U Žminju se sljedeće nedjelje okupljaju ljubitelji pince

„Istrijanske pinci pod čerepnjon na ugnjišće” tradicionalna je manifestacija posvećena slatkom uskršnjem kruhu, neizostavnoj uskršnjoj slastici u brojnim istarskim domovima.

Tradicionalna manifestacija „Istrijanske pinci pod čerepnjon na ugnjišće” (Istarske pince pod pekom na ognjištu) i ove će se godine održati na Uličnicu (Cvjetnicu), nedjelju pred Uskrs i to u Agroturizmu Paladnjaki u istarskoj Općini Žminj. Ova tradicionalna manifestacija posvećena je pinci, slatkom uskrsnom kruhu, najčešće sa suhim grožđicama, za čiju je pripremu nekada trebalo izdvojiti dobar dio dana. Međutim, domišljati Žminjci, poznati po njegovanju tradicije, već sedmu godinu za redom, dugotrajnoj pripremi pinci unatoč, uspješno brojnim posjetiteljima demonstriraju kako se mijesio i pekao taj slatki kruh. Vrijedne domaćice, svaka po svom receptu, mijese pince, demonstrirajući ono što je nekoć bila svakodnevnica u uskrsno vrijeme, a danas je već pomalo egzotika.

Osim što, praćene „škljocanjem“ brojnih objektiva, svoje slatke tajne u pripremi slastice bezrezervno dijele posjetiteljima poučavajući ih procesu nastajanja pinci, one i donose pince, uskrsne kolače i pisanice na bogatu izložbu. Slatki eksponati dolaze iz cijele Istre: Žminja, Bala, Vižinade, Pazina. Valja napomenuti kako će sve domaćice koje donesu slastice na izložbu u Paladnjake dobiti vrijedne nagrade i poklon-bonove za kupnju, priznanje stručnog žirija kojeg čine profesori te gastro novinar. Osim toga, vlasnica „naštabeleje“ (najkvalitetnije) pince odlazi na „Pinca fest“ u nedaleku Općinu Bale, manifestaciju koja se održava u baljanskom kaštelu Bembo 20. travnja, dan pred Uskrs.

U Paladnjakima pak, osim svega navedenog, možete uživati i u stolu koji prezentira „Vazmeno ručenje“; obrok kakav se u Žminju, srcu Istre, jeo na dan Uskrsa, kada bi obitelj jela blagoslovljenu hranu na najveći kršćanski blagdan, onaj koji simbolizira vjeru u život.

Treba li uopće reći, da Istrani, darežljivi kakvi jesu, svu hranu toga dana posjetiteljima dijele? Naime, nakon proglašenja najštabeleje pince, kolača i pisanice, sve će se izloženo u Paladnjakima podijeliti, uključujući i pince koje će četiri domaćice pored ognjišta neumorno mijesiti od 14 do 21 h, koliko manifestacija i traje.

Podijelit će se i „najveća pinca na svijetu“ kako ju zovu Žminjci. Naime, prošle je godine gospođa Zdenka Jakus na manifestaciji umijesila i ispekla pincu tešku 26 kg, a ove će godine oboriti vlastiti rekord te pripremiti kilogram težu pincu.

Da je manifestacija atraktivna, a jednostavna, utemeljena na svemu što je ambijentu imanentno dokazuju i posjetitelji poput ministra turizma Garija Capellija koji je prošle godine u Paladnjakima uživao u ljepotama agroturizma te svemu što manifestacija nudi. Jer ona, naime, nudi i bogat kulturno-zabavni program. Ove će godine posjetitelji čuti mantinjadu (svečani instrumentalni glazbeni uvod koji se izvodi na sopelama), istrijansku kantu „na tanko i debelo” (zaštićeno kulturno dobro u registru kulturnih dobara RH), balun (istarski narodni ples) i poetsko kazivanje u izvedbi Dječjeg vrtića Rapčići iz Žminja, folklorom i poezijom predstavit će se i Osnovna škola Vladimira Gortana iz Žminja, kao i Folklorno društvo Cere, najstarije u Istri.

Na tratini pred agroturizmom, uz bazen s kojeg se pruža pogled na Limsku dragu (najdužu u Hrvatskoj), smješten je izložbeno prodajni prostor gdje se pak prodaju domaće kobasice, pršut, špaleta, jaja, šparoge, čokolada, vina, slastice, pince, suveniri, žminjski rićin i prsten (replike naušnica i prstena iz 9. stoljeća pronađenih na starohrvatskom groblju u Žminju, također zaštićenih upisom u registar kulturnih dobara RH). 

Tekst gospođe Kristine Radetić Bertetić s receptom za pincu koji će biti objavljen na našem portal, pisan je pak na žminjskom govoru, u ovom slučaju pismu, specifičnom po diftonzima; dvoglasnicima, a koji je svoje mjesto našao na UNESCO-voj listi zaštićenog kulturnog naslijeđa.

Žminjština je, što se da iščitati iz ovih redaka, riznica kulture, gastronomije i bogate povijesti koju su organizatori ove manifestacije prepoznali te na pravilan način valorizirali. Stoga jedva čekamo kušati i mirisati njihove slastice, a i vama prenijeti dašak Istre nakon što ekipa Slatkopedije posjeti Istrijanske pinci pod čerepnjon na ognjišću u Agroturizmu Paladnjaki na Uličnicu 14. travnja,a organizatori iz Žminja poziv sve zainteresirane da se pridruže njihovoj manifestaciji i donesu i svoje pince.

Fotografije: Turistička zajednica Općine Žminj

Plaćena objava

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.