Mirjana Šmit: „Uživajte u izradi slastica!”

S autoricom bloga Od slatkog slađe razgovarali smo o njezinom blogu i kuharicama, ulozi njezinih sinova u njezinoj slatkoj priči te o planovima za budućnost.

Kao što mu i samo ime otkriva, blog Od slatkoga slađe donosi pregršt neodoljivih, slatkih recepat, koji su doživjeli i svoje tiskano izdanje u istoimenoj kuharici. Njegova autorica Mirjana Šmit prva je kolač ispekla još s deset godina i već je s njim doživjela veliki uspjeh. Po zanimanju je učiteljica, ali ljubav prema slasticama ipak nije mogla ostati skrivena u njezina četiri zida.  Prije tri godine njezin, tada šesnaestogodišnji, sin, napravio je „kostur“ internetske stranice i tako je priča krenula. Od tada je Mirjana doživjela brojne uspjehe – rasprodala je svoju kuharicu Od slatkoga slađe i objavila nadopunjeno izdanje, upravo je snimila svoj prvi video recept, a uskoro je čeka i priprema kuharice 101 palačinka. S Mirjanom se razgovarali o samom nastanku i razvoju bloga, skladnoj obiteljskoj suradnji u realizaciji slatkih projekata te najvažnijim savjetima za izradu slastica.

Kada je i kako nastao Vaš blog? Jeste li sami došli na ideju pokretanja bloga ili je netko drugi zaslužan za to?

Iskreno, prvotna ideja nije bila internetska stranica, već samo rad na kuharicama. Budući da je danas internet primaran, pokrenula sam internetsku stranicu prije 3 godine na nagovor svoje obitelji i kolegica koje su „iz prve ruke“ željele vidjeti fotografije koje sam do tada spremala u svoje računalo. Jednom prilikom, prijateljica je komentirala da je to jako sebično od mene i da fotografije trebaju izići na svjetlo dana (smijeh).

Iako bi ime bloga Od slatkoga slađe dalo naslutiti da se radi o blogu s isključivo slatkim receptima, u šarolikoj ponudi na Vašem se blogu mogu naći i slani recepti. Jesu li oni od početka zamišljeni kao dio bloga ili ste ih naknadno dodali?

U našoj višečlanoj obitelji, mama je bila ta koja je bila vrhunski majstor u pripremanju slanih jela, a ja sam bila zadužena za slastice. Tada, jednostavno, nisam morala razmišljati o slanim delicijama. Tek udajom i životom s 4 muškarca u kući nameće se meso, meso i meso (smijeh)!

Slatke delicije se ne pripremaju tako često, a i moramo biti iskreni, puno je teža priprema te se ne usude svi pokušati. Obožavam raditi torte, ali isto tako salate su divne, kako ukusom, tako i izgledom. I vrlo fotogenične!  S godinama, čovjek se više okreće slanim delicijama, tako da danas uživam i u njima!

Kad se počela rađati Vaša ljubav prema slasticama? Sjećate li se možda svoje prve slastice?

Svoj prvi, pravi kolač ispekla sam s 10 godina, svima je bio jaaaako fin (ili su to morali reći, još uvijek ne znam). To je bio kolač s biskvitom, kremom od vanilije s rezanim jabukama te šlagom na vrhu. Pretpostavljam da je bio dobar, ipak sam recept dobila od prijateljičine mame, vrhunske kuharice.

Majka ste tri sina. Pomažu li Vam oni pri izradi slastica ili su tu samo da degustiraju gotove proizvode?

Ono što je najbitnije, podržavaju me u svemu! Srednji sin (tada je imao 16 godina) napravio je „kostur“ internetske stranice i ja sam nastavila dalje.  Na početku, dok sam još bila nesigurna u fotografiranju, on je odradio i neke fotografije. U nedostatku ideje, dečki osmisle koji bi okusi bili dobri na tanjuru i ja krećem s realizacijom. Tada, naravno, procjenjuju jesam li ispunila njihova očekivanja (smijeh)! Znaju kuhati i raditi svoje slastice, američke palačinke sa zobenim pahuljicama, s bananom..

