivam. Meni nema veće sreće kada vidim da sam nekome izmamila osmijeh na lice. Ali najviše sam sretna kada dobijem pohvale od mama čija su djeca alergičari. Ponekad me moji ukućani pitaju odakle ti Helena toliko ideja i snage. A ja im na to vratim da je neprocjenjivi osjećaj znati da si nekome pomogao i da se ta osoba više ne mora boriti s brojnim zdravstvenim problemima kao što sam se ja morala boriti. Što se tiče sličnosti između ove dvije knjige ima ih u smislu da se i dalje baziram isključivo na prirodnoj i nutritivnoj prehrani, ali kao što smo rekli druga knjiga je puno više od kuharice. Ona je namijenjena svima koji žele upoznati holistički način života, imaju autoimune bolesti ili limfedem, žele postići optimalno zdravlje i  preuzeti odgovornost za sebe te pravilnim odabirom hrane pomoći okrepljenju tijela, uma i duha, ali i onima koji imaju sindrom propusnih crijeva, Candidu, SIBO, teške metale i parazite te traže recepte bez alergena: glutena, mlijeka, jaja, kvasca, šećera i žitarica ( * samo par recepata sadrže pseudožitarice za djecu koja su alergična na orašaste plodove).

Ove dvije kuharice nastavak su vašeg rada na blogu Zdravo i slasno. Koliko godina blog postoji i kroz koje je sve promjene u svom postojanju prošao?

Godine 2014. otvorila sam blog Zdravo i slasno, dijeleći ondje svoje recepte i iskustva.  Blog je privukao mnoge čitatelje i zajednica je iz dana u dan rasla. To me je izuzetno ispunjavalo i davalo novu energiju na daljnjem putu. Kroz sve te godine nekoliko puta smo mijenjali dizajn bloga i unapređivali ga. Brojni pratitelji su bili oduševljeni mojim fotografijama i to mi je bila jako bitna stavka tijekom uređenja i odabira dizajna. Kako je rastao i interes za određenim temama, tako sam se potrudila da imaju svoje posebne kategorije.

Iza svih vaših uspješnih projekata stoje, nažalost, teške dijagnoze. Možete li nam ispričati kako je krenula vaša blogerska priča i vaše otkrivanje zdravog načina prehrane?

Često volim reći da me ne određuju moje dijagnoze, nego me određuje moja hrabrost i snaga. Moja priča krenula je nakon podužih i dugogodišnjih zdravstvenih problemima. Sve je započelo u sedamnaestoj godini kada sam dobila virusnu upalu pluća. Kako se nije mogla pogoditi advekatna zdravstvena terapija, davali su mi se brojni lijekovi od kojih mi je bilo sve gore. I tako sam do dvadeset četvrte godine proživljavala tešku životnu dramu u kojoj su se dijagnoze redale: aspirinska astma, hipertenzija, tahikardije, hemaangiom, neutrofilna anemija, alergije na lijekove i hranu, hipopituarizam, hipogodonadotropni gonadizam, dobroćudni tumor na hipofizi, artritis, osteoartroza, intolerancija laktoze, malapsorpcija fruktoze, potpuni gubitak menstruacije u 21. godini, mikroskopski i kolageni kolitis, problemi s gušteračom i crijevima. Konačno u 24. godini ustanovili su mi da je uzrok svih mojih problema bila celijakija – podmukla autoimuna bolest s tisuću lica. Pronalaskom dijagnoze koja je bila uzročnik svih mojih dijagnoza iz tunela punog tame, ugledala sam svjetlost i proslavila svoje novo rođenje. Bila sam fizički i mentalno iscrpljena i znala sam da mi je potrebna promjena u kojoj neću osjećati kronični umor i brojne simptome. Prešla sam na striktnu bezglutensku dijetu koja mi je jedini doživotni lijek. Iz prehrane sam izbacila sve industrijske prerađevine, uključujući i one bezglutenske čiji sastav obiluje aditivima, konzervansima, šećerima i lošim masnoćama. Na vrijeme sam spoznala lukavost prehrambene industrije u proizvodnji bezglutenskih proizvoda koji su dizajnirani tako da pojedemo što više „skrivenih šećera“ što nas dovodi do ovisnosti o njima. Samo zbog toga što neki proizvod nosi oznaku „bez glutena“, ne znači da je bolji ili zdraviji izbor od ostale konvencionalne ponude. Dugoročno, takva prehrana može dovesti do pomanjkanja nutrijenata i razvoja drugih bolesti. Pored svih ograničenja ipak mi je bilo važno hraniti se zdravo i zato sam odlučila svoju prehranu formirati na prirodnim namirnicama u njihovom izvornom cjelovitom obliku. Duže vrijeme sam istraživala različite stilove prehrane, od LCHF, paleo, sirove i veganske prehrane te pratila kako što odgovara mojem organizmu. Vodila sam dnevnik prehrane i redovito bilježila reakcije mog tijela na određene namirnice. Na kraju sam spoznala da mom organizmu najviše odgovara kombinacije sirove, veganske i paleo prehrane. Prehranu treba prilagoditi sebi i svome zdravstvenom stanju.

