Čokoladna rolada/panj

Nedavno smo na našem portalu objavili recept za panj tortu naše urednice Kate Bošković, a sada vam donosimo recept po kojem Ana Prša priprema tu slasticu.

Sastojci
Biskvit
  • 8 jaja
  • 8 žlica šećera
  • 1 žlica vode
  • 4 žlice kakaa
  • 4 žlice glatkog brašna
  • prstohvat soli
Krema
  • 7 žumanjaka
  • 7 žlica šećera
  • 5 žlica nezaslađene kuhane kave
  • 100 g čokolade 54%
  • 250 g maslaca
Priprema
Biskvit

Upalite pećnicu na 170°C.

Razdvojite bjelanjke od žumanjaka.

Bjelanjke s prstohvati soli istucite u snijeg.

Žumanjke i šećer pjenasto istucite. Dodajte žlicu vode i prosijani kakao i brašno. Dobro izmiksajte.

Pomoću špatule (ne mikserom) umiješajte snijeg u gornju smjesu.

Smjesu istresite na veliki lim za pečenje (ja koristim onaj veliki od pećnice) koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Poravnajte smjesu pa stavite peći na 170°C 15-20 minuta.

Dok se peče, pripremite vlažnu krpu u koju ćete zamotati tijesto.

Namočite je, ocijedite i stavite na radnu plohu.

Gotov biskvit izvadite iz lima za pečenje skupa s papirom, stavite preko krpe pa sve skupa pažljivo zarolajte. Pustite da se ohladi.

Krema

U manji lonac stavite vodu da kipi. Na lonac stavite posudu u kojoj ćete na pari kuhati kremu. Važno je da posuda ne dodiruje vodu.

U tu posudu stavite žumanjke i šećer i promiješajte pjenjačom. Kada se ugrije, dodajte kuhanu kavu i nastavite miješati do 84°C. Maknite s vatre pa umiješajte čokoladu koju ste prethodno usitnili. Ostavite zatim kremu da se ohladi. U ohlađenu kremu umiksajte maslac.

Slaganje

Ohlađenu roladu pažljivo odmotajte iz krpe i skinite papir. Malo kreme ostavite sa strane kako bi njome premazali gotovu roladu.

Ostalom kremom jednolično premažite biskvit, pa zarolajte. Zamotajte je u foliju pa ostavite na sat vremena u hladnjak kako bi se stegla.

Ohlađenu roladu premažite čokoladnom kremom. 

Napomena

Od ove rolade možete složiti i panj. Trećinu rolade odrežite i stavite kao na slici uz ostatak. Vilicom napravite crte po kremi kao koru drveta te pospite kakaom i šećerom u prahu. Ukrasite po želji i uživajte.

Fotografije: Ana Prša

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.