Za ljubitelje kremastih slastica: mousse torta koju ćete obožavati

Jagode i bijela čokolada spojili su se u ovoj mousse torti koju ćete zasigurno obožavati, a čiji recept potpisuje Ana Raguž s bloga Tirkizna.

Sastojci
(za kalup promjera 20 cm)
Biskvit
  • 4 bjelanjka
  • 100 g šećera u prahu
  • 2 žumanjka
  • 30 g kakao praha
  • 20 g gustina
Mousse od bijele čokolade
  • 3 listića želatine
  • 3 žumanjka
  • 40 g šećera
  • 150 ml mlijeka
  • 170 g bijele čokolade
  • 200 ml tučenog slatkog vrhnja
Mousse od jagoda
  • 4 listića želatine
  • 500 g jagoda
  • 3 jaja
  • 50 g šećera
  • 50 g maslaca
Priprema
Biskvit

Miksajte bjelanjke dok se ne počnu pjeniti, polako dodajte pola šećera u prahu pa miksajte dok ne dobijete čvrsti šaum.

U drugoj posudi miksajte žumanjke a ostatkom šećera u prahu dok ne dobijete finu, svijetlu kremu. Pažljivo špatulom spojite smjesu bjelanjaka sa smjesom žumanjaka, dodajte kakao u prahu i gustin. Sve polako špatulom spojite u homogenu smjesu.

Pripremite kalup od 20 cm. Obložite ga papirom za pečenje.

Upalite i ugrijte pećnicu na 180°C. Pecite biskvit 10 – 12 minuta na 180°C. Ohladite.

Mousse od bijele čokolade

U jednu srednju posudu natočite hladne vode i potopite jedan po jedan listić želatine.

Izmiksajte žumanjke sa šećerom, dodajte mlijeko miksajući da se sve sjedini. Stavite u jedan lončić na vatru i miješajte na laganoj vatri dok se krema ne počne lijepiti za kuhaču (oko 5 minuta).

Izlomite bijelu čokoladu na manje komadiće i prelijte je vrućom kremom. Miješajte sve dok se čokolada ne otopi. U još toplo, umiješajte ocijeđenu želatinu. Promiješajte dok se želatina ne otopi. Ohladite.

U ohlađenu kremu umiješajte nježno špatulom čvrsti šlag od slatkog vrhnja.

Slaganje

Izvadite ohlađeni biskvit iz kalupa. Stavite biskvit na tanjur za posluživanje, a oko biskvita stavite obruč za tortu promjera 20 cm. Ukoliko imate acetatne folije stavite je oko biskvita. Na biskvit ravnomjerno nanesite kremu i stavite u hladnjak na 4 sata da se stisne.

Mousse od jagoda

U jednu posudu natočite hladne vode i potopite listić po listić želatine.

Stavite jagode u jedan lončić na manju vatru i miješajte dok se jagode ne počnu raspadati, procijedite od koštica. Stavite sa strane.

Miksajte jaja i šećer, polako dodajte jagode i sve zajedno povežite. Prebacite u posudu na laganu vatru i miješajte nekoliko minuta (oko 5 minuta) dok vam se krema ne počne lijepiti za kuhaču. Maknite s vatre, ocijedite želatinu od viška vode i umiješajte u vruće jagode. Promiješajte da se želatina otopi.

U još vruće dodajte maslac narezan na manje kockice. Promiješajte da se maslac otopi. Ohladite na sobnoj temperaturi.

Na stisnuti mousse od bijele čokolade ravnomjerno i pažljivo nanesite ohlađeni mousse od jagoda. Vratite u hladnjak na 4 sata da se sve stisne.

Ohlađenu tortu odvojiti od kalupa i acetatne folije te ukrasiti po želji.

Fotografija: Tirkizna

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.