• Oglašavanje
  • O nama
  • Kontakt

Slatkopedija

  • NOVOSTI
  • Recepti
    • Slatki recepti
      • Recept dana
    • Zdrave slastice
  • Slatke tajne
  • Magazin
    • Vaše priče
    • Život sa slasticama
    • Zvjezdane priče
  • Slatka baština
    • Naše slastice
    • Svjetske slastice
  • Iz naše redakcije
    • Recept tjedna
    • Riječ urednice
Naslovnica» Slatka baština» Svjetske slastice»Stollen – njemački simbol Adventa

Stollen – njemački simbol Adventa

Mirjana Bošković Smrekar 25 stu 2020 Svjetske slastice Leave a comment

Ova jednostavna, a ukusna slastica, već stoljećima Nijemcima uljepšava adventsko vrijeme te sam blagdan Božića, a osim što ima svoj festival, upisana je i u Guinessovu knjigu  rekorda.

Stollen je tradicionalna njemačka božićna slastica koja se još naziva i Striezell ili Christstollen. To je zapravo voćni kruh izrađen od dizanog tijesta u koje se dodaju začini, arome, orašasti plodovi te suho i kandirano voće. Budući da voće daje slatkoću ovoj slastici, pri njenoj se izradi koristi vrlo malo šećera, no da bi se dobila punoća okusa, suho se voće natapa u rum ili rakiju. Nakon pečenja, dok je još vruć, stollen se premazuje neslanim maslacem te valja u šećer u prahu kako bi se dobila hrskava šećerna korica.

Tradicionalni stollen teži oko 2 kilograma, ali se danas izrađuju različite varijante u komercijalne svrhe. Dresderen Stollen, ujedno i najpoznatiji stollen, prvi je put spomenut u službenom dokumentu 1474. godine, a do dana današnjeg zadržao se kao simbol Adventa u Njemačkoj.  

Ranije su verzije današnjeg stollena bile nešto drugačije pa je tako stollen  prvi put ispečen na Council of Trent, 1545., a bio je izrađen samo od brašna, kvasca, ulja i vode budući da je adventsko vrijeme bilo vrijeme posta te je bila zabranjena upotreba maslaca.  Kroz stoljeća je stollen od neukusnog kruha postao nezaobilazna adventska slastica. 

U Dresdenu se svake godine održava i festival stollena. Ova je tradicija bila prekinuta 1918., padom monarhije, no ponovno je oformljena 1994. U današnje se vrijeme ovaj festival održava u subotu, prije druge adventske nedjelje, a za tu se prigodu peče stollen težak između 3 i 4 tone koji se zatim reže i prodaje za simbolične svote koje idu u humanitarne svrhe.

Ova je slastica svoje mjesto našla i u Guinessovoj knjizi rekorda pa je tako u prosincu 2010., u Nizozemskoj, ispečen najduži stollen od čak 72,1 metar. Stollen je ispečen u jednom komadu, a za njega je potrošeno ukupno 5 sati: 2,5 sata za pripremu te 2,5 sata za pečenje.

Fotografije: Pixabay

advent njemačka slatka baština stollen strane slastice 2020-11-25
Tags advent njemačka slatka baština stollen strane slastice

Autori

napisala : Mirjana Bošković Smrekar
Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.
Prethodni članak :

Povlačenje proizvoda s tržišta: zbog povećane količine etilen oksida

Sljedeći članak :

Odbrojavanje do Adventa na Slatkopediji: postignite čaroliju na svojim fotografijama uz neodoljive podloge za fotografiranje

Povezani članci

Francuski klasik koji obožavamo: evo kako je nastao tarte tatin

Francuski klasik koji obožavamo: evo kako je nastao tarte tatin

Mirjana Bošković Smrekar 02 ožu 2023
Maritozzo: rimski desert koji se darivao mladenkama

Maritozzo: rimski desert koji se darivao mladenkama

Mirjana Bošković Smrekar 01 velj 2023
Galette de Rois: tradicionalna francuska slastica za blagdan Sveta tri kralja

Galette de Rois: tradicionalna francuska slastica za blagdan Sveta tri kralja

Mirjana Bošković Smrekar 06 sij 2023

Odgovori

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar.

Oglašavanje
O nama
Kontakt

Pretraži

Oglas

Oglas

Pratite nas na Facebooku

Find us on Facebook

Slatkopedija

  • Impressum
  • Iz medija
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti

Najstariji hrvatski novinarski portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo od 2017. donosi sve najnovije vijesti, priče i izvještaje vezane za najslađu industriju.

© Copyright Slatkopedija 2023, sva prava pridržana!