Kroštule

Bliži nam se maskenbal, a jedna od slastica koje se tradicionalno priprema za taj dan jesu i kroštule.

Sastojci
  • 3 žumanjka
  • 1 žlica šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 200 g glatkog brašna
  • 2 žlice punomasnog mlijeka ili 1 žlica vrhnja za kuhanje
  • naribana korica pola limuna
  • 2 čepa ruma (od velike boce)
Za posipanje
  • šećer u prahu
Priprema

Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Žumanjcima dodajte šećer i vanilin šećer te ih mikserom pjenasto izmutite.

U jednu posudu prosijte brašno te mu dodajte umućene  žumanjke, mlijeko, rum i koricu limuna.

Od svih sastojaka zamijesite čvrsto tijesto. Ukoliko ne možete povezati sastojke, dodajte im samo malo vode (jednu-dvije žličice) te zamijesite tijesto. Umotajte ga u prozirnu foliju i stavite oko sat vremena u hladnjak.

Nakon sat vremena izvadite tijesto iz hladnjaka te ga što tanje razvaljate (ukoliko imate stroj za izradu tjestenine, koristite njega kako biste ubrzali postupak valjanja i dobili ravnomjerno razvaljano tijesto).

Razvaljano tijesto stavite na papir za pečenje te ukrasnim kotačićem izrezujte oblike po želji.

Izrezane oblike slažite na drugi papir za pečenje.

U dubljoj tavi ugrijte ulje, smanjite temperaturu te pržite kroštule ravnomjerno s obje strane. Prilikom prženja budite oprezni jer je kroštulama potrebno jako malo da zagore s obzirom na to da je riječ o jako tankom tijestu.

Gotove kroštule slažite na upijajući papir. Pustite ih da se ohlade, a zatim ih pospite šećerom u prahu i servirajte.

Fotografije: Kate Bošković

Ispis
Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.