Možete li zamisliti slađi početak srpnja od onog uz neodoljivu savijaču s trešnjama čiji nam recept stiže s bloga Home-made by B naše suradnice Branke Tadić?
Sastojci
(za 4 „štruce“)
- 1 kg trešanja
- sok ½ limuna
- 400 g smeđeg šećera
- 3 vrećice vanilin šećera
- 100 g šećera u prahu
- 2 žlice cimeta
- 500 g kora za savijače (12 listova)
- 100 ml ulja
- 100 ml mlijeka
I još
- sladoled od vanilije

Priprema
Trešnje oprati, odstraniti im peteljke i koštice i narezati na komadiće (npr. na ¼).
U posudu staviti trešnje, dodati sok od limuna i pomiješati. Zatim dodati smeđi šećer, vanilin šećer, šećer u prahu i cimet i sve dobro umješati i ostaviti oko 15 minuta
Zatim uzeti po tri kore za svaku štrucu. Ulje i mlijeko pomiješati.
Prvu koru nakapati mješavinom ulja i mlijeka , preko nje staviti drugu koru i isto je tako nakapati, preko nje staviti treću koru i na nju rasporediti ¼ trešanja na otprilike 1/3 površine kore.
Sve zarolati u štrucu i staviti na lim za pečenje koji smo prethodno namastili uljem. Krajeve savijače lagano podviti da nadjev ne ispadne ili ne iscuri.
Isti postupak napraviti s preostalim korama i zaviti još tri štruce savijače.
U posudi u kojoj su bile trešnje koje su pustile sok, pomiješati taj sok s polurastopljenim ostatcima šećera te u to dodati preostalo ulje i mlijeko (malo će ga ostati, možda jedna žlica), sve pomiješati i sa time premazati savijače.

Pećnicu zagrijati na 180 stupnjeva i savijače peći oko 20 minuta
Savijaču po želji servirati s kuglicom sladoleda od vanilije.
Fotografije: Home-made by B