• Oglašavanje
  • O nama
  • Kontakt

Slatkopedija

  • NOVOSTI
  • Recepti
    • Slatki recepti
      • Recept dana
    • Zdrave slastice
  • Slatke tajne
  • Magazin
    • Vaše priče
    • Život sa slasticama
    • Zvjezdane priče
  • Slatka baština
    • Naše slastice
    • Svjetske slastice
  • Iz naše redakcije
    • Recept tjedna
    • Riječ urednice
Naslovnica» Slatki recepti» Recept dana»Choux au craquelin od pistacija

Choux au craquelin od pistacija

Slatkopedija 09 lip 2020 Recept dana Leave a comment

Već smo s vama podijelili recepte za choux au craquelin koji potpisuju Ana Prša i Luka Pavić, a danas donosimo i recept za ovu slasticu s potpisom Lorene Mihelčić s bloga Daj kolačić.  

Sastojci
Krema od pistacija
  • 2 lista želatine
  • 250 ml punomasnog mlijeka
  • 2 žumanjka
  • 80 g šećera
  • 25 g gustina
  • 50 g maslaca
  • 50 g čiste paste od pistacija
  • 180 ml srednje tučenog šlaga prehrambena boja po želji (zelena)
Punjenje od malina
  • 125 g svježih malina
  • 20 g šećera (ili po želji)
  • 10 ml vode
Craquelin
  • 50 g omekšalog maslaca
  • 40 g bijelog šećera
  • 20 g tamnog muscovado šećera
  • 45 g brašna (T550)
  • 15 g krupno mljevenih nezasoljenih pistacija
Choux tijesto
  • 125 ml vode
  • 1 vanilin šećer
  • veliki prstohvat soli
  • 50 g maslaca
  • 80 g brašna (T550)
  • 2 XL jaja
I još (po želji)
  • šećer u prahu
  • sjeckane pistacije
Priprema
Krema od pistacija

Želatinu namočimo u hladnu vodu. U lončiću zagrijemo mlijeko. Pjenjačom sjedinimo žumanjke, šećer, gustin, i malo mlijeka koje smo odvojili od ukupne količine da lakše umiješamo. Kada se mlijeko ugrijalo, u tankom mlazu dodajemo smjesi od žumanjaka kako bi ih temperirali, pritom miješajući. Vratimo smjesu na vatru i zakuhamo kao puding. U vruće dodamo maslac i namočenu želatinu te po želji prehrambenu boju, a zatim I pastu od pistacija i dobro promiješamo. rekrijemo prijanjajućom folijom da se ne uhvati korica i stavimo sa strane da se potpuno ohladi. U ohlađenu kremu umiješamo srednje tučeni šlag I stavimo u slastičarsku vrećicu s ukrasnim nastavkom za istiskivanje kreme, pa spremimo u hladnjak do upotrebe.

Punjenje od malina

Svježe ili zamrznute maline prokuhamo s vodom I šećerom do guste konzistencije. Treba biti teksture pekmeza. Propasiramo kroz sito ako želimo odstraniti sjemenke, no ja to nisam radila jer mi nije smetalo. Stavimo smjesu u slastičarsku vrećicu i pustimo u hladnjak da se ohladi do punjenja.

Craquelin

Maslac miksamo sa šećerima pa umiješamo brašno i pistacije. Kada se sve sjedinilo, smjesu položimo između dva papira za pečenje. Valjkom za tijesto razvaljamo na debljinu oko 2 mm i stavimo u zamrzivač kako bi kasnije lakše izrezivali krugove.

Nastavljamo s klasičnim tijestom za princess krafne.

Choux tijesto

U lončiću zakuhamo vodu sa šećerom, soli i maslacem. Kada provrije, lonac maknemo s vatre i odjednom dodamo brašno. Žustro miješamo da se sve sjedini i oblikuje u kuglu. Vratimo na vatru i miješamo nekoliko minuta dok se brašno ne skuha do kraja. Znamo da je kuhano kada se tijesto počne lijepiti za dno posude. Tada prebacimo u čistu posudu za miksanje i ostavimo da se prohladi prije nego dodamo jaja. Jaja nikada ne stavljamo u vruću smjesu da ne dobijemo kajganu.