Po zanimanju ste, ako se ne varam učiteljica. Jeste li ipak završili neki tečaj ili radionicu za slastičarstvo prije nego što ste pokrenuli blog?

Da, moja struka definitivno nema dodirnih točaka sa slastičarstvom. Nisam pohađala niti jedan tečaj, ne zato što nisam željela, jednostavno, nisam stizala. Posao u školi je jako zahtijevan… dok su dečki bili mali noćima su se pisale pripreme i čitale lektirne bilježnice. Nije bilo vremena za nešto drugo. Kasnije, uz posao, stranicu i kuharice, opet se nije stizalo, opet je dan bio prekratak. Ovo sam ljeto malo istraživala radionice i shvatila da sam većinu stvari već usvojila. Jednoga dana, kad se pojavi nešto novo, možda krenem. Uvijek je dobro usavršavati se!

Slastice na Vašem blogu izgledaju doista prekrasno, dekoracije ostavljaju bez daha. Odakle crpite inspiraciju za sve te dekoracije?

Obožavam dekorirati čokoladom. Nije jednostavno, proces temperiranja dulje traje, ali su zato dekoracije izuzetne. U zadnje vrijeme oduševljavaju me staklene glazure u bojama. Nekad su me boje odbijale, sad su mi nekako slatke i tople. Glazura se može bojati i prirodnim bojama, voćem. Volim promatrati na Youtubeu kako profesionalci to rade, a ima zaista dobrih stvari.

U vođenju ovakvog bloga fotografija je iznimno važna. Vi sami fotografirate vlastite slastice. Jeste li stekli neko obrazovanje u području fotografije i stiliziranja hrane ili ste sve naučili iz vlastitog iskustva?

Nekad sam mislila: Fotografija? Imaš dobar fotić i samo okineš!  Većina ljudi tako misli i ne zamjeram im. Samo oni koji se bave fotografijom znaju da je to prava umjetnost. Proučavam kako to rade profesionalci na internetu (opet) i učim. Nisam viđala kod nas knjiga na tu temu, pogotovu o fotografiji hrane.

Nakon godina proučavanja, došla sam do nekoliko zaključaka!

Najprije se dobro moraju proučiti mogućnosti fotoaparata! Pri fotografiranju, svjetlo je jako važno, ja volim prirodno! I zadnje, bitne su još samo 3 stvari: vježba, vježba i vježba!

Što se tiče stiliziranja (nadam se da je u tome pomogao i moj rad u cvjećarni u vrijeme studiranja i kreativni rad u školi) promatram, pokušavam, igram se… Kupujem stare vilice, žlice i tanjuriće na sajmovima.. farbam daske i daščice.. obilazim dvorišta prijatelja i sakupljam stare daske.. prijateljice mi za rođendan poklanjaju zdjelice i šalice.. Da, znam da se pretvaram u hrčka koji bez prestanka puni police u garaži i izbacuje, malo po malo, muževljev alat (smijeh)! (On se još uvijek ne ljuti jer vidi koliko uživam u svemu tome!)

Koliko vremena prosječno uložite u izradu slastice, koliko u njezinu dekoraciju, a koliko u fotografiranje i pripremu za objavu?

Jednom riječju: dosta! Najbrži dio je sama izrada slastica, dekoracija traje, a fotografija… ponekad i dulje (smijeh)! Dogodi se da fotografiram sat vremena, prebacim fotografije u računalo i shvatim da to nije to! Onda sve ispočetka, od scene do promjena kuta fotografiranja. Fotografija hrane je jako zahtjevna; umake, preljeve i meso je teško fotografirati; meso se suši na zraku, a umaci često izgledaju masno. Zato neki fotografi koriste motorno ulje umjesto umaka, premazuju piletinu istim, špricaju salatu lakom za kosu.. ne koristim te rekvizite, moja se hrana uvijek slasno pojede!

Koja je od rubrika na Vašem blogu najposjećenija, koja izaziva najveći interes čitatelja?

Koliko znam, muška populacija se bazira na mesnim jelima, mlade kolegice obožavaju dizana tijesta (fotografije korak po korak im uvelike olakšavaju), a mlade mame proučavaju torte i dekoracije. Za svakoga ponešto!

