Možete li uopće zamisliti vikende u zimskom dijelu godine bez pripreme dizanog tijesta? Budući da je nama to nezamislivo, danas vam donosimo recept za pužiće s makom koji je s nama podijelila Ema Žderić s Youtube kanala Emm Tasty.
Sastojci
Tijesto
- 500 g brašna
- 85 g šećera
- prstohvat soli
- 7 g suhog kvasca
- ½ žličice cimeta
- 1 jaje
- korica naranče
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 250 ml mlijeka (toplo, ali ne vruće)
- 100 g maslaca (sobne temperature)
Nadjev
- 200 g maka
- 1 žličica cimeta
- 100 g šećera
- korica naranče
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 2 žlice meda
- 95 g otopljenog maslaca
- 150 ml mlijeka (toplo, ali ne vruće)
Glazura
- 3 žlice šećera u prahu
- 1 žlica narančinog soka (može i limunovog)
I još
- nasjeckani bademi (po želji)
Priprema
Tijesto
Pećnicu zagrijte na 180°C.
U zdjeli pomiješajte suhe sastojke, zatim dodajte jaje i narančinu koricu i kratko zamijesite. Potom dodajte ostale sastojke i mijesite rukama 10-12 minuta. Možete dodavati brašno ako je tijesto previše ljepljivo, ali nemojte pretjerivati jer tijesto ne smije biti tvrdo.
Tijesto prebacite u čistu zdjelu i prekrijte krpom ili prozirnom folijom. Ostavite na sobnoj temperaturi oko 1-2 sata ili dok se ne udvostruči volumen.
Nadjev
U zdjeli pomiješajte mak, cimet, šećer i narančinu koricu. Zatim dodajte ekstrakt vanilije, med i otopljeni maslac. Na kraju dodajte toplo mlijeko i miješajte dok cijeli mak nije natopljen. Ostavite tako desetak minuta.
Nadjev napravite petnaestak minuta prije nego što ćete pripremati rolice.
![](https://www.slatkopedija.hr/wp-content/uploads/2021/01/mak_rolice_6-612x800.jpg)
Slaganje
Pospite radnu površinu brašnom. Prebacite tijesto na pripremljenu površinu. Zamiješajte tijesto u kuglu i onda valjkom razvucite tijesto u kvadrat, debljine oko 1 cm.
Premažite tijesto ravnomjerno nadjevom. Zarolajte tijesto po dužoj strani u roladu. Pazite da vam spoj tijesta ostane s donje strane.
Pomoću oštrog noža ili konca razrežite roladu.
Obložite lim za pečenje papirom za pečenje pa na njega posložite narezane komade. Ostavite razmak između njih.
Prekrijte ih krpom i ostavite dvadesetak minuta na sobnoj temperaturi.
Pecite rolice u zagrijanoj pećnici 25-30 minuta, dok ne dobiju zlatnu boju.
Ostavite rolice da se ohlade dvadesetak minuta.
![](https://www.slatkopedija.hr/wp-content/uploads/2021/01/mak_rolice_2-612x800.jpg)
Glazura
Pomiješajte šećer u prahu s narančinim ili limunovim sokom. Ako je glazura pregusta možete razrijediti s još malo soka,a ako je glazura rijetka možete dodati još šećera u prahu.
Prelijte rolice glazurom te po želji pospite nasjeckanim bademima.
![](https://www.slatkopedija.hr/wp-content/uploads/2021/01/mak_rolice_3-612x800.jpg)
Napomena
Ako koristite samostojeći mikser možete odjednom pomiješati sve sastojke za tijesto. Koristite nastavak za tijesto.
Po želji možete potpuno preskočiti glazuru.
Fotografije: Ema Žderić