Pećnicu stavimo grijati na 190 stupnjeva, a tijesto počnemo miksati. Jaja razbijemo vilicom, pa sipamo malo po malo u kuhano tijesto dok se sve ne sjedini u gustu jednoličnu pastu. Pripremimo vrećicu za istiskivanje, a veliki lim od pećnice obložimo papirom za pečenje ili silikonskim podloškom.

Istiskujemo loptice tijesta promjera cca 3 cm ili po želji. Imajte na umu da se pri pečenju jako rašire i narastu pa pazite na razmak. Ako vam je previše tijesta, ja ga u ovoj fazi zaledim, pa vadim i pečem po želji.

Sljedeći korak je da uzmemo okrugli kalup ili običnu čašu nešto veću od istisnutog tijesta i izrezujemo krugove od tijesta iz zamrzivača. Cilj je da se prilikom pečenja taj zaleđeni disk topi i obloži cijeli choux kako bi dobili ravnomjerno raspoređeni hrskavac. Kada smo položili diskove na hrpice chouxa, stavljamo odmah peći u zagrijanu pećnicu. Nikako ne otvarati pećnicu, samo kontroliramo temperaturu. Najprije 15 minuta pečemo na 190, a zatim smanjimo na 160 i pečemo još 20 min. Kolačići se moraju osušiti i dobro ispeći.

Slaganje

Pečenim i ohlađenim krafnicama odrežemo vrhove i počnemo ih puniti kremom. Kada smo ispunili cijeli donji dio, žličicom napravimo udubinu gurajući kremu prema rubovima. Radimo mjesto za džem od malina. Uzmemo maline I istisnemo malu hrpicu u sredinu pa dalje istišćemo kremu od pistacija uvis. Poklopimo odrezanim vrhom i pospemo šećerom u prahu. Dekoriramo sjeckanim pistacijama ako želimo te stavimo hladiti da se krema stegne. Jedemo svježe dok su hrskave i najukusnije!

Fotografije: Daj kolačić

blog choux tijesto craquelin chox daj kolačić lorena mihelčić pistacija recept dana slatki recept 2020-06-09
Tags blog choux tijesto craquelin chox daj kolačić lorena mihelčić pistacija recept dana slatki recept

Autori

napisala : Slatkopedija
Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.
Prethodni članak :

Pad cijena prehrambenih proizvoda: samo šećer ne prati trend pada

Sljedeći članak :

Akcija #recimoimhvala: Iva Akmadža: „Ova akcija olakšala nam je brige koje nosi organizacija vjenčanja“

Povezani članci

Ana Raguž s nama dijeli recept za odličnu tortu s marelicama

Ana Raguž s nama dijeli recept za odličnu tortu s marelicama

Slatkopedija 07 ruj 2023
Savršen zalogaj za sve ljubitelje kave: kavena torta s bloga Pregacha savršena je za razbuđivanje i vraćanje u rutinu

Savršen zalogaj za sve ljubitelje kave: kavena torta s bloga Pregacha savršena je za razbuđivanje i vraćanje u rutinu

Slatkopedija 31 kol 2023
Odličan izbor za doručak ili večeru: pripremite i vi buhtle s višnjama

Odličan izbor za doručak ili večeru: pripremite i vi buhtle s višnjama

Slatkopedija 31 lis 2022

Odgovori

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar.

Oglašavanje
O nama
Kontakt

Pretraži

Oglas

Oglas

Pratite nas na Facebooku

Find us on Facebook

Slatkopedija

  • Impressum
  • Iz medija
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti

Najstariji hrvatski novinarski portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo od 2017. donosi sve najnovije vijesti, priče i izvještaje vezane za najslađu industriju.

© Copyright Slatkopedija 2023, sva prava pridržana!