Fritule s višnjevačom

Ove su fritule posebne zbog dodatka višnjevače koja se u njihovom receptu našla sasvim slučajno – jednom se slučajno našla u boci druge rakija i tako je završila u tijestu, a fritule su ispale tako dobre da ih otada radimo samo s višnjevačom.

Sastojci
  • 2 jaja
  • 400 ml tekućeg jogurta
  • 1-2 žlice višnjevače
  • 1/2 limuna (sok i korica)
  • prstohvat soli
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 500 g glatkog brašna
  • 1 prašak za pecivo
Priprema

U posudu stavite jaja i jogurt pa pjenjačom dobro izmiješajte dok se ne sjedini. Dodajte višnjevaču  i limun te prstohvat soli pa ponovno promiješajte, a zatim, stalno miješajući, dodajte šećer i vanilin šećer. Brašno i prašak za pecivo prosijte pa polagano miješajući malo po malo dodajte prethodnoj smjesi. Na kraju ćete dobiti gustu smjesu (nalik onoj za američke palačinke, samo još malo gušću).

Smjesu stavite u vrećicu za zamrzavanje, vežite vrećicu te joj na vrhu otkidajte malo veći otvor za istiskivanje smjese (ili stavite u slastičarsku vrećicu sa širokim otvorom). U dubokoj tavi ili loncu zagrijte suncokretovo ulje (čačkalicom provjerite je li ulje dovoljno ugrijano – ako se oko nje stvaraju mjehurići, spremno je za prženje).

Smjesu istiskujte iz vrećice te nožem „prerežite“ na željenu veličinu. Na ovaj ćete način dobiti lijepe, okrugle fritule. Fritule pržite na umjerenoj vatri nekoliko minuta dok ne poprime malo tamniju smeđu boju (ukoliko vam se poneka fritula ne okrene sama, vi je okrenite kad poprimi željenu boju).

Gotove fritule izvadite iz vatre, malo ocijedite te stavite na kuhinjski papir kako bi upio višak ulja. Ohlađene fritule po želji servirajte posute praškom za pecivo, prelivene Nutellom…

Napomena

Umjesto oblikovanja istiskivanjem iz vrećice, fritule možete oblikovati i pomoću dviju žličica – jednom uzmite željenu količinu tijesta, a drugom ju pogurnite prema ulju.

Fotografije: Mirjana Bošković Smrekar

Ispis
Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Enter Captcha Here : *

Reload Image