• Oglašavanje
  • O nama
  • Kontakt

Slatkopedija

  • NOVOSTI
  • Recepti
    • Slatki recepti
      • Recept dana
    • Zdrave slastice
  • Slatke tajne
  • Magazin
    • Vaše priče
    • Život sa slasticama
    • Zvjezdane priče
  • Slatka baština
    • Naše slastice
    • Svjetske slastice
  • Iz naše redakcije
    • Recept tjedna
    • Riječ urednice
Naslovnica» Slatka baština» Svjetske slastice»Spasimo panettone – slatka incijativa za spas omiljenog božićnog deserta

Spasimo panettone – slatka incijativa za spas omiljenog božićnog deserta

Mirjana Bošković Smrekar 23 sij 2021 Svjetske slastice Leave a comment

Too Good To Go se zalaže protiv bacanja hrane te je pokrenuo inicijativu #SaveThePanettone, a savjete kako iskoristiti ostatke panettonea dijele poznati talijanski majstori Iginio Massari i Vincenzo Santoro.

Iako je 2020. bila prepuna ograničenja pa su tako bila zabranjena i okupljanja, izbjegnute su brojne zabave te je došlo do smanjenja  kućnog otpada od hrane, podaci su ipak i dalje zabrinjavajući.

Vrijednost prosječnog tjednog otpada po obitelji u Italiji iznosi gotov 5 eura što računajući i otpad iz proizvodnje, čini ukupni trošak od približno 10 milijardi eura.

S obzirom na to da sektor panettona, pandora i božićnih slatkiša godišnje u ovoj zemlji proizvodi 78.000 tona panettona, Too Good To Go je odlučio pokrenuti inicijativu #SaveThePanettone pod motom „neka Božić potraje duže“.

Svrha inicijative je da smanji otpad tako što će ljudima pružiti priliku za konzumiranje božićnih slastica, prije svega panettonea, koji nakon 6. siječnja padaju u zaborav.

Kroz inicijativu #Save The Panettone, tijekom siječnja  pa sve do simboličnog datuma 3. veljače, dana San Biagija, kada se u Milanu tradicionalno uživa u posljednjem komadu panettona kako bi se obranilo od bolesti, korisnici aplikacije moći će u online ponudi  raznih slastičarnica, delikatesnih trgovina i supermarketa pronaći posebne kutije koje sadrže neizostavne božićne proizvode – naravno, po sniženim cijenama.

Uz to, u kutijama će biti dostupni i recepti velikana talijanskog slastičarstva i velikih stručnjaka u području izrade panettonea Iginija Massarija i maestra Vincenza Santora.

Inače, ova aplikacija je stvorena još 2015. u Danskoj s ciljem manjeg bacanja hrane, a danas je prisutna u petnaest zemalja te ima preko dvadeset milijuna korisnika. Njezin je cilj omogućiti barovima, restoranima i drugim objektima koji proedaju hranu da neprodane hranu koja je „predobra za bacanje“ prodaju po sniženim cijenama u posebno složenim kutijama.

Izvor: Gambero rosso; Dolcesalato

Fotografija: Kate Bošković

Iginio Massari italija panettone savethepanettone slatka baština svjetske slastice too good to go vicenzo santoro 2021-01-23
Tags Iginio Massari italija panettone savethepanettone slatka baština svjetske slastice too good to go vicenzo santoro

Autori

napisala : Mirjana Bošković Smrekar
Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.
Prethodni članak :

Zimske dane kratimo pripremom dizanog tijesta: danas su na jelovniku pužići s makom

Sljedeći članak :

Produžen Javni poziv za naukovanje za obrtnička zanimanja

Povezani članci

Francuski klasik koji obožavamo: evo kako je nastao tarte tatin

Francuski klasik koji obožavamo: evo kako je nastao tarte tatin

Mirjana Bošković Smrekar 02 ožu 2023
Maritozzo: rimski desert koji se darivao mladenkama

Maritozzo: rimski desert koji se darivao mladenkama

Mirjana Bošković Smrekar 01 velj 2023
Galette de Rois: tradicionalna francuska slastica za blagdan Sveta tri kralja

Galette de Rois: tradicionalna francuska slastica za blagdan Sveta tri kralja

Mirjana Bošković Smrekar 06 sij 2023
Oglašavanje
O nama
Kontakt

Pretraži

Oglas

Oglas

Pratite nas na Facebooku

Find us on Facebook

Slatkopedija

  • Impressum
  • Iz medija
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti

Najstariji hrvatski novinarski portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo od 2017. donosi sve najnovije vijesti, priče i izvještaje vezane za najslađu industriju.

© Copyright Slatkopedija 2021, sva prava pridržana!