Dvije tisuće kolača za volontere i žrtve potresa: pet Slavonki ispisalo slatku novogodišnju priču

U novogodišnjoj noći pet žena iz Slavonije krenulo je u Petrinju kako bi zasladilo dolazak nove, svi se nadamo, bolje godine žrtvama potresa i volonterima koji im pomažu.

Potres koji je početkom ovog tjedna razorio veliki dio Sisačko-moslovačke županije, nije ostavio ravnodušnim ni Slavonke koje su odlučile ispeći kolače i odnijeti ih žrtvama potresa i volonterima. Naime, kako nam priča jedna od žena, Mandica, nakon potresa veliki se strah i nemir uvukao u svih te su tražili način kako pomoći unesrećenim. Budući da nemaju firmu, vikendicu ni novca, odlučili su pomoći onako kako najbolje znaju – pripremom kolača.

Na Facebooku su podijelili poziv za pripremu kolača za žrtve potresa i tako je akcija krenula. Kako Mandica kaže, žene su znale što treba ispeći te su pripremile pravu slatku gozbu – čak više od dvije tisuće kolača.

Kolače koje su ispekle brojne žene, u Petrinju je odnijelo pet Slavonki. Na put su krenule u popodnevnim satima s punim kombijem. U slatkoj akciji sudjelovale su žene iz Velike Kopanice, Beravaca, Divoševaca, Andrjevaca, Slavonskog Broda.

Prva lokacija im je bila Petrinja, sjedište HGSS gdje su kolači dostavljeni u ruke umornim spasiocima. Poslije toga otišle su u prihvatni centar Crvenog križa među volontere koji su ostali iznenađeni da su kolači baš za njih. Zatim su nastavili svoj put prema vojarni gdje su smješteni stari i nemoćni te su zahvaljujući njihovoj upornosti kolači dostavljeni štićenicima doma koji su plakali od sreće.

„Ostavljali smo na svakom punktu vatrogascima, policiji te ljudima koji su sjedili pred svojim kućama. Osjećale smo se ponosno i ispunjenog srca. Svi su zahvaljivali, ali se i čudili odakle nam hrabrost da pet žena krene na novogodišnju noć u nepoznato.“ – priča nam Mandica, koja otkriva da su novu dočekale na odmaralištu na putu za Slavoniju.

Nakon ispunjenja svog slatkog cilja, vratile su se u svoju Slavoniju, svojim obiteljima koje su uz njih.

Na kraju je Mandica napomenula kako „imena nisu bitna, svaka će se žena prepoznat u ovoj priči“.

Tako je pet nepoznatih žena, uz pomoć i podršku brojnih drugih sumještanki i sumještana, barem malo zasladilo početak nove godine onima kojima je sada najteže.

Fotografije: Privatna arhiva

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.