Bogata čokoladna torta kao stvorena za nedjeljni desert

S bloga Mystic cakes autorice Natalije Milodanović danas nam dolazi prekrasan recept za šamponeze tortu koja će zasigurno postati kraljica vašeg nedjeljnog ručka.

Sastojci
Kore
  • 9 bjelanjaka
  • 180 g šećera
  • 2 žlice prezle
  • 1 žlica oštrog brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 200 g mljevenih pečenih lješnjaka
Fil
  • 12 žumanjaka
  • 150 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 200 g čokolade za kuhanje
  • 250 g maslaca
Dekoracija
  • 1 šlag krem od čokolade
  • oko 150 ml mlijeka
  • pečeni listići badema (ili sjeckani lješnjaci)
Priprema
Kore

Peku se zasebno 3 kore u kalupu promjera 24 cm.

Najprije u pećnici popecite lješnjake (na 180°C, 10-15 minuta uz miješanje), ogulite ih od ljuske i sameljite.

Potom pomiješajte u jednoj posudi suhe sastojke: prezlu, brašno, prašak za pecivo i mljevene lješnjake, a zatim ovu smjesu podijelite na 3 jednaka dijela u 3 posudice. Savjetujem da koristite digitalnu vagu da bi sva 3 dijela bila jednaka.

Prelazimo na prvu koru. Uzmite 3 jaja i razdvojite bjelanca od žumanjaka. Žumanjke odmah stavite u odgovarajući lonac u kojem ćete kuhati fil na pari.

U posudu s bjelancima dodajte prstohvat soli i umutite čvrst snijeg uz postepeno dodavanje 60 g šećera. Mutite dok se sav šećer ne otopi. Provjerite – ako pod prstima više ne osjećate kristale šećera, snijeg je gotov.

Potom dodajte mješavinu suhih sastojaka iz prve posudice i špatulom lagano izmiješajte pazeći da ne izlomite snijeg.

U kalup promjera 24 cm stavite pek papir, ali samo na dno i rasporedite smjesu. Stavite peći u zagrijanu pećnicu na 170°C, oko 15 minuta dok lijepo ne porumeni.

Ponovite postupak još dva puta tako da dobijete 3 kore ukupno.

Fil

U posudu sa 9 žumanjaka koja su vam ostala dodajte još 3 žumanjka kako bi bilo više fila. Bjelanjke iskoristite za nešto drugo.

Dodajte šećer i vanilin šećer pa mikserom pjenasto izmutite dok se smjesa ne zapjeni. U odgovarajući lonac ulijete uzavrelu vodu pa stavite kuhati fil na pari, na srednjoj vatri, sve vrijeme miješajući kuhačom.

Kuhajte oko 10-15 minuta pa kada se počne zgušnjavati, dodajte čokoladu izlomljenu na kockice. Dobro izmiješajte da se skroz otopi i kuhajte još oko 5 minuta. Točno vrijeme kuhanja fila nije moguće precizno odrediti u minutu jer će to ovisiti o veličini žumanjaka, posudi u kojoj se kuha, jačini vatre itd. Bitno je da dobijete fin, gusti fil konzistencije čvršćeg meda ili karamela. Ostavite da se prohladi na sobnoj temperaturi.

U prohlađeni, mlaki fil dodajte maslac sobne temperature i fino pjenasto izmiskajte dok se krema lijepo ne ujednači.

Slaganje

Na odgovarajući tanjur ili pladanj stavite prvu koru. Fil podijelite na 3 dijela od kojih je jedan malo veći. Nanesite manju količinu fila, poravnajte, stavite drugu koru, ponovo nanesite fil i poklopite trećom korom. Onim najvećim dijelom fila premažite tortu odozgo i okolo.

Tortu okolo pospite pečenim listićima badema ili krupno sjeckanim lješnjacima. Odozgo ukrasite umućenim šlag kremom s mlijekom ili po želji.

Tortu ohladite u hladnjaku najmanje nekoliko sati da se stegne i korice stope s filom.

Savjetujem da komad torte odstoji na sobnoj temperaturi 15 – 20 minuta prije degustacije jer će užitak biti potpuniji.

Fotografije: Mystic cakes

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.