Ušećereni bademi i arancini daju posebnu čar ovoj božićnoj torti

Marija Herjavić Jerkić, Instagram pratiteljima poznata pod jednostavnim imenom marija h.j. s nama je podijelila recept za predivnu božićnu tortu kojoj posebnu čar daju ušećereni bademi i arancini.

Sastojci
  • 100 g maslaca
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 100 g čokolade za kuhanje
  • 4 jaja
  • 50 g heljdinog brašna
  • 1 žlica gustina
  • začini (cimet, muškatni oraščić, klinčić, anis…)
I još
  • džem od gorkih naranči
  • čokoladna glazura
  • arancini
  • ušećereni bademi
Priprema

Pjenasto umutiti maslac sa šećerima. Dodati rastopljenu čokoladu pa dodavati jedan po jedan žumanjak. Umiješati brašno i gustin i začine i na kraju ručno snijeg od bjelanjaka.

Izliti u namašćeni kalup (ja na dno stavim masni papir). Peći 45-50 minuta na 180°C.

Pečeni biskvit prerezati popola, namazati oba dijela odozgo džemom od gorkih naranča (ili nekim drugim), složiti jedno na drugo i preliti glazurom pripremljenom po vašem omiljenom receptu.

Po želji prethodno namočiti biskvit s malo zašećerene vode ili sokom od naranče.

Ukrasiti arancinima i ušećerenim bademima.

Napomena

Ovo je količina za manji kalup, promjera 20 cm. Za onaj klasični, cca 26 cm treba udvostručiti količinu sastojaka.

Za normalnu varijantu s glutenom, umjesto ove količine heljde i gustina, staviti 100 g oštrog brašna.

Fotografije: Marija Herjavić Jerkić

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.