Brza jogurt torta

Naša Irena Gavran s bloga Pregacha sladi nam ove teške dane brzom, jednostavnom i malom jogurt tortom.

Sastojci
Kora
  • 150 g mljevenog keksa
  • 80 g otopljenog maslaca
Krema
  • ½ vrećice želatine ili 3 lista želatine
  • 270 g čvrstog jogurta
  • 65 g šećera
  • 270 g vrhnja za šlag
Ganache
  • 90 g vrhnja za šlag
  • 90 g mliječne čokolade
I još
  • po želji možete poslagati svježe voće
Priprema

Kalup promjera 15 cm malo samo namažite maslacem, a rubove kalupa obložite papirom za pečenje.

Napravite koru tako što ćete pomiješati otopljeni maslac i mljeveni keks. Smjesu dobro pomiješajte pa istresite u kalup. Utisnite i dobro poravnajte po dnu kalupa.

Po kori poslažite svježe voće, ja sam u dva – tri kruga poslagala 150 g malina.

Ostavite u hladnjaku dok pripremate kremu.

Želatinu pripremite prema uputama na pakiranju.

Dvije, tri žlice jogurta ugrijte na vatri do vrenja, dodajte šećer i miješajte dok se šećer ne otopi pa dodajte želatinu i miješajte dok se želatina ne otopi.

Dodajte preostali jogurt i pomiješajte sve da se sjedini.

Vrhnje izmiksajte dok ne postane malo čvršće, ali ne skroz čvrsto. Dodajte pola smjese od jogurta i špatulom lagano sjedinite. Dodajte i drugu polovicu i ponovite s laganim miješanje.

Kremu izlijete na koru i voće i vratite u hladnjak na pola sata, sat.

Zatim napravite ganache, tako što ćete vrhnje zagrijati do vrenja, a čokoladu nasjeckati na sitno. Prelijete vrhnje preko čokolade pa nakon minute mirovanje sve pomiješate da dobijete glatku smjesu.

Ganache prelijte preko čvrste kreme i opet vratite na hlađenje dok se ne stisne, bar 4 sata ili preko noći.

Maknite kalup torte, lagano odvojite tortu od papira za pečenje, ukrasite po želji i uživajte u ovoj osvježavajućoj kombinaciji.

Napomena

Ja sam koristila mliječnu čokoladu za ganache, jer volim taj okus slatkoće, ali slobodno koristite čokoladu koju volite.

Fotografija: Pregacha

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.