Domaća Snjeguljica

Budući da ljeto još uvijek kalendarski, a i temperaturno traje, danas vam donosimo recept za domaću Snjeguljicu koji je s nama podijelila Irena Gavran s bloga Pregacha.

Sastojci
Sladoled
  • 5 bjelanjaka (110 g)
  • 100 g šećera
  • 1 žličica soka od limuna
  • prstohvat soli
  • 250 ml vrhnja za šlag s mliječnom masti
  • 1 žličica vanilije
  • 70 ml mlijeka
Glazura
  • 200 g čokolade za kuhanje
  • 50 ml ulja
Priprema
Sladoled

Jedan lim za pečenje obložite papirom za pečenje sa svih strana.

Stavite jednu posudu sa vodom na vatru jer ćete bjelanjke kuhati na pari.

Bjelanjke, šećer, limun i sol pomiješajte u posudi koja vam može ići iznad pare. Na pari miješajte bjelanjke sa šećerom, limunom i soli. Smjesa treba dostići 74 stupnja i šećer se otopiti u potpunosti, pa ukoliko nemate termometar, to bi bilo nekih 6, 7, 8 minuta (ukoliko je posuda u kojoj je smjesa metalna – tako sam ja radila).

Smjesu sad prebacite u posudu za miksanje i miksajte na najvećoj brzini dok ne dobijete sjajni i glatki snijeg od bjelanjaka (trebat će dosta, ali isplati se).

Ostavite ih sa strane, a u drugoj posudi izmiksajte vrhnje za šlag sa vanilijom da postane pjenasta smjesa, no ne treba bi prečvrst snijeg.

Mlijeko ulijte u snijeg od bjelanjaka, miješajte da se smjesa ujednači i ne brinite što postaje rijetka. Na kraju umiješajte i istučeni šlag.

Pripremljeni sladoled stavite u zamrzivač i ostavite nekoliko sati, a najbolje preko noći.

Glazura

Otopiti čokoladu i ulje na pari, povremeno miješajući da se sve lijepo sjedini.

Ostaviti da se malo ohladi. Smrznuti sladoled narezati na pravokutnike (dosta brzo treba raditi jer se sladoled brzo topi). Svaki komad sladoleda umočiti u glazuru i stavljati na veliki lim obložen papirom za pečenje. Bitno je da taj lim može ići u zamrzivač.

Kad je sladoled obložen glazurom, vratite ga u zamrzivač i ostavite da se stisne.

Također, pomoći će ako prvo izrežete sladoled pa ga opet vratite u zamrzivač. Nakon nekog vremena ih izvadite i onda umačete u čokoladu. Puno pravilniji ispadnu.

Napomena

Ako postoji mogućnost, posuda (lim za pečenje) koju ste pripremili za zamrzavanje sladoleda neka bude što ravnija. Nikakav okus nije u pitanju, ali će vam sladoled izgledati ljepše.

Potrudite ga se stvarno sa svih strana obložiti papirom kako bi što lakše izvadili sladoled nakon zamrzavanja.

Ako imate one drvene štapiće za sladoled, možete ih probati staviti, prije zamrzavanja ili nabosti nakon zamrzavanja. Htjela sam vam ja testirati s njima, ali ih nisam mogla naći.

Ukoliko vam se ne da zafrkavati s rezanjem, onda možete sladoled istresiti u posudu, prošarati sa čokoladom i staviti zamrznuti. Tada ga servirajte u čašama i vadite žlicom.

Fotografije: Pregacha

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.