Uz božićne začine kondenzirano mlijeko postaje odlična dopuna svakoj blagdanski slastici

Sunčica Stanković s bloga Mes folies culinaires s nama dijeli recept za tzv. božićni pekmez od mlijeka -riječ je o kondenziranom mlijeku s dodatkom božićnih začina.

Sastojci
  • 1 l punomasnog mleka
  • 600 g kristal šećera
  • 60 ml ekstrakta vanilije
  • cimet
  • 5 vrste začina (papar, anis, komorač, karanfilić, kardamom i đumbir)
Priprema

Ulijte mlijeko u dublji lonac, dodajte šećer, stavite na malu vatru da se lagano otapa uz povremeno miješanje pjenjačom.

Nakon otprilike 2 sata kuhanja vidjet ćete kako postaje sve gušći i poprima karamel boju a vi dobivate vaš željeni pekmez. Sklonite ga s vatre , dodajte začine, promiješajte, i dok je još topao, ulijte ga u čiste teglice i dobro zatvorite.

Napomena

Začine i vaniliju dozirajte prema vašem ukusu, ja sam stavila malo više tekuće vanilije jer obožavam njen miris.

Ovako pripremljeni pekmez od mlijeka u Francuskoj se koristi za prelijevanje deserta kao što su panna cotta, sutlijaš, kao premaz za palačinke, kao fil za roladu, za pripremu milk-shakea…

Fotografije: Mes folies culinaires

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.