Za male gradove velikog srca: kolačima izmamili osmijehe na lica onima kojima je najteže

I stanovnici Požeško-slavonske županije uključili su se u slatku akciju i donirali preko 30 kilograma kolača.

Nakon što je u utorak na terenima Petrinje, Siska, Gline i drugih, potresom pogođenih područja podijeljeno više od 35.000 kolača, slatka akcija nastavila se i jučer s kolačima koji su stigli iz Požeško-slavonske županije.

Tako je Žana Ašprijan prikupila kolače s ovog područja te se uputila na područje s kojim je iznimno vezana, područje Petrinje.

Žana nam je ukratko ispričala kakva ih je situacija dočekala na terenu: „Stanje na ulicama tamo je otprilike kao u filmovima nakon apokalipse. Promet je otežan, na sve strane voze vatrogasci s rotirkama, HGSS, Crveni križ, policija, dostave građevinskog materijala, hrane, kamp kućica, dodatno se svi negdje voze, ljudi su uglavnom vani, valjda ih je već strah biti u kućama, oni koji uopće mogu. Sve je jako tužno, taj se kraj još nije ni od rata oporavio kako treba i sad ovo zlo.“

Ipak, njihov je dolazak barem malo razveselio ljude čiji su domovi stradali u razornom potresu. Podijelili su tako kolače u Petrinji, Strašniku, Glini te slatkim paketima razveselili i radnike na cestama koji raskrčuju ruševine i istovaruju materijal, mame s djecom koje čekaju u redovima za hranu, starije ljude koji su dolazili do njih i pitali ima li i za njih kolača. „Najtužnije mi je bilo kad sam jednoj baki u staroj kućici odnijela kolače, a ona me pitala: ‘A je l’ trebate vi jabuka? U toj cijeloj nesreći ona je imala potrebu odužiti se.“  – osvrnula se Žana na dijeljenje kolača.

Ljudima s ovih područja svaka sitnica znači. Posebno je pak važna hrana, piće i smještaj, a ove slastice su tu da im barem na tren zaslade ovu pregorku stvarnost u kojoj su se našli. „Svima je bilo jako drago, svima smo izmamili osmijeh, ali velika tuga, strah i neizvjesnost se vide ljudima u očima.  Meni je ovo sve bilo jako emotivno jer sam vezana za Petrinju stoga hvala još jednom na pokretanju takve lijepe akcije.“ – zaključila je Žana.

Fotografije: Žana Ašprijan

Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.