U Paladnjakima kraj Žminja napravljena rekordna pinca od 30 kilograma

Paladnjaki pored Žminja u nedjelju su bili mjesto postavljanja novih slatkih rekorda, ali i uživanja u slatkim tradicijama Istre.

Ni prevrtljive vremenske prilike nisu mogle spriječiti organizatore tradicionalne istarske manifestacije „Istrijanske pinci pod čerepnjon na ugnjišće” iz Turističke zajednice Općine Žminj da održe još jedno izdanje ove slatke manifestacije.

Tako se u nedjelju na agroturizmu Paladnjaki nedaleko od Žminja okupio veliki broj ljubitelja istarske tradicije i posebno istarske pince, a sama je manifestacija bila i popraćena velikim brojem predstavnika medija.

U idiličnoj atmosferi agroturizma četiri su Istrijanke cijelo vrijeme mijesile i pripremale pince po pravom istrijanskom receptu. „Pinca se po običaju izrađivala na Uskrs ili dan prije Uskrsa kako bi bila spremna za blagoslov ujutro na dan Uskrsa. Sastojci koji su se u pincu stavljali su bili brašno, jaja, kvasac, mlijeko, zatim maslac i šećer, doda se još po želji i grožđice i naribane naranče i limuna – agruma za aromu. Nakon toga ona bi se zamijesila, dizala sat vremena. Kad se digne, bi je se premijesilo i ostavilo još pola sata da se dodatno digne i tek nakon toga ide pečenje. Nakon sat vremena bi se ona ispekla i tek tada možemo uživati u njezinim najboljim okusima.“ – rekla je za naš portal Kristina Radetić Bertetić, koja je s nama već podijelila recept za istrijansku pincu.

Vrhunac ove manifestacije ipak je bilo vaganje najveće pince, one za koju organizatori najavljuju da je za Guinnessovu knjigu rekorda. Prošle je godine Zdenka Jakus napravila pincu od 26 kg, a ove je godine taj rekord oborila i to napravivši pincu od 30 kg, umjesto najavljene pince od 27 kg.

Nakon što su posjetitelji imali priliku uživati u izgledu najveće pince, došlo je vrijeme i za najnapetiji dio manifestacije, a to je bilo proglašenje najboljih pinca po izboru stručnog žirija.

Prvo mjesto u izradi „naštabeleje“ (najkvalitetnije) pince pripalo je Mirjani Prgomet, koja se okrunila titulom najbolje i u kategoriji „Najlepče piturano vazmeno jaje“. Dugo mjesto u kategoriji pinca pripalo je Nadi Galant iz Žminja, a treće Karmen Matošević iz Poreča.

U kategoriji najboljeg kolača prvo je mjesto ponijela Darinka Družetić, drugo Zlata Zidarić, a treću Vanda Maretić. U kategoriji najbolje obojanih jaja drugo je mjesto pripalo Mariji Galant, a treće Dječjem vrtiću Rapčići.

Komentirajući osvajanje prvog mjesta u kategoriji pince, Mirjana Prgomet je za naš portal rekla: „Srce je veliko i znači mi puno. Svake godine donesem pincu, ali nisam se nadala uspjehu.“, a na naš upit koja je tajna uspjeha njezine pince, Mirjana je otkrila: „Tajna je ljubav prema tradiciji. Jako volim istarske običaje i jako volim sve što se tiče tradicije.“

Uz odlične okuse, mirise i glazbu, ova je manifestacija potrajala do večernjih sati. Drago nam je da smo i mi, kao medijski pokrovitelji ove manifestacije, imali priliku uživati u istarskim običajima i brojnim posjetiteljima predstaviti naš rad. Veselimo se sljedećoj godini i novom izdanju manifestacije „Istrijanske pinci pod čerepnjon na ugnjišće“.

Fotografije: Mirjana Bošković Smrekar i Kate Bošković

Plaćena objava

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.