Krem kocke s malinama

Ovaj osvježavajući kolač stiže nam s bloga Mystic cakes, čija je autorica Natalija Milodanović uvijek rado viđen gost na našem portalu.

Sastojci
Podloga
  • 27 – 30 komada petit keksa
Krema od vanilije
  • 5 jaja
  • 100 g šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 60 g brašna
  • 50 g gustina
  • 750 ml mlijeka
  • 50 g maslaca
I još
  • 200-300 g malina
Dekoracija
  • 3 šlag pjene
  • 200 -250 ml mlijeka
Priprema
Krema od vanilije

Razdvojite žumanjke od bjelanjaka. U posudu sa žumanjcima stavite polovicu šećera (50 g) i vanilin šećer pa dobro izmiješajte pjenjačom. (Mikser ostavite za miksanje bjelanjaka.) Dodajte brašno i gustin i oko 250 ml mlijeka pa dobro sjedinite pjenjačom tako da ne bude grudica.

Ostatak mlijeka ulijte u veliki lonac, ubacite i maslac pa stavite na štednjak i zagrijavajte na srednjoj vatri, nikako na jakoj da vam mlijeko ne bi zagorjelo. U toplo mlijeko (ne treba proključati) ulijte u tankom mlazu smjesu od žumanjaka uz neprestano miješanje drvenom kuhačom i kuhajte kremu dok se lijepo ne zgusne i ne proključa, 10 – 15 minuta. Kada proključa, gotovo je pa maknite s vatre.

Sada odmah pređite na miksanje bjelanjaka. Dodajte im prstohvat soli pa počnite mutiti mikserom na srednjoj brzini uz postepeno dodavanje preostale količine šećera (drugih 50 g) u nekoliko navrata. Mutite dok se šećer ne otopi i dok ne dobijete veoma čvrst snijeg.

U još toplu kremu od žumanjaka dodajte polovicu snijega od bjelanjaka i počnite miješati vrlo lagano, sve vrijeme prevrćući kuhačom, pazeći da ne razbijete snijeg. Dodajte i ostatak i sve lijepo sjedinite dok se krema ne ujednači. Krema mora ostati prozračna i lagana, stoga nipošto ne smijete energično miješati jer bi se mogla razrijediti pa da vam krema na kraju bude tekuća.

Slaganje

Neka se krema prohladi nekih 10 minuta, a za to vrijeme nježno operite maline, nipošto pod jakim mlazom vode da se ne bi raspale. Poslažite ih na papirnati ubrus da se ocijedi višak vode. Uzmite odgovarajući pladanj i složite petit kekse (ja sam 3 × 9 komada).

Na kekse izlijte mlaku kremu svugdje ravnomjerno i lijepo poravnajte. Sada odozgo poslažite maline i prstima ih blago utisnite u kremu.

Dekoracija

Na kraju umutite šlag s mlijekom (sami procijenite koliko će trebati, pazeći da ne bude previše mekan) i premažite kolač šlagom. Ukrasite po želji.

Kolač dobro ohladite u hladnjaku i režite na kocke.

Fotografije: Mystic cakes

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.