U novi tjedan krećemo s kuglofom od jogurta i maka

Slastice od maka vas uvijek obraduju pa vam danas donosimo recept za kuglof od jogurta i maka koji su s nama podijelile Inga i Lily Bašić s bloga Feeding Art.

Sastojci
(za kalup ᴓ 22 cm)
Kuglof
  • 100 g maslaca
  • 3 jaja (M)
  • 200 g šećera
  • 200 g mljevenog maka
  • 300 g jogurta
  • 30 g kiselog vrhnja
  • 1 naribanu koricu od dva bio-limuna
  • 2 velike žlice soka od limuna
  • 1 mala žlica burbon vanilije
  • 280 g glatkog brašna
  • 1 prašak za pecivo
Glazura
  • 300 g bijele čokolade
  • 2 male žlice kokosovog ulja
I još
  • maslac i malo brašna za kalup
  • 1 velika žlica mljevenog maka za posuti po gotovom kolaču
Priprema
Kuglof

Pećnicu zagrijati na 180°C. Maslac otopiti i ostaviti po strani. Jaja sa šećerom pjenasto izmiksati, kad je gotovo dodati maslac i dobro sjediniti. U jednoj posudi pomiješati mak s jogurtom, kiselim vrhnjem, koricom i sokom od limuna te vanilijom. U drugoj posudi prosijati brašno s praškom za pecivo. Dodati jajima prvo masu od maka i dobro sjediniti, potom brašno s praškom za pecivo i sve dobro izmiješati.

Kalup premazati maslacem i lagano posuti brašnom. Izliti masu u kalup i peći ca. 50 minuta (provjeriti drvenim štapićem je li pečen). Ostaviti ca. 10 minuta u kalupu da se hladi, potom pažljivo istresti na kuhinjsku rešetku i ostaviti da se potpuno ohladi.

Glazura

Otopiti čokoladu na pari ili mikrovalnoj, dodati kokosovo ulje i dobro sjediniti. Preliti kolač i to najbolje dva puta, po želji posuti mljevenim makom. Ostaviti da glazura očvrsne.

Fotografije: Feeding Art

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.