Natalija Milodanović: „Najveći izazov u pripremi kuharice bilo je pranje suđa“

Nedavno je iz tiska izašla nova slatka kuharica Gospodarskog lista – „Moji kremasti kolači“, za čiju je pripremu bila zadužena Natalija Milodanović s bloga Mystic Cakes.

Na sajmu Interlibar koji je u studenom održan u Zagrebu predstavljena je nova slatka kuharica u izdanju Gospodarskog lista pod nazivom „Moji kremasti kolači“. Ovaj put za pripremu i fotografiranje slastica koje su svoje mjesto našle u ovoj knjizi zadužena je bila Natalija Milodanović s bloga Mystic cakes.

Iako je preko 600 recepata stiglo na adresu redakcije, svoje mjesto u knjizi našlo je njih dvjesto koji su prije objave, osim Natalijinog, morali proći i strogi sud njezine obitelji, prijatelja i susjeda.

Baš kao što je i Nataša Pralica prošle godine istaknula, najveći izazov u pripremi ovakve kuharice bilo je pranje suđa, ali Natalija otkriva i da je najviše uživala u fotografiranju samih slastica, iako je i to često bilo prilično izazovno budući da je većinu ovih kremastih kolača pripremala na visokim ljetnim temperaturama.

Kako je došlo do suradnje s Gospodarskim listom, mogu li se na stranicama kuharice pronaći i prigodni blagdanski recepti te možemo li u budućnosti očekivati i njezinu autorsku kuharicu, ispričala je samo za čitatelje našeg portala.

Studeni je već tradicionalno mjesec u kojem iz tiska izlazi nova slatka kuharica Gospodarskog lista. Ovaj put za pripremu i prezentaciju slastica bili ste zaduženi vi. Možete li nam ukratko opisati kako je izgledao proces stvaranja ove kuharice i koliko je dugo trajao?

Cijeli proces trajao je oko 7 mjeseci, a obuhvaćao je nekoliko faza. U redakciju Gospodarskog lista pristizali su recepti čitateljica koje mi je urednica Martina prosljeđivala da bismo zajedno pažljivo vršile izbor. Potom sam ja odabrane recepte pripremala u svojoj kuhinji, fotografirala i obrađivala fotografije te vršila ispravke recepata. Kada sam konačno pripremila potreban broj recepata, tu je moj dio posla bio završen, a nastupilo je uređivanje knjige i priprema za tisak, za što je bilo zaduženo uredništvo.

Kako je došlo do vaše suradnje s Gospodarskim listom?

Početkom godine sasvim neočekivano ukazala mi se prilika da radim kao stručni suradnik i fotograf na ovom projektu. Kako su priprema kolača i fotografija moje velike strasti, ova prilika učinila mi se kao posao iz snova, jer nema ništa ljepše nego raditi ono što voliš i u čemu uživaš. Ipak, bio je to velik izazov za mene i moram priznati da sam se malo dvoumila da li da ga prihvatim jer se radilo o vrlo obuhvatnom i odgovornom poslu, a budući da sam sama sebi uvijek najveći kritičar, malo me je bio strah kako će to sve ispasti. Sada kada je sve iza mene, mogu reći da sam presretna zbog ukazane prilike i veoma ponosna na svoj rad jer je sve ispalo odlično.

Koliko recepata sadrži ova kuharica i jesu li vam svi „ispali“ iz prve ili je bilo onih koje ste morali više puta pripremati kako biste konačno dobili baš onakvu slasticu kakvu ste zamislili?

Kuharica broji blizu 200 recepata. Većina je uspjela već iz prve, ali bilo je i recepata koje sam morala praviti ispočetka jer su ispali promašaj. Uz neke moje ispravke, iz drugog pokušaja su, na moje ogromno zadovoljstvo, uspjeli savršeno.

Recepte koji se nalaze u ovoj kuharici ne potpisujete vi, već čitatelji Gospodarskog lista. Znate li koliko ste recepata za ovu kuharicu primili i po kojim ste kriterijima izabrali one koje ste uvrstili u kuharicu?

Tako je, u knjizi nisu moji autorski recepti kao na blogu, već isključivo recepti koje su slale čitateljice Gospodarskog lista. Pristiglo je zaista dosta recepata, preko 600, od čega je bilo potrebno odabrati samo trećinu. Prije svega, trebalo je voditi računa da se ne ponavljaju recepti iz prethodnih knjiga, a glavni kriteriji prilikom odabira bili su nam da kolači budu ukusni, raznovrsni, od kvalitetnih i pristupačnih sastojaka i naravno – da odgovaraju zadatoj temi, odnosno da budu kremasti.