Kada sam uvidjela da se većina mojih zdravstvenih problema odnosi na probavne probleme, usredotočila sam se na liječenje crijeva. Prihvatila sam pravu hranu kao lijek i iz dana u dan počela sam se osjećati bolje, no prehrana bez glutena nije riješila sve moje tegobe. Naime,   pored glutena nisam smjela konzumirati preko 80 posto drugih namirnica. Zbog samog tijeka svih mojih dijagnoza kroz sve ove godine razvila sam alergije i preosjetljivost na brojne druge namirnice uključujući jaja, mliječne proizvode, rižu, kukuruz, kvasac i mnoge druge. S obzirom na to da sam za nutricioniste bila prekompliciran slučaj i da mi nisu uspjeli sastaviti jelovnik s mnogobrojnim ograničenjima, počelo je moje traganje za receptima kako bih osmislila način prehrane za sebe, ali i za mnoge druge kojima je puno toga zabranjeno.

Prelaskom na zdravu prehranu, otkrivali ste i zdrave slastice. Koliko vam je dugo trebalo da otkrijete sve tajne uspješne izrade zdravih slastice?

Kako sam iz prehrane morala izbaciti jako puno namirnica i kako mi nutricionisti nisu mogli pomoći, bacila sam se na izradu zdravih slastica i ostalih jela bez alergena. Početak je bio jako težak, bilo je tu puno pogrešaka i izazova, ali zapravo ti izazovi su mi davali nevjerojatnu snagu da dokažem da ta prehrana nije neukusna, već da je uistinu zdrava i slasna. S obzirom da sam strašna perfekcionistica, usavršavala bih i po nekoliko puta. Znalo mi se dogoditi da sam dobila odlične ocjene od svojih najvećih kritičara, ali ako mene recept nije zadovoljio na kraju kako bih ja htjela, ne bi niti bio pušten na web stranicu.

Odakle crpite inspiraciju za zdrave i slatke recepte koje objavljujete na blogu i u kuharicama?

Za razliku od drugih kolega blogera, ja baš i nemam mogućnost inspiracija za svoje recepte jer su to recepti prilagođeni za posebne potrebe. Najlakše je napraviti recept bez brašna, ali što ako uz brašno ne smijemo jaja, mlijeko, žitarice, kvasac, šećere i orašaste plodove. Tu nastupa problem i samim time padaju inspiracije. No, ne i za mene. Prepreke koje mi se nađu na putu podsjete me da se u životu treba izboriti i da nema laganih puteva do vrijednih ciljeva. Zato se svakodnevno posvetim svojim idejama, krećem u njihovu realizaciju i uspješno kroz snove i borbu prevladavam sve što mi se nađe na putu.

