Već smo donijeli recepte za krafne, kroštule, fritule…, a sada nam Mirjana Šmit s bloga Od slatkoga slađe otkriva recept za buhtle – slasticu koju mnogi rado biraju i u ovo pokladno vrijeme.
Sastojci
Tijesto
- 500 g glatkog brašna
- 20 g kvasca
- 3 žumanjka
- 80 g otopljenog maslaca
- 80 g šećera
- 2,5 dl mlijeka
- prstohvat soli
- 1 vanilin šećer
- 2 žlice ruma
- limunova korica
Punjenje
- marmelada
Premazivanje
- 10 g maslaca
Priprema
Kvasac preliti toplim mlijekom, dodati žlicu šećera, promiješati i ostaviti na toplom 10 minuta. Dignuti kvasac pomiješati s navedenim sastojcima i umijesiti glatko tijesto.
Pokriveno tijesto držati na toplom oko 45 minuta.
Tijesto razviti na debljinu 5 – 8 mm i podijeliti ga na 18 kvadrata. U sredinu svakog kvadrata staviti žličicu marmelade i oblikovati okruglicu.
Buhtle slagati u maslacem premazan pekač promjera 28 cm i ostaviti pokrivene 15 minuta.
Buhtle premazati otopljenim maslacem i peći oko 45 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 °C.
Fotografija: Od slatkoga slađe
[print_link]