Izdali ste i kuharicu koja nosi isto ime kao i Vaš blog. Koliki ste uspjeh ostvarili s kuharicom?

Nakon pokretanja internetske stranice smatrala sam da kuharice više nisu interesantne budući da su svi recepti na dohvat ruke, ali sam se prevarila.. Tek tada su krenuli upiti: Kad izlazi kuharica? Slana? Slatka?

Rad na kuharici bio je veliki izazov! Mogu ponosno reći da je kuharica izišla iz kućne radinosti, nije sudjelovao niti jedan profesionalac! Recepti i fotografije moje su djelo, lektura prijateljice, prijelom stranice prijatelj, izdavač – firma moga supruga. Ponosna sam na ovako dobru ekipu!

Prva, slatka kuharica Od slatko slađe prodana je jako brzo, te je nakon godinu dana izišlo nadopunjeno izdanje na 300 stranica. Slana kuharica …i od slanoga ponešto prodana je u 6 mjeseci te trenutno radim na izmijenjenom izdanju koje na svjetlo dana izlazi uskoro.

Nakon slane kuharice krećem s najvećim izazovom, 101 palačinkom! 

Imate li još ambicija kad su slastice u pitanju? Nakon bloga i kuharice, što biste još slatko mogli realizirati?

Nekad mi je velika želja bila pokretanje slastičarnice, u glavi i dalje imam viziju i znam da bih to mogla… ali ne može čovjek na dvije stolice. Teško je sve  uskladiti.

Već mjesecima krećem s video receptima, indukcijska ploča i dalje stoji u kutiji, posude spremne… nadam se da ću nakon završetka kuharice i s tim krenuti.

Pratite li hrvatsku slastičarsku scenu? Postoji li netko od slastičara čiji Vas rad fascinira ili pak netko od Vaših kolega blogera?

U Hrvatskoj ima veliki broj kvalitetnih blogova, recepti su interesantni, fotografije izvrsne. Kulinarske natjecateljske TV emisije ne pratim, iz razloga što ne volim ocjenjivanje i kritiziranje tipa: ovo je preslano, ono neslano… Ova mi torta nije fina jer ja ne volim orahe! Sve je to stvar ukusa i osobnog dojma!

Ne mogu izdvojiti niti jedan blog, ne pratim  dovoljno, ali je najbitnije da su svi blogeri doprinijeli da se kuhanje i pečenje vrati na velika vrata na našu scenu i u naše domove! Prije 20 godina zbijale su se šale na račun moga kuhanja džema ( … a tako su dobri kupovni bez imalo truda) i kućanice. Danas većina dama spremno kreće u borbu sa zimnicom i ponosi se time! Tako i treba! Kuhinja je srce svakoga doma!

Biste li s našim čitateljima podijelili neki savjet za uspješnu izradu slastica? Možda i neki za lijepo dekoriranje slastica?

Po meni, najbitnija je dobra organizacija. Znam da su svima dani puni obaveza, znam da je teško raditi tortu uz dvoje – troje malih koji  baš sad žele pomoći svojoj mami…

Tada je teško koncentrirati se na čokoladne kugle ili staklenu glazuru… Znala sam klincima dati tijesto i kalupiće, rezali su kekse satima, ali sam torte pekla noću. Sama!

Prilikom izrade slastica, nikako ne žuriti! Ako se krema treba ohladiti, budite strpljivi. Pratite recept makar prilikom prve izrade, kasnije možete korigirati.

Za dobar kolač potrebne su kvalitetne namirnice! Ne moramo kupovati najskuplju čokoladu u trgovini, ali ni čokoladnu šećernu tablu. Nemojmo maslac zamijeniti margarinom, krema nikada neće imati taj okus!

I ono što je najbitnije – uživajte u izradi slastica! Kako god dekorirali tortu (nekad i nećete biti prezadovoljni) znajte da ćete nekoga razveseliti! Nije to samo čin uživanja u jelu, to je čin darivanja i ljubavi!!!

Uživajte, kuhajte i pecite, jer.. brige se lakše ispiru juhom! (židovska izreka)

Fotografija: Od slatkog slađe

Ispis
Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.