• Oglašavanje
  • O nama
  • Kontakt

Slatkopedija

  • NOVOSTI
  • Recepti
    • Slatki recepti
      • Recept dana
    • Zdrave slastice
  • Slatke tajne
  • Magazin
    • Vaše priče
    • Život sa slasticama
    • Zvjezdane priče
  • Slatka baština
    • Naše slastice
    • Svjetske slastice
  • Iz naše redakcije
    • Recept tjedna
    • Riječ urednice
Naslovnica» Slatki recepti» Recept dana»Recept s potpisom Luke Pavića: Craquelin choux s kremom od mliječne čokolade

Recept s potpisom Luke Pavića: Craquelin choux s kremom od mliječne čokolade

Slatkopedija 16 tra 2020 Recept dana Leave a comment

Nakon što smo s vama podijelili recept s potpisom Tereze Alabande, danas vam donosimo recept s potpisom njezinog nekadašnjeg učenika, Luke Pavića, danas voditelja slastičarnice Lemongarden na Braču, koji je u sklopu našeg izazova #cokoladomprotivkorone, s nama podijelio recept za  craquelin choux s kremom od mliječne čokolade.

Sastojci
Craquelin
  • 100 g maslaca
  • 100 g svijetlg muscovado šećera
  • 80 g brašna t55         
  • 20 g bademovog brašna
  • 10 g kakaa
Pâte à choux  („Šu“)
  • 100 g maslaca                   
  • 125 g vode
  • 125 g mlijeka
  • 5 g inverni šećera (može i bez)
  • 5 g šećera          
  • 2,5 g soli             
  • 200 g brašna t55              
  • 250 g jaja (cca 5 komada)
Čokoladna diplomat krema
  • 250 g mlijeka
  • 45 g vrhnja (35%mm)
  • ½ mahune vanilije
  • 65 g šećera
  • 65 g žumanjaka
  • 30 g kukuruznog škroba (gustina)
  • 60 g tamne čokolade 54%
  • 220 g tučenog slatkog vrhnja
Priprema
Craquelin

Maslac izradite s muscovado šećerom. Dodajte brašno, bademovo brašno i kakao te povežite u tijesto. Zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na pola sata. Kada se tijesto stisnulo, između 2 papira za pečenje razvaljajte ga do debljine 1 mm. Metalnim obručem promjera 3 cm izrežitei diskove, no nemojte ih odvajati s papira. Zamrznuti.

Pâte à choux

U lonac lagano otopite maslac te dodajte vodu, mlijeko, invertni šećer, šećer i sol. Kuhajte do vrenja. Kada uzavre, maknite s vatre i dodajte brašno odjednom. Promiješajte dok se smjesa ne poveže u glatko tijesto bez grudica. Ako u ovom trenutku budete imali grudice, kasnije ih se nećete moći riješiti. Vratiti na srednje jaku vatru te neprestano miješajte drvenom kuhačom i kuhajte cca dvije minute ili dok se tijesto ne počne hvatati za dno lonca. Skuhano tijesto prebacite u čistu posudu te pokrijte folijom. Kada smjesa dosegne temperaturu od 40°C-45°C počnite lagano dodavati razmućena jaja, da se smjesa ne bi razdvojila. Ako radite mikserom, koristite metilce za tijesto.  Gotova smjesa treba biti glatka i sjajna. Na lim za pečenje stavite papir za pečenje i  „pajpajte“ smjesu okruglim nastavkom za slatičarsku vrećicu. Promjer „pajpa“ mora biti jednak promjeru diska craquelina.  N a „šu“ stavite disk craquelina. Zagrijte pećnicu na 200°C bez ventilacije te kada stavite „šu“, smanjite temperaturu na 180°C te pecite cca. 30 minuta. Pećnica se ne smije otvarati prvih 20 minuta.

Čokoladna diplomat krema

Mlijeko, vrhnje, vaniliju i pola šećera staviti u lonac i zagrijte, ali ne do vrenja. Žumanjke pjenasto izmutite s ostatkom šećera (blanširajte) te dodajte kukuruzni škrob i povežite. U smjesu žumanjaka dodajte dio zagrijanog mlijeka te promiješajte (temperirajte). Vratite sve u lonac i kuhajte na srednje jakoj vatri stalno miješajući cca. 2 minute ili dok se škrob ne skuha.

Skuhanu kremu maknuti s vatre te dodajte čokoladu. Slastičarsku kremu prebaciti na maleni lim ili duboki tanjur i direktno prekrijte prozirnom folijom. Stavite u hladnjak.

Ohlađenu kremu razradite mikserom te špatulom umiješajte tučeno slatko vrhnje. U slastičarsku vrećicu s najmanjim zviezdastim nastavkom staviti kremu te napuniti „šu“s donje strane.

Fotografije: Luka Pavić

choux tijesto craquelin choux krema luka pavić mliječna čokolada recept dana recepti s potpisom slatki recept 2020-04-16
Tags choux tijesto craquelin choux krema luka pavić mliječna čokolada recept dana recepti s potpisom slatki recept

Autori

napisala : Slatkopedija
Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.
Prethodni članak :

Slatki okusi Istre: istarskom medu nacionalna oznaka izvornosti

Sljedeći članak :

Posljedice zdravstvene krize: povećanje broja slastičara na burzi rada

Povezani članci

Odličan izbor za doručak ili večeru: pripremite i vi buhtle s višnjama

Odličan izbor za doručak ili večeru: pripremite i vi buhtle s višnjama

Slatkopedija 31 lis 2022
Nakon mandarina, na red su došli maruni: opet pripremamo poseban tiramisù

Nakon mandarina, na red su došli maruni: opet pripremamo poseban tiramisù

Slatkopedija 30 stu 2021
Imamo savršeni recept za omiljeni desert: pripremite cheesecake kao iz najboljih slastičarnica

Imamo savršeni recept za omiljeni desert: pripremite cheesecake kao iz najboljih slastičarnica

Slatkopedija 01 srp 2021

Odgovori

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar.

Oglašavanje
O nama
Kontakt

Pretraži

Oglas

Oglas

Pratite nas na Facebooku

Find us on Facebook

Slatkopedija

  • Impressum
  • Iz medija
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti

Najstariji hrvatski novinarski portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo od 2017. donosi sve najnovije vijesti, priče i izvještaje vezane za najslađu industriju.

© Copyright Slatkopedija 2021, sva prava pridržana!