Kako ocjenjujete stanje na hrvatskom tržištu kada je u pitanju ponuda sastojaka za zdrave slastice? Ima li dovoljno izbora i jesu li proizvodi cjenovno dostupni svima?

Kada mi je prije nekoliko godina dijagnosticirana celijakija, suočila sam se s problemom nabavke najosnovnijih namirnica certficiranih bez glutena. Tada sam počela obilaziti razne zdrave dućane i molila ih da ulistaju najosnovnije namirnice. Kako je vrijeme prolazilo, rasla je sve više potreba i mogu reći da zadnjih godina stvarno imamo jako veliku ponudu. No, nažalost ona je i dalje za celijakičare bezobrazno skupa. Navest ću primjer gdje će osoba koja nema nikakvih zdravstvenih problema kupiti sjemenke lana za 8 kuna, dok će osoba oboljele od celijakije certificirani lan kupiti za 24 kuna.

A kad je u pitanju ponuda zdravih slastica u hrvatskim slastičarnicama?

Pratim razne kolege blogere po pitanju zdrave prehrane i primjećujem da se sve više njih počelo upuštati u posao sa zdravim slasticama i ovim putem im čestitam na tomu. Neopisivo sam sretna kada netko osvari svoj san. Ali me žalosti činjenica da opet velika većina tih zdravih slastica nisu sigurna za oboljele od celijakije. Danas na svakome uglu možemo vidjeti natpis bez glutena, no mnogi koji se upuštaju u posao nisu upoznati s kontaminacijom i tada dolazimo do problema da jedino tu hranu mogu jesti zdrave osobe ili osobe s blagom intolerancijom. Za razliku od preosjetljivosti na gluten, osobe oboljele od celijakije ne smiju konzumirati gluten niti u tragovima. Provođenje striktne bezglutenske prehrane nije jednostavno jer se gluten nalazi svugdje oko nas.

Imate li neki savjet za naše čitatelje, na što posebno treba obratiti pažnju pri izradi bezgluenskih slastica?

S obzirom na to da se moja prehrana ne bazira na industrijskim bezglutenskim prerađevinama, nego više na prirodnim i izvornim namirnicama, prvi i osnovni korak je imati dobar blender ili multipraktik te upoznati namirnice. Važno je naučiti kako zamijeniti jaja i mliječne proizvode u receptima. Npr. jaja mijenjam sa gelom od chia sjemenki ili lana, a za mliječne proizvode koristim domaća biljna mlijeka i gusto punomasno kokosovo mlijeko koje odlično zamjenjuje vrhnje u receptima.

Osim što ste autorica bloga i knjiga, nerijetko vodite i radionice o zdravoj prehrani. Imate li nakon svega toga još slatkih planova i izazova, što još možemo očekivati od vas?

Moj život je svakodnevno i previše ispunjen s obzirom na to da mi dosta vremena odlazi na brigu o mom „prijatelju“ limfedemu i mojoj dragoj celijakiji. No, unatoč tome i neovisno jesam li umorna ili ne, uvijek nađem trenutak kako bih svoja pozitivna iskustva i zdrave i slasne recepte podijelila sapratiteljima. Vodim i dvije grupe, jednu o limfedemu, a drugu o bezglutenskim receptima koja broji 30.000 članova. Veliki sam entuzijast, puna sam optimizma i snage. Vječiti sam sanjar i borac. Trenutno sam paralelno s završetkom knjige upisala školu za holističkog nutricionista i to je ono što me trenutno jako veseli i ispunjava. Jedva čekam taj dan kada ću je završiti i nastaviti dalje pomagati oboljelima. Edukacije su ključ mog znanja, tako da me u daljnoj budućnosti čeka još puno novih edukacija, ali i rada na brojnim projektima.  Uz sve to biti će izazova i slatkih prepreka, a o tomu ćemo uskoro.

Fotografije: Zdravo i slasno bez glutena

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.