Pad cijena prehrambenih proizvoda: samo šećer ne prati trend pada

I dok su cijene mliječnih proizvoda, žitarica i biljnih ulja pale, cijena šećera je narasla za 7,4 posto.

Cijene prehrambenih proizvoda već su četvrti mjesec zaredom u padu, priopćila je Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO). Najniže su od prosinca 2018. godine, a i ovaj je trend posljedica pandemije koronavirusa. Diljem svijeta gospodarstva su usporila što je dovelo do slabije potražnje i stvaranja velikih zaliha.

FAO-ov indeks cijena hrane, koji prati međunarodne cijene prehrambenih proizvoda kojima se najviše trguje, u svibnju je iznosio u prosjeku 162,5 bodova, što je za 1,9 posto manje u usporedbi s travnjem ove godine.

Međutim, cijena jednog popularnog proizvoda u slastičarskom svijetu nije pratila trend – šećer se plaća 7,4 posto više u odnosu na travanj, što je posljedica oporavka međunarodnih cijena sirove nafte te lošeg uroda u Indiji i na Tajlandu koji su najveći svjetski proizvođači, tj. drugi najveći izvoznici šećera.

Istovremeno su cijene mliječnih proizvoda pale za 7,3 posto, žitarica za 1 posto te biljnih ulja za 2,8 posto.

Izvor: FAO

Fotografija: Pexels

Lorena Grubišić
Lorena Grubišić

Nakon stjecanja diplome iz odnosa s javnošću, Lorena je svoju zagrebačku adresu zamijenila raznim europskim pa je tako iskusila kakav je život u Irskoj i Španjolskoj. Danas ponovno živi u rodnom Šibeniku, a osim u putovanjima i upoznavanju drugih običaja i kultura, uživa i u pravljenju ukusnih slastica i pisanju o istima.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.