U Istri se priprema pinca promjera 80 cm

U Paladnjakima, nedaleko od Žminja, održat će se tradicionalna manifestacija Istrijanske pinci po čerepnjon na ugnjišće na kojoj će se ove godine ispeći i pinca promjera 80 cm.

Manifestacija „Istrijanske pinci pod čerepnjon na ugnjišće“  održati će se 25. ožujka 2018., na Uličnicu (Cvjetnicu), u Paladnjakima, nedaleko od  Žminja, od 14 do 21 sat. Cilj je ove manifestacije nastojanje očuvanja i njegovanja lokalne tradicije te poticanje vrednovanja autohtonih slastica i tradicionalne blagdanske hrane ovih krajeva.

Na manifestaciji će se posjetitelji prisjetiti ne tako davnih vremena kada je običaj pečenja pince imao veliku važnost prigodom slavljenja Uskrsa. Vrijedne domaćice iz cijele Istre izložit će svoje pince i uskrsne kolače koje će posjetitelji moći degustirati. Također, imati će priliku vidjeti kako se nekada mijesila i pekla pinca pod čerepnjon, a moći će dobiti i recept. 

 Na ovogodišnjem će se izdanju peći i velika pinca, za čiju će se izradu koristiti 10 kg brašna, a promjer pečene pince biti će 80 cm. Na ideju o pečenju velike pince došla je gospođa Zdenka Jakus, koja će ideju i realizirati. U sklopu manifestacije održat će se i izložba, stoga su svi zainteresirani pozvani da donesu pince, uskrsne kolače i oslikana jaja na izložbu kako bi se oživjeli običaje njihova kraja. Svaki od sudionika izložbe dobit će simboličan dar i zahvalnicu, a  žiri će izabrati te nagraditi  „Najštabeleju pincu“, „Najštabeleji vazmeni kolač“ te „Najlepče piturano jaje“. Nakon proglašenja najboljih slijedi degustacija. Uskrsne slastice, pince, uskrsni kolač ili jaja za izložbu može se donijeti Paladnjake 25. ožujka 2018. u terminu od 12:00 do 14:00 sati. Pored svega navedenog, održat će se i tradicionalni turnir u pičenju jaja.

Prijave za sudjelovanje na izložbi zaprimaju se na e-mail: tzzminj@zminj.hr  ili na broj telefona: 091/1846-251.

Prošle godine, u suradnji s Etnografskim muzejom Istre pokrenut je projekt „Vazmene užanci”, a povodom ovogodišnje manifestacije izdana je knjižica koja govori o očuvanju tradicijskih vrijednosti, običajima i značaju samog blagdana Uskrsa.   Poseban dio ove knjižice čine recepti domaćica ovog kraja. Autorica knjižice je Mirjana Margetić, izdavač Etnografski muzej Istre, a suizdavač Turistička zajednica Općine Žminj.

Fotografije: TZO Žminj

Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.