• Oglašavanje
  • O nama
  • Kontakt

Slatkopedija

  • NOVOSTI
  • Recepti
    • Slatki recepti
      • Recept dana
    • Zdrave slastice
  • Slatke tajne
  • Magazin
    • Vaše priče
    • Život sa slasticama
    • Zvjezdane priče
  • Slatka baština
    • Naše slastice
    • Svjetske slastice
  • Iz naše redakcije
    • Recept tjedna
    • Riječ urednice
  • WEBSHOP
Naslovnica» Iz naše redakcije» Recept tjedna»Kroštule

Kroštule

Kate Bošković 04 velj 2018 Recept tjedna Leave a comment

Bliži nam se maskenbal, a jedna od slastica koje se tradicionalno priprema za taj dan jesu i kroštule.

Sastojci
  • 3 žumanjka
  • 1 žlica šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 200 g glatkog brašna
  • 2 žlice punomasnog mlijeka ili 1 žlica vrhnja za kuhanje
  • naribana korica pola limuna
  • 2 čepa ruma (od velike boce)
Za posipanje
  • šećer u prahu
Priprema

Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Žumanjcima dodajte šećer i vanilin šećer te ih mikserom pjenasto izmutite.

U jednu posudu prosijte brašno te mu dodajte umućene  žumanjke, mlijeko, rum i koricu limuna.

Od svih sastojaka zamijesite čvrsto tijesto. Ukoliko ne možete povezati sastojke, dodajte im samo malo vode (jednu-dvije žličice) te zamijesite tijesto. Umotajte ga u prozirnu foliju i stavite oko sat vremena u hladnjak.

Nakon sat vremena izvadite tijesto iz hladnjaka te ga što tanje razvaljate (ukoliko imate stroj za izradu tjestenine, koristite njega kako biste ubrzali postupak valjanja i dobili ravnomjerno razvaljano tijesto).

Razvaljano tijesto stavite na papir za pečenje te ukrasnim kotačićem izrezujte oblike po želji.

Izrezane oblike slažite na drugi papir za pečenje.

U dubljoj tavi ugrijte ulje, smanjite temperaturu te pržite kroštule ravnomjerno s obje strane. Prilikom prženja budite oprezni jer je kroštulama potrebno jako malo da zagore s obzirom na to da je riječ o jako tankom tijestu.

Gotove kroštule slažite na upijajući papir. Pustite ih da se ohlade, a zatim ih pospite šećerom u prahu i servirajte.

Fotografije: Kate Bošković

[print_link]

kate bošković kroštule recept tjedna slatki recept tradicionalne slastice tradicionalni recepti 2018-02-04
Tags kate bošković kroštule recept tjedna slatki recept tradicionalne slastice tradicionalni recepti

Autori

napisala : Kate Bošković
Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.
Prethodni članak :

Ferrero torta

Sljedeći članak :

Igor Hranić: „Nedostatak hrvatskog slastičarstva jest odumiranje tradicionalnih slastica“

Povezani članci

Brzi recept za nedjeljnu sreću: roladu s jagodama nikad ne odbijamo

Brzi recept za nedjeljnu sreću: roladu s jagodama nikad ne odbijamo

Kate Bošković 21 ožu 2021
Proljeće nam je sve bliže – okrećemo se voćnim rolada: koja je vama draža?

Proljeće nam je sve bliže – okrećemo se voćnim rolada: koja je vama draža?

Kate Bošković 21 velj 2021
Tako lagana, tako kremasta – savršena čokoladna torta oduševljava brzom pripremom

Tako lagana, tako kremasta – savršena čokoladna torta oduševljava brzom pripremom

Kate Bošković 07 velj 2021
Oglašavanje
O nama
Kontakt

Pretraži

Oglas

Oglas

Oglas

Pratite nas na Facebooku

Find us on Facebook

Slatkopedija

  • Impressum
  • Iz medija
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti

Najstariji hrvatski novinarski portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo od 2017. donosi sve najnovije vijesti, priče i izvještaje vezane za najslađu industriju.

© Copyright Slatkopedija 2023, sva prava pridržana!