Istrijanska pinca

U nedjelju ćete imati priliku vidjeti kako se rade istrijanske pince, a mi vam danas donosimo recept koji je s nama podijelila Kristina Radetić Bertetić i to u izvornom obliku, ali i preveden na strandardni jezik.

Špiježa
  • 1 kilo muoki
  • 4 deka feci
  • 2 jaja
  • 4 deca mljakega mlijeka
  • 1 dec masti /rastopljene/
  • 20 deki cukera
  • 8 deki maslaca /rastopljenega/
  • 1 vanilin cuker
  • šćapac soli
  • rakiji i ruma po želje
  • suhega gruojza po želje
  • naribana kora od limuona i naranči /za aromo/
Kako prontat štabelo pinco?

Va posudo ili na dasko stavit muoko, va srijed storit jeno škuljo va kojsto se stavi zmrvljeno feco, cukera i 1 dec mljakega mlijeka, zmiješat i puštit da se feca nadigne.

Va druge posode ili direto na daske trijeba zmiješat to drugo špiježo, pak sve skupa zmiješat z muokon. Tijesto ne smije bit preveć trdo umiješeno.

Puštit na teplen meste da se tijesto skisa, otprilike jeno uro.

Nakon uri vremena, tijesto trijeba premijestit i storit od njega jeno baloto. Po vrhe prerezat na fuormo križa, namazat žutanjkon od jaja i jopet puštit da se diže puol uri.

Peć jeno uro va pećnice na 180’C ili na ugnjišće – vrijeme pečenja ovisi o ugnju/vatri/.

Pečeno premazat z maslacon i posipat z cukeron.

Sastojci
  • 1 kg brašna
  • 40 g kvasca
  • 2 jaja
  • 4 dcl mlakog mlijeka
  • 1 dcl rastopljene masti
  • 200 g šećera
  • 80 g rastopljenog maslaca
  • 1 vanilin šećer
  • prstohvat soli
  • rakije i ruma po želji
  • suhog grožđa po želji
  • naribana kora limuna i naranče za aromu
Priprema

U posudu ili na dasku staviti brašno, na sredini napraviti rupu u koju ćete staviti smrvljeni kvasac, šećer i decilitar mlakog mlijeka. Pomiješati i pustiti da se tijesto digne.

U drugoj posudi ili na dasci potrebno je pomiješati ostatak namirnica pa onda sve zajedno zamijesiti s brašnom. Tijesto ne smije biti previše tvrdo! Pustite na toplom mjestu da odstoji otprilike sat vremena.

Nakon toga, tijesto treba premijesiti te oblikovati kuglu. Na vrhu prerezati u formu križa, namazati žumanjkom te ponovno pustiti da odstoji pola sata.

Pinca se peće sat vremena u pećnici na 180°C ili na ognjištu u črepnji  (pod pekom). Vrijeme pečenja u tom slučaju ovisi o jačini vatre.

Pečenu pincu premažite maslacem i posipajte šećerom.

Fotografija: Turistička zajednica Općine Žminj

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.