Upisi u srednju školu – pregled slobodnih mjesta za slastičare i pomoćne slastičare

Provjerili smo koliko mjesta očekuje učenike u programima slastičar i pomoćni kuhar i slastičar na upisima u školsku godinu 2020./2021.

Iz Odluke o upisu učenika I. razreda srednje škole u školskoj godini 2020./2021. koju je donijelo Ministarstvo obrazovanja i znanosti vidljivo je da je prijava u sustav za upise započela 1. lipnja ove godine, a da se početak prijava obrazovnih programa očekuje 8. srpnja te će prijave trajati do 22. srpnja.

Na ljetnom upisnom roku netom završene osnovnoškolce očekuje 273 slobodnih mjesta u programu slastičara te 246 slobodnih mjesta u programu pomoćnog kuhara i slastičara.

Najveći broj mjesta za slastičare očekuje upisnike u Gradu Zagrebu – čak 55, od čega 6 u privatnoj školi, dok je deset po prilagođenom programu. Slijedi zatim Osječko-baranjska županija s 26 slobodnih mjesta, Zadarska s 22 pa Splitsko-dalmatinska županija u kojoj svoje slatko obrazovanje može započeti 20 učenika, od čega šestero u privatnoj školi. Na petom je mjestu Vukovarsko-srijemska županija s 19 slobodnih upisnih mjesta u programu slastičar, od čega je šest rezervirano za održavanje nastave na srpskom jeziku.  U Istarskoj je za ovo zanimanje rezervirano 18 slobodnih mjesta, u Zagrebačkoj 14, a u Dubrovačko-neretvanskoj 13 slobodnih mjesta. Po dvanaest učenika u programu obrazovanja za slastičare očekuju u Krapinsko-zagorskoj, Bjelovarsko-bilogorskoj i Primorsko-goranskoj županiji, dok deset slobodnih mjesta čeka na učenike u Virovitičko-podravskoj i Međimurskoj županiji. Jedno mjesto manje ima u Karlovačkoj županiji, osam ih je u Ličko-senjskoj, sedam u Koprivničko-križevačkoj, a šest u Sisačko-moslovačkoj županiji. Niti jedno upisno mjesto u programu slastičar nije predviđeno u četiri županije: Varaždinskoj, Brodsko-posavskoj, Šibensko-kninskoj i Požeško-slavonskoj.

Grad Zagreb nudi najveći broj upisnih mjesta i u programima pomoćnog kuhara i slastičara – čak 37, dok je sljedeća na redu Varaždinska županija s 29 upisnih mjesta. Na trećem je mjestu Splitsko-dalmatinska županija s 22 slobodna mjestta, a točno 20 upisnih mjesta nudi Bjelovarsko-bilogorska županija. Devetnaest pomoćnih kuhara i slastičara svoje bi obrazovanje moglo početi u Koprivničko-križevačkoj županiji, 17 u Dubrovačko-neretvanskoj, a po 15 u Osječko-baranjskoj i Vukovarsko-srijemskoj. Trinaest je slobodnih mjesta u ovom programu u Zagrebačkoj županiji, po deset u Krapinsko-zagorskoj i Primorsko-goransko te devet u Šibensko-kninskoj. Šest mjesta čeka na učenike u Međimurskoj županiji, po pet u Sisačko-moslovačkoj, Karlovačkoj, Brodsko-posavskoj i Istarskoj, a samo četiri u Zadarskoj. Niti jedno mjesto u ovom programu nema u Ličko-senjskoj, Virovitičko-podravskoj i Požeško-slavonskoj, koja je tako jedina županija koja ne upisuje nijednog slastičara niti pomoćnog kuhara i slastičara.

Sve informacije o broju slobodnih mjesta i rasporedu upisa, možete pronaći u Odluci o upisu učenika u I. razreda srednje škole u školskoj godini 2020./2021.

Fotografija: Pexels

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.