Za slađi početak nove godine pripremamo medenjak kuglice

Prvi recept ove godine s nama je podijelila Natalija Milodanović s bloga Mystic cakes čije su medenjak kuglice tako jednostavne, a tako aromatične.

Sastojci
 (za oko 18 kuglica)
Kuglice
  • 125 g mascarponea sira (može i krem sir)
  • 1 žlica šećera u prahu
  • 1 žlica meda
  • 1,5-2 žličice začina za medenjake (cimet, đumbir, muškatni oraščić, i sl.)
  • 1,5-2 žličica kandirane korice naranče (ili naribane svježe)
  • 125 g mljevenog plazma keksa (ili petit)
Glazura
  • 125 g bijele čokolade
  • 1 žličica ulja
I još (za posipanje)
  • malo mljevenog keksa
  • malo začina za medenjake
Priprema
Kuglice

Stavite u posudu mascarpone, šećer u prahu, med, začin za medenjake i koricu naranče pa sve izmiksajte da se sjedini.

Dodajte mljeveni keks pa žlicom dobro izmiješajte u kompaktnu smjesu. Stavite u hladnjak na tridesetak minuta da se smjesa malo ohladi radi lakšeg oblikovanja kuglica.

Od ohlađene smjese žličicom vadite male hrpice i oblikujte kuglice. Moje su kuglice bile po 15 g. Mjerila sam da sve budu iste.

Slažite ih na odgovarajući pladanj pa ih vratite u hladnjak da se stegnu najmanje 30 minuta. Možete i u zamrzivač na petnaestak minuta.

Glazura

Bijelu čokoladu izlomite na kockice i stavite u odgovarajuću posudu. Otopite je u mikrovalnoj pećnici, tako da svakih 10-15 sekundi izvadite posudu i promiješate. Kada se skoro sve otopilo, dodajte i ulje pa dobro promiješajte. Čokoladu s uljem možete otopiti i na pari, kako god vam je lakše.

Neka se glazura malo prohladi pa viljuškom spuštajte po jednu kuglicu i „okupajte” je u čokoladi, malo ocijedite čekajući da višak glazure iscuri s viljuške i slažite na pladanj obložen papirom za pečenje.

Po želji svaku kuglicu pospite s malo mrvljenog keksa. Ja sam pomiješala mrvljeni integralni keks s mrvicom začina za medenjake.

Medenjak kuglice stavite u hladnjak da se dobro ohlade i stegnu pa ih pažljivo odvojite s papira za pečenje.

Napomena

Umjesto gotovih začina za medenjak, možete koristiti mješavinu začina po želji. Količinu odredite ovisno o tomu koliko intenzivan okus želite. Ja sam htjela da kuglice budu baš aromatične pa sam stavila 2 žličice.

Izaberite kvalitetnu bijelu čokoladu jer se neće svaka lijepo otopiti.

Fotografije: Mystic cakes

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.