U ovoj se kuharicu mogu naći najrazličitiji kremasti kolači – od onih s raznim vrstama čokolade, preko onih s orašastim plodovima do voćnih kolača. Neke od njih već ste podijelili sa svojim čitateljima na blogu. Jesu li baš ti koje ste već objavili na blogu vaši osobni favoriti?

Moglo bi se reći da jesu, mada imam još nekoliko favorita koje nisam stigla podijeliti. Neki su bili skroz po mom ukusu, neki malo manje, ali generalno su svi bili dobri. Imala sam prilike isprobati i kolače kakve do sad nisam pripremala i koji su me potpuno oduševili. Mislim da se za svačiji ukus može naći po nešto.

Ovoliki broj kolača netko je morao i isprobati – jeste li imali svoj mali ocjenjivački sud koji je ocjenjivao pripremljene slastice i jeste li možda, na temelju njihovog mišljenja, neke slastice izbacili iz kuharice?

O da, imala sam svoj mali tim vjernih degustatora koji su s puno entuzijazma svaki dan čekali da isprobaju novi kolač i ocjene ga, a nekad i po 3-4 različite vrste dnevno. Bili su to moja obitelj, prijatelji pa čak i susjedi (smijeh). Doslovno nije bilo kolača koji im se nije dopao, tako da nije bilo potrebe za izbacivanjem recepata, već eventualno samo za ispravljanje u skladu s mojim ukusom i  stečenim iskustvom u pripremi slastica.

Koji vam je dio pripreme ove kuharice bio najizazovniji – je li to isprobavanje recepta i priprema same slastice, fotografiranje gotove slastice ili pak obrada fotografija?

Hm, kad malo razmislim, najizazovniji dio pripreme kuharice bio je pranje suđa (smijeh). Ali ako to izuzmemo, kao najveći izazov izdvojila bih rezanje kolača koje mi je možda najviše muke zadavalo. Nije baš uvijek lako dobiti te savršeno izrezane kocke po kojima me već znaju moji pratioci pa još ako uzmete u obzir da su to sve kremasti kolači, a većinu sam pripremala usred ljeta kada se čak i pored uključenog klima uređaja kolači brzo tope. A trebalo je sve to i fotografirati dok još sve stoji na svom mjestu (smijeh). Uh, muke su to bile. Ali slatke muke (smijeh). Sve u svemu, moram reći da sam uživala u svim fazama pripreme kuharice, ali možda najviše u fotografiranju slastica.

Možete li nam otkriti kako su uopće izgledali vaši dani tijekom rada na ovom projektu? Jeste li u cijelosti bili posvećeni samo njemu ili ste ipak stizali baviti se i drugim poslovima?

Posvetila sam se maksimalno samo ovom projektu i zaista je teško bilo stizati bilo što drugo. Perfekcionizam je moja već dobro poznata osobina tako da sam zacrtala sebi da to mora biti odrađeno na najbolji mogući način. Ipak je velika odgovornost stajati iza toliko pripremljenih recepata, a moja dužnost bila je da garantiram za njih. Jer na kraju krajeva, nije toliko ni bitno koliko fotografije i kolači lijepo izgledaju, ako nisu ukusni kada ih i neko drugi pripremi.

Upravo smo u najsvečanijem dijelu godine i svi su već u pripremama za proslavu Nove godine.  Mogu li se u ovoj kuharici pronaći i neki recepti koji su kao stvoreni za svečani novogodišnji stol?

Što da ne – sigurna sam da će svatko pronaći nešto adekvatno. Istina, u ovoj kuharici nema božićnih keksića i sitnih kolača, ali se zato možete opredijeliti za neku božićnu tortu, dok kremastih kolača ima koliko vam duša poželi (smijeh).

Možemo li, nakon ove kuharice u suradnji s Gospodarskim listom, od vas očekivati i vašu vlastitu slatku kuharicu?

To bi, u svakom slučaju, bilo lijepo, ali za sad još nemam tako nešto u planu. Izdati vlastitu knjigu nije mala stvar i zahtjeva jako puno uloženog truda, vremena, ali i sredstava. Ako se to i ne dogodi, sretna sam što sam imala priliku barem na ovaj način izdati kuharicu jer i ovo smatram velikim uspjehom.

I za kraj – otkrijte nam pripremate li vi neki poseban slatki sadržaj za vaš blog za ovaj svečani, božićni period u kojem se upravo nalazimo?

Da, planiram objaviti recepte baš u blagdanskom duhu kako bih inspirisala svoje čitatelje i pomogla im da odluče što sve slatko da pripreme za božićne blagdane. Na kraju krajeva, to je i glavna misija nas blogera – da inspiriramo naše čitatelje.

Fotografije: Mystic Cakes

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.