Japanske palačinke

Ne trebate više tražiti recept za idealni doručak jer su ove japanske palačinke čiji je recept s nama podijelila Lorena Mihelčić s bloga Daj kolačić idealno rješenje za dobar početak dana.

Sastojci
  • 1 žumanjak
  • 3 bjelanjka
  • 25 g punomasnog mlijeka
  • 35 g brašna (T550)
  • 10 g rastopljenog maslaca
  • naribana korica pola limuna
  • ½ mahune vanilije
  • 40 g šećera
  • 1 žličica soka od limuna
  • prstohvat soli
I još (po želji)
  • javorov sirup
  • med
  • čokolada
  • šećer u prahu
Priprema

Najprije izvažemo sve sastojke, pa žumanjak stavimo u jednu posudu, a bjelanjke u drugu. Žumanjku dodajemo mlijeko, brašno, maslac, vaniliju i limunovu koricu i dobro sjedinimo pjenjačom. Bjelanjke miksamo s prstohvatom soli dok se ne zapjeni. Zatim u tri navrata dodajemo šećer i nastavimo miksati do čvrstog i sjajnog snijega. Na kraju umiješamo još malo limunovog soka za čvrstoću i dobro izmiksamo.

Tavu stavimo grijati na lagani plamen dok ne pripremimo smjesu. Špatulom dodajemo snijeg od bjelanjaka u žumanjke. Prvo dodavanje žustrije miješamo da bi omekšali čvrstu smjesu, a sva sljedeća dodavanja miješamo lagano da ne izgubimo prozračnost. Kada smo dobili ujednačenu smjesu, stavimo ju u slastičarsku vrećicu i debelo odrežemo vršak. Ovaj korak nije nužan, ali ja sam tako htjela dobiti ujednačene palačinke, možete običnom žlicom stavljati hrpice u tavu. Pecite na laganoj vatri i obavezno poklopite da se napare i ugriju. Meni je trebalo otprilike 4 minute za svaku stranu. Kada ih okrećemo, lagano špatulu zavučemo ispod jedne i oprezno prebacimo na gornju stranu. Također poklopimo i čekamo dok ne dobiju lijepu bojicu.

Kada su gotove, složimo ih na hrpu i prelijemo javorovim sirupom, medom, čokoladom ili jednostavno pospemo šećerom u prahu.

Fotografije: Daj kolačić

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.